Ο κινεζικός κολοσσός smartphone Xiaomi θα λανσάρει ηλεκτρικό αυτοκίνητο το 2024

«Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν πλέον μετατραπεί από μηχανική βιομηχανία σε βιομηχανία πληροφοριών»

Η κινεζική εταιρεία smartphone Xiaomi ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι σχεδιάζει να λανσάρει το πρώτο της ηλεκτρικό αυτοκίνητο, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εταιρεία στοχεύει να λανσάρει ένα νέο αυτοκίνητο κάθε έτος, για την περίοδο 2024-2026. Σε αυτήν την τριετία, η εταιρεία έχει στόχο να πωλήσει 900.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα

 Xiaomi

Ο πρόεδρος του ομίλου Xiaomi, Lei Jun, έκανε την ανακοίνωση σχετικά με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο, στην εκδήλωση που έγινε για την “ημέρα των επενδυτών” της εταιρείας.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο Lei Jun είπε ότι εάν η Xiaomi, η οποία κατασκευάζει smartphones, έξυπνα σπίτια και προϊόντα για έξυπνα γραφεία, δεν συμμετέχει στη μετάβαση των ηλεκτρικών οχημάτων, τότε θα μείνει πίσω, επειδή «Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν πλέον μετατραπεί από μηχανική βιομηχανία σε βιομηχανία πληροφοριών», σύμφωνα με τη CNEVPost.

Η εταιρεία ήδη κατασκευάζει ηλεκτρικά ποδήλατα και μοτοποδήλατα

Η αρχική επένδυση της Xiaomi στην επιχείρηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα αγγίξει τα 1,54 δισεκατομμύρια δολάρια, με αναμενόμενη επένδυση αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Στις 30 Μαρτίου, η Xiaomi ανακοίνωσε στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ότι θα δημιουργήσει μια θυγατρική εταιρεία, η οποία θα είναι υπεύθυνη εξ ολοκλήρου για τη λειτουργία της εταιρείας έξυπνων ηλεκτρικών αυτοκινήτων και στην οποία ο Lei Jun θα είναι διευθύνων σύμβουλος.

Σύμφωνα με το Reuters, μετά την ανακοίνωση οι μετοχές της Xiaomi αυξήθηκαν κατά 5,4% στα 22,50 HK $ κάτι που πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τις 12 Μαΐου, επεκτείνοντας τα κέρδη της εταιρείας.

Η Xiaomi αυξάνει τις προσλήψεις για τη θυγατρική της που θα δημιουργήσει τα EVs, αλλά δεν έχει ακόμη αναφέρει αν θα παράγει τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα ανεξάρτητα ή θα συνεργάζεται με μια κάποια από τις υπάρχουσες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Ο Tim Cook, η Apple και το μυστήριο του “Project Titan”

apple

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι και ο CEO της Αpple, Tim Cook, είχε αφήσει να εννοηθεί, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ότι ο τεχνολογικός κολοσσός έχει μπει στη διαδικασία να αναπτύξει ένα project σχετιζόμενο με ένα αυτόνομο, ηλεκτρικό όχημα. 

Το συγκεκριμένο project έχει γίνει γενικά γνωστό ως “Project Titan”, αλλά όπως ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά: “Πολλές από τις ιδέες τις Apple στην πραγματικότητα ποτέ δεν υλοποιούνται”.

Εδώ και μήνες έχουν γραφτεί πολυάριθμα δημοσιεύματα που κάνουν εικασίες σχετικά με το ποια εταιρεία θα επέλεγε η Apple για να συνεργαστεί με σκοπό την κατασκευή του πρώτου της αυτοκινήτου.

Διαβάστε επίσης: Οι πιθανοί συνεργάτες της Apple στην κατασκευή ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Πάντως, σύμφωνα με το Bloomberg, οι επικρατέστερες εταιρείες για τη συγκεκριμένη συμφωνία ήταν οι Foxconn και Magna International.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η Αpple είχε έρθει σε επαφή με πολλές άλλες εταιρείες συμπεριλαμβανομένων των Hyundai, Nissan και Kia.

Διαβάστε επίσης: Ο Elon Musk φέρεται να είχε ζητήσει να γίνει… CEO της Apple

Στο Bloomberg, επίσης, είχε δημοσιευθεί ότι η εταιρεία είχε έρθει σε επαφή ακόμα και με την Ferrari, ωστόσο, οι συζητήσεις μεταξύ των δύο εταιρειών δεν κατέληξαν σε κάποιο αποτέλεσμα.

Το ουσιαστικό ζήτημα φαίνεται να είναι ότι μία τέτοια είδους συμφωνία, αυτόματα θα έβαζε την εταιρεία παραγωγής αυτοκινήτων που θα συνεργαζόταν, απέναντι στο νέο της μεγάλο ανταγωνιστή, την ίδια την Apple.

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!