Λείπει ο Μάρτης από την Σαρακοστή; Φυσικά και όχι! Έτσι, δεν θα μπορούσε να λείπει και ο Έλον Μασκ από την προσπάθεια για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Μάλιστα, γνωστοποίησε σε συνέντευξη του στο Fox News ότι θα λανσάρει μία πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης με την ονομασία «TruthGPT». Προφανώς για να ανταγωνιστεί τις αντίστοιχες της Google και της Microsoft.
Ο Μασκ έχει ασκήσει δριμύτατη κριτική στο ερευνητικό εργαστήριο OpenAI της Microsoft, το οποίο είναι πίσω από την πλατφόρμα ChatGPT. Πιο συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι η OpenAI έχει γίνει ένας «κερδοσκοπικός οργανισμός σε στενή συμμαχία με τη Microsoft».
Επιπλέον, δεν δίστασε να κατηγορήσει τον Λάρι Πέιτζ, τον συνιδρυτή της Google, σχετικά με τη στάση που δείχνει στο θέμα της ασφάλειας της τεχνητής νοημοσύνης.
Snailbrook: Η πόλη του… Έλον Μασκ!
Ο Έλον Μασκ δήλωσε στη συνέντευξη του στο Fox News:
«Θα αρχίσω κάτι το οποίο αποκαλώ ‘TruthGPT’ ή μια τεχνητή νοημοσύνη αναζήτησης της μάξιμουμ αλήθειας που προσπαθεί να κατανοήσει τη φύση του σύμπαντος. Και νομίζω ότι αυτός μπορεί να είναι ο καλύτερος δρόμος προς την ασφάλεια, με την έννοια ότι μία τεχνητή νοημοσύνη που ενδιαφέρεται να κατανοήσει το σύμπαν, είναι απίθανο να εξολοθρεύσει τους ανθρώπους επειδή είμαστε ένα ενδιαφέρον μέρος του σύμπαντος».
Έλον Μασκ: Το επόμενο Tesla θα είναι εντελώς (;) αυτόνομο
Η τεχνητή νοημοσύνη επικίνδυνη για τον πολιτισμό;
Επίσης, στην ίδια συνέντευξη ο Έλον Μασκ τόνισε τους κινδύνους που ελλοχεύουν σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη. Ειδικότερα, ανέφερε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι «πιο επικίνδυνη από τον προβληματικό σχεδιασμό αεροσκάφους ή συντήρηση παραγωγής ή κακή παραγωγή αυτοκινήτων». Κατέληξε αναφέροντας ότι έχει ακόμη και τη δυνατότητα καταστροφής του πολιτισμού.
Να σημειώσουμε ότι πρόσφατα δημοσιεύματα του αμερικάνικου Τύπου, έκαναν λόγο για τη δημιουργία μίας εταιρείας από τον Έλον Μασκ. Αυτή ανήκει στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης με έδρα τη Νεβάδα και φέρει την ονομασία Χ.ΑΙ Corp.
Burnt Hair: Το νέο άρωμα του Έλον Μασκ
Δεν είναι η πρώτη φορά για τον Έλον Μασκ
Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι ο Μασκ έχει εμπλακεί και στο παρελθόν με το κεφάλαιο «Τεχνητή Νοημοσύνη». Πιο συγκεκριμένα, ήταν συνιδρυτής της OpenAI το 2015, αλλά αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο της το 2018.
Σύμφωνα με μία ανάρτηση στο Twitter δικαιολόγησε την αποχώρησή του λόγω… Tesla και Space X. Ωστόσο, είχε δηλώσει ότι αποχώρησε, καθώς δεν συμφωνούσε με ορισμένα σχέδια της ομάδας της OpenAI.
Εσείς τι λέτε; Θα πετύχει το νέο εγχείρημα του Μασκ;