Ο Putin χαρίζει λιμουζίνα στον Kim Jong Un

Η λιμουζίνα Aurus Senat ως δώρο δείχνει μια πολύ καλή σχέση μεταξύ των δύο ηγετών, δηλώνουν αξιωματούχοι.

Ακούστε το άρθρο

Η λιμουζίνα Aurus Senat ως δώρο δείχνει μια πολύ καλή σχέση μεταξύ των δύο ηγετών, δηλώνουν αξιωματούχοι.

Ο ανώτατος ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Kim Jong Un, πήρε ως δώρα μια πολυτελή λιμουζίνα μετά από επίσκεψη του στη Ρωσία. Η ρωσική λιμουζίνα Aurus Senat, είναι μια ευγενική προσφορά του Ρώσου ηγέτη Vladimir Putin. Ενώ η κίνηση ίσως είναι απλώς φιλική, προκαλεί ανησυχία. Λαμβάνοντας υπόψη τις κυρώσεις του ΟΗΕ που ζορίζουν αυτήν την περίοδο τη Βόρεια Κορέα.

Πιο συγκεκριμένα, παρατηρητές σημειώνουν ότι το δώρο μπορεί να παραβιάζει μια απόφαση του ΟΗΕ, που αρχικά υποστηρίχθηκε από τη Ρωσία. Αυτή η απόφαση απαγορεύει την παροχή πολυτελών αντικειμένων στη Βόρεια Κορέα. Και εφαρμόστηκε για να πιέσει τη χώρα να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα όπλων.

Επίσημη απάντηση για τη λιμουζίνα

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, δήλωσε ότι ο Putin χάρισε στον Kim Jong Un τη λιμουζίνα μετά την επίσκεψη του Βορειοκορεάτη στη Ρωσία τον περασμένο Σεπτέμβριο. Κατά τη διάρκεια μιας περιήγησης στον διαστημικό σταθμό Vostochny (Βοστόκνι), στον Kim προσφέρθηκε μια βόλτα με το Aurus Senat του Ρώσου προέδρου. Ο Peskov ανέφερε πως ο Kim Jong Un εξέφρασε το θαυμασμό του για το αυτοκίνητο. Έτσι ο Ρώσος αποφάσισε να του κάνει αυτό το δώρο. Σημειώνοντας ότι «η Βόρεια Κορέα είναι ο γείτονάς μας, στενός μας γείτονας».

Η αδελφή του Kim Jong Un, Kim Yo Jong, παρέλαβε τη λιμουζίνα την Κυριακή, όπως αναφέρει ο Associated Press. Σχολίασε ότι το δώρο συμβολίζει την ειδική σχέση μεταξύ των δύο ηγετών. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια απόδειξη της αυξανόμενης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Αν και ο ανοιχτός τρόπος με τον οποίο ο Putin παραβίασε την απόφαση του ΟΗΕ μπορεί να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Οι ηγέτες της ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας έχουν κατηγορήσει τη Βόρεια Κορέα για την παροχή στη Ρωσία συμβατικών όπλων. Ώστε να βοηθήσει την Ρωσία στον πόλεμο με την Ουκρανία. Υποστηρίζουν ότι η Βόρια Κορέα δίνει, μεταξύ άλλων, υψηλής τεχνολογίας όπλα. Εάν αυτό ισχύει είναι παραβίαση πολλών αποφάσεων του ΟΗΕ που απαγορεύουν το εμπόριο όπλων με τη Βόρεια Κορέα.

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι Ρωσία και Βόρεια Κορέα αυξάνουν τη συνεργασία τους. Και αυτό διότι αμφότερες αντιμετωπίζουν κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τη δύση γενικότερα. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, η Ρωσία και η Κίνα έχουν μπλοκάρει προσπάθειες για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα,  λόγω των πρόσφατων δοκιμών πυραύλων της. Τις οποίες απαγορεύει ο ΟΗΕ.

Ο Kim και το Aurus

Τέλος, το Senat θα είναι μέρος της συλλογής πολυτελών οχημάτων του Kim Jong Un. Στην οποία υπάρχουν Mercedes-Maybach και άλλα οχήματα που εισάγονται παράνομα στη χώρα. Ο ίδιος οδηγούσε ένα από αυτά τα οχήματα κατά τη συνάντησή του με τον Putin τον Σεπτέμβριο, το οποίο μεταφέρθηκε εκεί με ειδικά σχεδιασμένο τρένο. Το Aurus έχει ένα υβριδικό σύνολο με κινητήρα V8 4.4 λίτρων που αναπτύχθηκε με τη βοήθεια της Porsche και παράγει ισχύ 590 ίππων.

Πηγή: carscoops.com

abb_img