Nissan: Ένα δημιουργικό ταξίδι σχεδιασμού

Σχεδιάζοντας το μέλλον της Nissan με το τολμηρό πνεύμα της καινοτομίας

Σχεδιάζοντας το μέλλον της Nissan με το τολμηρό πνεύμα της καινοτομίας

Εφέτος, η Nissan γιορτάζει 90 χρόνια πάθους και καινοτομίας στον σχεδιασμό αυτοκινήτων. Η δημιουργία των μοντέλων του μέλλοντος υπερβαίνει τα όρια της φαντασίας. Αυτό συμβαίνει στα σχεδιαστικά κέντρα της Nissan σε έξι τοποθεσίες παγκοσμίως. Το Global Design Center, στο Atsugi της Ιαπωνίας, λειτουργεί ως κεντρικός κόμβος για τις παγκόσμιες δραστηριότητες σχεδιασμού της μάρκας.

Σχεδιασμός οχημάτων: Ένας καμβάς για δημιουργικότητα

Όταν δεν δημιουργούν μοντέλα παραγωγής, οι σχεδιαστές της Nissan εξερευνούν με πάθος το μέλλον της κινητικότητας. Και τα πέντε Concept Cars που παρουσίασε η Nissan πρόσφατα στο σαλόνι αυτοκινήτου της Ιαπωνίας είναι κομμάτι αυτού το έργου. Αυτά τα εκθεσιακά αυτοκίνητα έδωσαν τη δυνατότητα να εξερευνηθούν καινοτόμες ιδέες και να μελετηθεί η επίδραση τους στο κοινό.

Όμως για τους σχεδιαστές είναι ακόμα πιο σημαντικά. Τα πρωτότυπα εκθεσιακά μοντέλα είναι μια βάση που αφήνει περιθώρια δημιουργικής ελευθερίας, απαλλαγμένη από τους περιορισμούς των αυτοκινήτων παραγωγής. Ας ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένα εμβληματικά concept cars που δημιούργησαν τα σχεδιαστικά κέντρα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Κάποια έχουν γίνει, μετέπειτα, best-selling μοντέλα παραγωγής.

Το Nissan Design America

Δυναμικό παρών της MORE στην COP28

Είναι στο San Diego, γιότασε 40 χρόνια καινοτομίας. Σε αυτή την τοποθεσία τη δεκαετία του 1980 η σχεδιαστική ομάδα δημιούργησε το NX-21. Πρόκειται για το πρώτο concept car του Nissan Design America, που τότε είχε το όνομα Nissan Design International, Inc. Το NX-21 περιελάμβανε προσεκτικά μελετημένες γραμμές, που μείωναν την αντίσταση του αέρα, πόρτες που άνοιγαν προς τα επάνω, περιστρεφόμενα μπροστινά καθίσματα και έναν υπετροφοδοτούμενο κινητήρα τοποθετημένο στο πίσω μέρος που μπορούσε να λειτουργεί με διάφορα καύσιμα. Το NX-21 ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της δέσμευσης της Nissan στο να προσφέρει προσιτή ποιότητα και τεχνολογία. Πολλά στοιχεία του υπάρχουν στο δεύτερης γενιάς Nissan Pulsar NX το 1986.

Δεκαετία του 2010: Nissan Xmotion

Στα τέλη της δεκαετίας του 2010 ήρθε η ώρα να ανανεωθεί το εξαιρετικά δημοφιλές Rogue. Τότε οι σχεδιαστές της Nissan χρησιμοποίησαν το concept car Xmotion ώς πεδίο πειραματισμού. Έτσι ανέδειξαν το ιαπωνικό DNA της μάρκας και δημιούργησαν έναν συνδυασμό σκληρού και συναισθηματικού αμαξώματος.

Η εντυπωσιακή παρουσία με επιβλητικά φτερά, φωτιστικά σώματα σε σχήμα U και μια τολμηρή νέα εκδοχή της χαρακτηριστικής γρίλιας V-motion. Στοιχεία που διακρίνουμε στο σημερινό Rogue παραγωγής. Η τρίτη γενιά του Rogue βασίζεται στο Xmotion όμως ο σχεδιασμός του επηρέασε και άλλα οχήματα της Nissan.

