Ο Elon Musk υπογραμμίζει τη σημασία των μπαταριών στην εξέλιξη των ΑΠΕ

Οι μπαταρίες αποτελούν το «δομικό υλικό» που θα επιτρέψει την τελική μετάβαση προς την 100% ανανεώσιμη ενέργεια.

Ο Elon Musk τόνισε τη σημασία που έχουν οι μπαταρίες για την ανάπτυξη των ΑΠΕ μιλώντας πρόσφατα στο Fox News.

Μάλιστα έδωσε και την λύση σε αυτό το πρόβλημα. Όπως είπε, η λύση για τις αυξομειώσεις ισχύος που χαρακτηρίζουν την λειτουργία των ΑΠΕ είναι οι μπαταρίες.

Τι διαπίστωσε η έρευνα που πυροδότησε την συζήτηση και τις ΑΠΕ

Προηγουμένως ένα άρθρο της Washington Post παρουσίασε μια μελέτη που έδειξε ότι οι αυξομειώσεις του ρεύματος μπορούν να αποφευχθούν με τη μετάβαση σε 100% ανανεώσιμη ενέργεια. Οι κριτικοί χαρακτήρισαν την Washington Post ως παραληρηματική και πολλοί αμφισβήτησαν τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης.

Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από ερευνητές στο Stanford, διαπίστωσε ότι η μετάβαση σε 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας «θα μειώσει το κόστος και θα βελτιώσει την υγεία των ανθρώπων».

Οι ερευνητές χρησιμοποιήσαν για στους υπολογισμούς στοιχεία από τη χρήση οχημάτων με ηλεκτρική μπαταρία ή κυψέλες καυσίμου υδρογόνου. Παράλληλα οι μετρήσεις έγιναν με την υπόθεση ότι δεν θα υπάρχει απολύτως καμία εξάρτηση των ΑΠΕ από ορυκτά καύσιμα.

Έτσι, διαπίστωσαν ότι η συνολική ζήτηση ενέργειας τελικής χρήσης θα μειωθεί κατά περίπου 57%. Επιπλέον, πρόσθεσαν ότι το κατά κεφαλήν ετήσιο ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών θα ήταν περίπου 63% μικρότερο.

Η πρόοδος της τεχνολογίας των μπαταριών είναι μονόδρομος

Ένας άλλος ισχυρισμός της μελέτης είναι ότι με την πλήρη μετάβαση στις ΑΠΕ, θα δημιουργηθούν 5 εκατομμύρια μακροπρόθεσμες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης. Από την άλλη το άρθρο δεν ανέφερε πόσες θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να χαθούν από την βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων.

Όμως εταιρείες όπως η Tesla, η Panasonic και η CATL καινοτομούν στον τομέα της τεχνολογίας μπαταριών. Ειδικά, η Tesla οδηγεί την αυτοκινητοβιομηχανία προς την ηλεκτροκίνηση. Επιπλέον γνωρίζουν ότι αυτού του είδους οι αλλαγές δεν μπορούν να είναι ξαφνικές και ότι θα είναι μια χρονοβόρα διαδικασία.

Επιπλέον για να λειτουργήσει το σενάριο με τις ΑΠΕ, είναι απαραίτητοι οι υπάλληλοι από τον κλάδο του πετρελαίου ή του φυσικού αερίου. Άλλωστε οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι γνωρίζουν ήδη την ενεργειακή βιομηχανία και τον τρόπο της λειτουργίας της. Οι δεξιότητες, οι γνώσεις και το πάθος τους θα είναι εξίσου απαραίτητα στον τομέα των ΑΠΕ.

Από την άλλη ο Elon Musk ορθά διόρθωσε το Fox News αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΑΠΕ. Παράλληλα όμως έδωσε και μια λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Τα ποσοστά κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ σε Ελλάδα και Ευρώπη

Αυτή η λύση είναι η συνεχής πρόοδος της τεχνολογίας των μπαταριών. Εξάλλου, ήδη εταιρείες όπως είναι η Tesla, η Panasonic, η CATL και άλλες εξελίσσουν την τεχνολογία αυτή.

Τελικά, οι μπαταρίες είναι το «δομικό υλικό» που θα επιτρέψει την τελική μετάβαση προς την 100% ανανεώσιμη ενέργεια.

abb_img
spot_img