Λίθιο: Που είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα στον κόσμο;

Ένα πολύ μεγάλο κοίτασμα λιθίου βρέθηκε στα σύνορα Όρεγκον-Νεβάδα και μελετώνται οι συνθήκες για πιθανή εξόρυξη.

Η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να μην απαιτεί ορυκτά καύσιμα για τη λειτουργία της, απαιτεί όμως «καύσιμα» που προέρχονται από τα έγκατα της γης. Ειδικότερα, οι σπάνιες γαίες είναι απαραίτητες για την κατασκευή μπαταριών και ηλεκτρικών κινητήρων. Ένα από αυτά τα στοιχεία τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την ηλεκτροκίνηση είναι το λίθιο. Αυτό χρησιμεύει κυρίως για τις μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όπως είναι  ήδη γνωστό.

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, πραγματοποίησε έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας βγήκαν Ιανουάριο του 2023. Σύμφωνα με αυτά τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου υπάρχουν στη Χιλή. Στη δεύτερη θέση είναι η Αυστραλία, στην τρίτη η Αργεντινή στην τέταρτη η Κίνα και στην πέμπτη οι ΗΠΑ.

Exxon Mobil: Με ποιες εταιρείες συζητάει για προμήθεια λιθίου;

Στα δυτικά των ΗΠΑ το λίθιο είναι… πολύ

Ωστόσο, σχετικές έρευνες έδειξαν ότι είναι πιθανό να υπάρχει ένα άλλο, πολύ μεγάλο κοίτασμα λιθίου στα δυτικά της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα της εταιρεία εξόρυξης Lithium Americas Corporation της GNS Science και του Oregon State University, το μεγαλύτερο απόθεμα λιθίου είναι κατά μήκος των συνόρων Όρεγκον-Νεβάδα.

Ειδικότερα, το εντόπισαν σε μια περιοχή γνωστή ως καλντέρα McDermitt. Ειδικότερα, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 120 εκατομμύρια τόνους λιθίου. Σύμφωνα με ηφαιστειολόγους και γεωλόγους σε εκείνο το σημείο εξερράγη το ηφαίστειο πριν από 16 εκατομμύρια χρόνια, έχοντας ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του εν λόγω κοιτάσματος.

Μάλιστα, οι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το κοίτασμα θα μπορέσει να καλύψει τη ζήτηση σε μεγάλο μέρος της βιομηχανίας για τις επόμενες δεκαετίες.

Imerys: Ορυχείο λιθίου στην Ευρώπη!

Πόσο πιθανή είναι η εξόρυξη στην καλντέρα McDermitt

Ωστόσο, η εν λόγω περιοχή είναι αμφιλεγόμενη, έχοντας πολιτιστικό αντίκτυπο. Ειδικότερα, αποτελεί ιερή γη για πολλές φυλές ιθαγενών, έχοντας παίξει σημαντικό ρόλο στη σύγκρουση με τους Αμερικανούς στρατιώτες. Μάλιστα, μία οργάνωση ιθαγενών που έχει ως στόχο την προστασία της περιοχής αποκάλεσε τις πιθανές εργασίες εξόρυξης ως μια μορφή «πράσινης αποικιοκρατίας».

Επιπλέον, είναι πολύτιμος βιότοπος για πολλά ζώα, τα οποία ενδεχομένως να κινδυνέψουν σε περίπτωση εξόρυξης. Φυσικά, θα μπορούσε να επηρεάσει τα επίπεδα των για τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής.

Tesla: Επένδυση σε εργοστάσιο επεξεργασίας λιθίου;

Εξόρυξη από το 2026… και αν

Τέλος, προς το παρόν συνεχίζονται οι έρευνες που θα διαπιστώσουν την ακριβή ποσότητα του λιθίου, καθώς και πότε θα μπορεί να γίνει η εξόρυξη του. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για το 2026, εφόσον κριθεί ότι η διαδικασία αξίζει και είναι συμφέρουσα.

Editorial