Η υπεροχή των EVs στις πωλήσεις θα συντελεστεί νωρίτερα από το αναμενόμενο

Η παγκόσμια υπεροχή των ηλεκτρικών οχημάτων, όπως όλα δείχνουν, θα συντελεστεί έως το 2033, δηλαδή πέντε χρόνια νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Bloomberg.

Ο σύμβουλος Ernst & Young “βλέπει” τις πωλήσεις των EVs να ξεπερνούν τους κινητήρες εσωτερικής καύσης μέσα σε 12 χρόνια στην Ευρώπη, την Κίνα και τις ΗΠΑ, τις μεγαλύτερες δηλαδή αγορές αυτοκινήτων στον κόσμο.

Διαβάστε επίσης: Η Αθήνα ανάμεσα στις πέντε κορυφαίες πόλεις παγκοσμίως για οδήγηση με EV

Και έως το 2045, οι πωλήσεις αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης φαίνεται πως θα πέσουν κάτω από το 1% της παγκόσμιας αγοράς αυτοκινήτων, όπως προβλέπει η E&Y.

Η Ευρώπη αναμένεται να πρωτοστατήσει στις αλλαγές

Streets of Italy

Οι αυστηρές κυβερνητικές εντολές για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής δυναμιτίζουν τη ζήτηση των ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη και την Κίνα αφού αυτοκινητοβιομηχανίες και καταναλωτές αντιμετωπίζουν αυξημένες οικονομικές κυρώσεις για την πώληση και την αγορά παραδοσιακών βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων.

Η E&Y βλέπει την Ευρώπη να οδηγεί την “ηλεκτρική επανάσταση“, με τα μοντέλα μηδενικών εκπομπών ρύπων να ξεπερνούν όλα τα άλλα σε πωλήσεις μόλις μέσα στο 2028. Αυτή η ανατροπή αναμένεται μάλιστα να φτάσει έως την Κίνα το 2033 και στις ΗΠΑ το 2036.

Τι συμβαίνει με τις ΗΠΑ

EV Charging

Από τον Ιανουάριο που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, επανάφερε το Σύμφωνο για το Κλίμα του Παρισιού και πρότεινε να δαπανηθούν 174 δισεκατομμύρια δολάρια για να επιταχυνθεί η μετάβαση σε EV, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης 500.000 σταθμών φόρτισης σε ολόκληρη τη χώρα.

Υπάρχει επίσης μια αυξανόμενη επιθυμία για τους καταναλωτές EV, για το Μodel 3 της Tesla που καταγράφει υψηλές πωλήσεις, καθώς και για άλλα νέα ηλεκτρικά μοντέλα όπως το φορτηγό Hummer με μπαταρία της General Motors και το F-150 Lightning pickup της Ford Motor.

Οι τάσεις που επιταχύνουν την υιοθέτηση των EVs

Inside Tesla

Οι καταναλωτές, καθοδηγούμενοι από την τάση απόρριψης των μέσων μαζικής μεταφοράς που συντελέστηκε από τον κορωνοϊό, αγκαλιάζουν την ιδιοκτησία αυτοκινήτων με 30% εξ αυτών να θέλουν να οδηγούν EV.

Επιπλέον, ο συνδυασμός κρατικών κινήτρων αγοράς για EV και οι προτεινόμενες απαγορεύσεις για αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης σε διάφορες πόλεις και πολιτείες επιταχύνει την υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα φέρνουν το μέλλον στο παρόν 

Η Ευρώπη προβλέπεται να ηγηθεί στις πωλήσεις των EVs έως το 2031 και η Κίνα θα γίνει η κορυφαία παγκοσμίως αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το θέμα εδώ: Επιτάχυνση του εξηλεκτρισμού των αυτοκινήτων σχεδιάζει η ΕΕ

Τα οχήματα που κινούνται με βενζίνη και ντίζελ θα εξακολουθήσουν να πωλούνται έως το 2025 αλλά μέχρι το 2030, η EY προβλέπει ότι τα αυτοκίνητα που δεν θα είναι ηλεκτρικά θα αντιστοιχούν σε λιγότερο από το μισό των συνολικών ταξινομήσεων ελαφρών οχημάτων.

abb_img
spot_img