Ο Καναδάς βάζει τέλος στην πώληση θερμικών αυτοκινήτων από το 2035

Η κυβέρνηση του Καναδά έθεσε ως στόχο την αποκλειστική πώληση αυτοκινήτων με μηδενικούς ρύπους έως το 2035. Αυτή η απόφαση έχει ως αποτέλεσμα να επισπεύσει κατά πέντε χρόνια τη χρονιά ορόσημο που είχε θέσει στο παρελθόν για την επίτευξη μηδενικών ρύπων και ήταν το 2040.

Για να επιτευχθεί ο νέος στόχος του 2035, η καναδέζικη κυβέρνηση σκοπεύει να βασιστεί σε έναν συνδυασμό επενδύσεων και κανονισμών. Με τα ισχύοντα μέτρα, όπως την επέκταση των υποδομών και τα προνόμια που παρέχονται για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, θα πρέπει, πλέον, να τεθούν και νέα, ενδιάμεσα μέτρα για το 2025 και το 2030.

Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να επιτύχει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050, αλλά στη συνέχεια αποφάσισε πως τα καινούρια αυτοκίνητα θα πρέπει να είναι «πράσινα» μετά το 2040.

Οσον αφορά στην απόφαση τα τεθεί αυτός ο στόχος νωρίτερα, και συγκεκριμένα, το 2035, ο Καναδός υπουργός Μεταφορών, Omar Alghabra, αναφέρθηκε σε μία μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, σύμφωνα με την οποία σχεδόν όλα τα αυτοκίνητα που θα πωλούνται από το 2035 θα πρέπει να εκπέμπουν μηδενικούς ρύπους, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 2050.

Διαβάστε επίσης: Τα επικρατέστερα σενάρια για το τέλος των κινητήρων εσωτερικής καύσης

Ο Alghabra περιέγραψε τον νέο στόχο ως «φιλόδοξο, αλλά, αδιαπραγμάτευτα αναγκαίο». «Πιστεύουμε πως είναι εφικτός. Χρειάζεται αποφασιστικότητα, στοχοπροσήλωση και προσπάθεια», πρόσθεσε και πρόσθεσε πως θα πρέπει να γίνουν περισσότερα πράγματα όσον αφορά στα επενδυτικά προγράμματα.

Ο Καναδός υπουργός Μεταφορών δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά στις επενδύσεις και τον προϋπολογισμό που θα διατεθεί από την κυβέρνηση για αυτόν τον λόγο, αλλά υπενθύμισε πως τα προηγούμενα υποστηρικτικά μέτρα ήταν ύψους 600 εκατ. δολαρίων.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών αυτοκινητοβιομηχανιών στον Καναδά, σε μία πρώτη αντίδραση των κυβερνητικών εξαγγελιών, σχολίασαν πως αναγνωρίζουν ως αρχή την επίτευξη αυτών των στόχων, όμως εστίασαν στο γεγονός πως στην ανακοίνωση της καναδέζικης κυβέρνησης δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για το πώς θα επιτευχθεί η αποκλειστική πώληση αυτοκινήτων με μηδενικούς ρύπους έως το 2035.

Προς το παρόν, το ποσοστό «πράσινων» αυτοκινήτων στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στον Καναδά κυμαίνεται στο 3% – 4%.

Διαβάστε επίσης: Η υπεροχή των EVs στις πωλήσεις θα συντελεστεί νωρίτερα από το αναμενόμενο

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!