Οι αντιολισθητικές αλυσίδες μπαίνουν στην ύλη

Οι υποψήφιοι οδηγοί θα πρέπει να εκπαιδευτούν στο πώς θα τοποθετούν και θα αφαιρούν τις αντιολισθητικές αλυσίδες στα οχήματα τους.

Ακούστε το άρθρο

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες θα είναι υποχρεωτικό μάθημα για τους υποψήφιους οδηγούς, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Πιο συγκεκριμένα, η εκπαίδευση των υποψήφιων οδηγών στην τοποθέτηση και αφαίρεση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όχημα, θα είναι υποχρεωτική. Η πρόβλεψη αφορά την αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων, κατά τη διάρκεια δύσκολων καιρικών φαινομένων όπως χιονόπτωση ή παγετός.

Χρήσιμες συμβουλές για οδήγηση σε συνθήκες παγετού

Ο υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, ενημέρωσε για τη νέα πρόβλεψη στο πρόγραμμα εκπαίδευσης των υποψήφιων οδηγών. Οι οδηγοί θα εκπαιδεύονται στο εξής υποχρεωτικά στην τοποθέτηση σε τουλάχιστον δύο κινητήριους τροχούς, καθώς και στην αφαίρεση αλυσίδων σε οχήματα. Συγκεκριμένα, σε οχήματα που δε φέρουν ειδικά ελαστικά, με τα οποία θα ήταν εφικτή η κίνηση τους σε οδούς με χιόνια.

Tips για εύκολη και ασφαλή οδήγηση στο χιόνι

Ταυτόχρονα, τα Κέντρα Θεωρητικής Εκπαίδευσης Υποψήφιων Οδηγών (ΚΕ.Θ.Ε.Υ.Ο) καλούνται να επιστήσουν την προσοχή στους υποψήφιους οδηγούς για εμβάθυνση στη συγκεκριμένη διαδικασία.

Η εκπαίδευση θα αφορά την ενημέρωση σχετικά με την θεωρία αλλά και τον τρόπο τοποθέτησης των αλυσίδων στην πράξη.

Service ηλεκτρικού αυτοκινήτου: Πόσο κοστίζει και τι περιλαμβάνει;

Τι όριζε ο ΚΟΚ μέχρι σήμερα για τις αντιολισθητικές αλυσίδες

Από το 1999, είναι υποχρεωτική τοποθέτηση αντιολισθητικών αλυσίδων στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ). Ωστόσο, η υποχρέωση εκμάθησης της διαδικασίας σε υποψήφιους οδηγούς δεν αναγράφεται.

Συγκεκριμένα το άρθρο 19 ορίζει ότι:

«Oι οδηγοί αυτοκινήτων οχημάτων που κινούνται σε οδό με χιόνια υποχρεούνται, εφόσον το όχημα δε φέρει ειδικά ελαστικά, να τοποθετούν στους δυο τουλάχιστον κινητήριους τροχούς αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα. Την ίδια υποχρέωση έχουν οι οδηγοί των πιο πάνω οχημάτων και όταν κινούνται σε οδό με παγετό, εφόσον ειδοποιούνται προς τούτο με ρυθμιστικές πινακίδες ή από τις αρμόδιες αρχές».

abb_img