Με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις, η Nissan και η Honda έχουν αποφασίσει να τερματίσουν τις συνομιλίες, για μια πιθανή συγχώνευση. Ωστόσο, οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται σε άλλους τομείς, όπως η ανάπτυξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων και τεχνολογιών, που βασίζονται σε λογισμικό. Ο λόγος για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων, ήταν η διαφωνία σχετικά με τη δομή της νέας εταιρείας: η Honda ήθελε η Nissan να γίνει θυγατρική της, ενώ η Nissan επιθυμούσε να διατηρήσει την ανεξαρτησία της μέσα σε μια κοινή εταιρεία χαρτοφυλακίου.
Και οι δύο εταιρείες συμφώνησαν ότι, σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο και ασταθές περιβάλλον αγοράς, η ταχύτητα στην λήψη αποφάσεων και η ευελιξία είναι κρίσιμες. Για αυτόν τον λόγο, αποφάσισαν να εστιάσουν σε άλλες μορφές συνεργασίας. Η Nissan, συγκεκριμένα, φαίνεται να εξετάζει συνεργασίες με άλλους παίκτες, όπως η ταϊβανέζικη εταιρεία Foxconn, η οποία έχει ήδη αναπτύξει τη δική της πλατφόρμα για ηλεκτρικά οχήματα και έχει εκφράσει ενδιαφέρον για συνεργασία, με την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία.
Η Nissan αντιμετωπίζει σημαντικές οικονομικές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια, με τις πωλήσεις της να μειώνονται σταθερά. Η συμμαχία της με τη Renault, η οποία κράτησε για 25 χρόνια, θεωρείται πλέον αποτυχημένη, και η Renault σχεδιάζει να πουλήσει τις μετοχές της στην Nissan, για να χρηματοδοτήσει τις δικές της επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση. Αυτές οι δυσκολίες πιθανότατα επηρέασαν και τις διαπραγματεύσεις με την Honda, η οποία επέμενε ότι η Nissan πρέπει πρώτα να βελτιώσει τις επιδόσεις της, πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε συγχώνευση.
Παρόλα αυτά, η Nissan και η Honda, θα συνεχίσουν να συνεργάζονται σε τομείς όπως η ανάπτυξη μπαταριών, ηλεκτρονικών αξόνων και άλλων τεχνολογιών, που αφορούν τα ηλεκτρικά οχήματα. Ο στόχος τους είναι να προσφέρουν καινοτομίες και να μεγιστοποιήσουν την αξία και των δύο εταιρειών στην εποχή της ηλεκτροκίνησης και της τεχνητής νοημοσύνης.