Τα 20 χρόνια της Nissan Design Europe

Από το 2003, το Nissan Design Europe (NDE) με έδρα στο Λονδίνο, δημιουργεί εμβληματικά μοντέλα. Ένα από τα σημαντικότερα είναι το Qashqai. Την ομάδα αποτελούν περισσότερα από 60 άτομα. Πρόκειται για σχεδιαστές εξωτερικού και εσωτερικού χώρου, δημιουργούς μοντελων από πηλό, ψηφιακούς σχεδιαστές και μια εξειδικευμένη ομάδα χρωμάτων και επεξεργασίας υλικών.

Το Nissan Qashqai concept

Πρώτο έργο της NDE ήταν η δημιουργία ενός αυτοκινήτου με βάση τις διαστάσεις και το στυλ ενός παραδοσιακού hatchback της κατηγορίας C, όμως με υψηλότερη θέση οδήγησης και στοιχεία σχεδιασμού που αντηχούσαν εκείνα ενός SUV. Το αποτέλεσμα ήταν το Qashqai Concept, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης το 2004. Είδαμε την έκδοση παραγωγής στο Παρίσι το φθινόπωρο του 2006. Είχε εμφανή κοινά σχεδιαστικά στοιχεία με το πρωτότυπο εκθεσιακό μοντέλο και χαρακτηριστικά που εξασφάλισαν την ικανοποίηση των ευρωπαϊκών αγορών με τις ιδιαιτεροτητες των οδικών συνθηκών. Κυκλοφόρησε στις αρχές του 2007 και η δημοτικότητά του υπερέβη κατά πολύ τις προσδοκίες της Nissan. Έτσι έχουμε έναν νέο τύπο οχήματος, το crossover.

Nissan Concept 20-23

Δυναμικό παρών της MORE στην COP28

Γιορτάζοντας την 20η επέτειο της, η NDE παρουσίασε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης, το Concept 20-23. Η ομάδα παραγωγής είχε εντολή να δημιουργήσει ένα απλό και διασκεδαστικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο που θα θέλαμε να οδηγούμε καθημερινά στο Λονδίνο.

Το Concept 20-23 αντικατοπτρίζει τη σύγχρονη αστική ζωή και τις μηδενικές εκπομπές ρύπων. Ο σχεδιασμός του αντλεί έμπνευση από τη Formula E. Χάρη στο μίνιμαλ φουτουριστικό αμάξωμα και τις τεχνολογίες που ενσωματώνει σε κάθε πτυχή του σχεδιασμού του. Το Nissan Concept 20-23 απέδειξε τη δέσμευσή της μάρκας για όμορφα οχήματα με ελάχιστη επίδραση στο περιβάλλον.

Η ψηφιοποίηση ενισχύει τη συνεργασία

Η Nissan εκμεταλλεύεται την τεχνολογία για να προωθήσει τις διαδικασίες σχεδίασής. Ένα νέο κτίριο στην Ιαπωνία παρέχει καινοτόμες μεθόδους στις διαδικασίες ανάπτυξης. Και κάνει καλύτερη και πιο άμεση τη συνεργασία των ομάδων σχεδίασης.

Κόντρα στις συμβατικές διαδικασίες των φυσικών μοντέλων, το νέο κτίριο έχει μια υπερευρεία οθόνη 24Κ με καμπύλη μορφή και ήχο 7.1 καναλιών. Έτσι μπορεί να αναπαράξει σε πραγματικό χρόνο διάφορα περιβάλλοντα με υψηλό αίσθημα ρεαλισμού και είναι προσβάσιμο online από οπουδήποτε. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί ένα πιο διαδραστικό περιβάλλον για τους σχεδιαστές, ανεξάρτητα από το σημείο στο οποίο πραγματικά είναι. Από το σχεδιασμό μέχρι την παραγωγή, η Nissan χρησιμοποιεί τη δύναμη του σχεδιασμού για να ενισχύσει την κινητικότητα.

abb_img
spot_img