Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να σταματήσει τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2035. Ωστόσο, μην ανησυχείτε, γιατί ακόμα και μετά από δέκα χρόνια, θα μπορείτε να οδηγείτε το αυτοκίνητό σας με βενζίνη ή ντήζελ. Επιπλέον, φαίνεται ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια, ίσως και δεκαετίες, μέχρι να στραφούν όλοι στα ηλεκτρικά οχήματα (EV). Πολλοί αμφιβάλλουν αν αυτό θα γίνει πραγματικότητα.
Το 2023, στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυκλοφορούσαν περίπου 249 εκατομμύρια αυτοκίνητα, αλλά μόνο το 2% ήταν αμιγώς ηλεκτρικά. Σύμφωνα με την Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων της Ευρώπης (ACEA), τα EV έχουν ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουν για να αντικαταστήσουν τα συμβατικά αυτοκίνητα. Παρότι εδώ και χρόνια δίνονται κίνητρα, φορολογικές ελαφρύνσεις και επιδοτήσεις για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, το ποσοστό τους παραμένει χαμηλό. Αν συνυπολογίσουμε και τα plug-in υβριδικά, τα οχήματα με θύρα φόρτισης, αποτελούσαν μόλις το 3,9% του συνολικού στόλου της ΕΕ το 2023.
Οι τιμές των νέων αυτοκινήτων αυξάνονται συνεχώς, οπότε πολλοί Ευρωπαίοι κρατούν τα παλιά τους αυτοκίνητα περισσότερο. Η μέση ηλικία ενός αυτοκινήτου στην ΕΕ είναι 12,5 χρόνια, με την Ελλάδα να έχει τα παλαιότερα αυτοκίνητα (17,5 χρόνια) και το Λουξεμβούργο τα νεότερα (8 χρόνια). Συνολικά, το 2023 υπήρχαν 248,8 εκατομμύρια αυτοκίνητα στην ΕΕ, μια αύξηση 1,4% από το 2022. Αν υπολογίσουμε και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία) και το Ηνωμένο Βασίλειο, ο συνολικός αριθμός έφτανε τα 294,5 εκατομμύρια.
Η Ιταλία έχει τα περισσότερα αυτοκίνητα ανά κάτοικο (694 αυτοκίνητα ανά 1.000 άτομα), ενώ η Λετονία τα λιγότερα (381 ανά 1.000 άτομα). Ο μέσος Ευρωπαίος διανύει περίπου 12.346 χιλιόμετρα τον χρόνο. Το 2024, το μερίδιο αγοράς των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην ΕΕ έπεσε στο 13,6% (μείωση 1% από το 2023), ενώ τα plug-in υβριδικά μειώθηκαν από 7,7% σε 7,1%. Παρόμοια πτώση σημειώθηκε και σε όλη την Ευρώπη, με τα EV να πέφτουν στο 15,4% και τα PHEV στο 7,3%.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες δυσκολεύονται να συμμορφωθούν με τους αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς, πολύ πριν από τον στόχο των μηδενικών εκπομπών για το 2035. Οι εταιρείες κινδυνεύουν με μεγάλα πρόστιμα αν ξεπεράσουν τα όρια ρύπων. Η Volkswagen για παράδειγμα, ανησυχεί ότι το 2025 μπορεί να χρειαστεί να πληρώσει έως και 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ σε πρόστιμα.