Οι πέντε πιο… έτοιμες χώρες για αυτόνομα οχήματα 

Ποιες χώρες έχουν κάνει τις περισσότερες κινήσεις για να μπορέσουν να υποστηρίξουν τα αυτόνομα οχήματα;

Φανταστείτε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον όπου κάθεστε στο ηλεκτρικό σας όχημα και διαβάζετε αυτό το άρθρο, ενώ παράλληλα το αυτοκίνητο σας οδηγεί στον προορισμό σας. Αν συνηθίζετε να τρώτε στο αυτοκίνητο, τότε μπορείτε να προσθέσετε και ένα κρουασάν σε αυτή την πρωινή εξίσωση.

Πράγματι το μέλλον των αυτόνομων οχημάτων δεν είναι τόσο μακριά. Ωστόσο ποιες χώρες έχουν κάνει τις περισσότερες κινήσεις για να μπορέσουν να υποστηρίξουν αυτόνομα οχήματα;

Όλο και πιο κοντά στην αυτόνομη οδήγηση

Καθώς η υιοθέτηση των EV συνεχίζει να αυξάνεται, το ίδιο συμβαίνει και με την αυτόνομη οδήγηση. Ορισμένα οχήματα σήμερα μπορούν να σταθμεύσουν παράλληλα μόνα τους. Και καθώς όλο και πιο πολλά EV κάνουν την εμφάνιση τους, διαθέτουν όλο και περισσότερες λειτουργίες υποβοήθησης του οδηγού.

Είναι γνωστό ότι αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Tesla έχουν αναπτύξει τεχνολογία πλήρους αυτόνομης οδήγησης εδώ και χρόνια. Αν και ακόμα η οπτική απεικόνιση της κάμερας παρουσιάζει σφάλματα. Ενώ και οι κανονισμοί της κάθε χώρας περιορίζουν την χρήση αυτής της τεχνολογίας.

Σε κάθε περίπτωση η αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 4 δεν έχει καταστεί ακόμη εφικτή για τους οδηγούς. Ωστόσο, βρισκόμαστε ολοένα και πιο κοντά στο να την επιτύχουμε στο μέλλον. Βέβαια ορισμένες χώρες έχουν πετύχει περισσότερα και είναι καλύτερα προετοιμασμένες για τα αυτόνομα οχήματα.

Ποιες χώρες είναι καλύτερα εξοπλισμένες για τα αυτόνομα οχήματα;

Όπως μπορείτε να δείτε, οι πέντε κορυφαίες χώρες που προωθούν αυτόνομα οχήματα είναι παγκόσμιες υπερδυνάμεις και μεγάλα ονόματα στην αυτοκινητοβιομηχανία. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχει μόνο ένας ηγέτης. Έτσι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, όταν πρόκειται για αυτόνομα οχήματα, οι ΗΠΑ είναι το #1.

Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παίρνουν την πρώτη θέση στην κατάταξη και αφήνουν στην δεύτερη θέση την Ιαπωνία. Βέβαια υπάρχουν μερικοί σημαντικοί παράγοντες που έκαναν τις Ηνωμένες Πολιτείες να κατακτήσουν την πρώτη θέση.

Με 50 εταιρείες να εδρεύουν σε αμερικανικό έδαφος και μεγάλες επενδύσεις διαθέσιμες για την εξέλιξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας, δεν προκαλεί και ιδιαίτερη εντύπωση. Τέλος, σύμφωνα με τις έρευνες οι οδηγοί των ΗΠΑ είναι πιο πρόθυμοι να μην χρειάζεται πλέον να οδηγούν τα δικά τους οχήματα.

Ιαπωνία

Η Ιαπωνία καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση και ένα σημαντικό γεγονός είναι η νομοθεσία της. Η Ιαπωνία είναι μια από τις λίγες χώρες που επιτρέπει τα αυτόνομα οχήματα στους δρόμους και όχι μόνο για λόγους δοκιμαστικούς. Ωστόσο το ερώτημα για τις ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες είναι αν προωθούν τα EV εξίσου δυναμικά όσο τα AV.

Γαλλία

Η Γαλλία αν και δεν είναι πολύ μπροστά στα δεδομένα εξέλιξης της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης, έχει τις προϋποθέσεις. Πιο συγκεκριμένα, ανά ένα εκατομμύριο άτομα, η Γαλλία διαθέτει σχεδόν διπλάσιο αριθμό δημόσιων φορτιστών EV σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον έχει καλή ποιότητα δρόμων αλλά και μεγάλη υποστήριξη της ηλεκτροκίνησης από την μεριά των πελατών.

Origin: Η GM επεκτείνει τον στόλο αυτόνομων οχημάτων της

Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχει την τέταρτη θέση. Άλλωστε στη νομοθεσία του επιτρέπει τα αυτόνομα οχήματα, αλλά στην πράξη, υπάρχουν άλλοι περιορισμοί που εμποδίζουν τη λειτουργία τους.

Ωστόσο αν και οι βρετανικές εταιρείες επενδύουν σε ένα μέλλον με AV, οι άνθρωποι της χώρας δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μάλιστα το ενδιαφέρον των καταναλωτών μειώθηκε κατά 11% το 2021 σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Γερμανία

Η Γερμανία κλείνει την πρώτη πεντάδα χάρη στη νομοθεσία της για την υποστήριξη των AV. Επιπλέον οι αυτοκινητοβιομηχανίες που εδρεύουν στην Γερμανία κατέχουν έναν εντυπωσιακό αριθμό διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

abb_img
spot_img