Η Opel ενδέχεται να επαναφέρει το Agila ως ένα προσιτό ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης, το οποίο θα αποτελέσει το τρίτο μέλος της νέας οικογένειας ηλεκτρικών μοντέλων της Stellantis. Μετά το Citroën 2CV και το μικρό Fiat που βρίσκεται υπό εξέλιξη, το γερμανικό μοντέλο θα μπορούσε να αξιοποιήσει την πλατφόρμα E-Car, με στόχο μια τιμή εκκίνησης κοντά στα 15.000 ευρώ. Η αναβίωση του Agila δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα ως εμπορικό σχέδιο της Opel. Ωστόσο, το μοντέλο αναφέρεται ως πιθανή προσθήκη στη νέα γενιά προσιτών ηλεκτρικών αυτοκινήτων του ομίλου, με προσανατολισμό κυρίως στην αστική μετακίνηση.
Ένα μικρό ηλεκτρικό με πρακτικό χαρακτήρα
Το νέο Opel Agila θα μπορούσε να ακολουθήσει τη φιλοσοφία του αρχικού μοντέλου, το οποίο κυκλοφόρησε από το 2000 έως το 2014, δίνοντας έμφαση στις μικρές εξωτερικές διαστάσεις και στην αξιοποίηση των διαθέσιμων χώρων. Η πρώτη γενιά βασιζόταν στο Suzuki Wagon R+, ενώ η δεύτερη χρησιμοποιούσε ως βάση το Suzuki Splash.

Στη σύγχρονη ηλεκτρική εκδοσή του, το Agila θα μπορούσε να υιοθετήσει αμάξωμα με στοιχεία μικρού πολυμορφικού, προσφέροντας ευκολία στην καθημερινή χρήση και μεγαλύτερη πρακτικότητα από ένα συμβατικό μικρό αυτοκίνητο. Το μήκος του αναμένεται, σύμφωνα με τις σχετικές εκτιμήσεις, να παραμείνει κάτω από τα τέσσερα μέτρα, ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες της πόλης. Το κοντό καπό και οι περιορισμένοι πρόβολοι θα μπορούσαν να συμβάλουν στην καλύτερη εκμετάλλευση του εσωτερικού χώρου, χωρίς να αυξάνονται σημαντικά οι εξωτερικές διαστάσεις.
Σχεδίαση με αναφορές στο παρελθόν
Εφόσον το σχέδιο προχωρήσει, το νέο Agila θα μπορούσε να αντλήσει έμπνευση από την πρώτη γενιά του, υιοθετώντας σύγχρονες αναλογίες και ορισμένα χαρακτηριστικά που θα παραπέμπουν στο παρελθόν του. Τα προστατευτικά πλαστικά στις πλευρές, τα ιδιαίτερα πίσω φωτιστικά σώματα και η συνολικά πρακτική σχεδιαστική προσέγγιση, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος της ταυτότητάς του.

Αντίθετα, το εμπρός μέρος αναμένεται να ακολουθεί τη σύγχρονη σχεδιαστική γλώσσα της Opel, με τη χαρακτηριστική μάσκα Vizor και μια φωτεινή υπογραφή LED που θα συνδέει οπτικά τα φωτιστικά σώματα. Προς το παρόν, οι σχετικές απεικονίσεις αποτελούν σχεδιαστικές προβλέψεις και όχι επίσημες εικόνες ενός επιβεβαιωμένου μοντέλου παραγωγής.
Απλό εσωτερικό για χαμηλότερο κόστος
Η προσιτή τιμή θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχία του πιθανού ηλεκτρικού Agila. Για τον λόγο αυτό, το εσωτερικό θα μπορούσε να ακολουθήσει μια λιτή φιλοσοφία, με περιορισμό των περιττών εξοπλιστικών στοιχείων και έμφαση στην καθημερινή χρηστικότητα.

Ένας μικρός ψηφιακός πίνακας οργάνων και μια οθόνη πολυμέσων, θα μπορούσαν να συνδυάζονται με απλούστερες λύσεις στις βασικές εκδόσεις. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η χρήση ειδικής βάσης για smartphone, αντί μιας μεγαλύτερης οθόνης, εφόσον αυτή η επιλογή συμβάλει ουσιαστικά στη μείωση του κόστους.
Τι γνωρίζουμε για κινητήρα και αυτονομία

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του πιθανού ηλεκτρικού Agila παραμένουν άγνωστα. Η ισχύς του ηλεκτροκινητήρα, η χωρητικότητα της μπαταρίας και η αυτονομία δεν έχουν ανακοινωθεί, ενώ οι τελικές επιλογές, θα εξαρτηθούν από το κόστος παραγωγής και τις απαιτήσεις για χαμηλό βάρος. Η βασική αποστολή της νέας οικογένειας ηλεκτρικών μοντέλων της Stellantis θα είναι η οικονομικά προσιτή μετακίνηση στην πόλη. Επομένως, η έμφαση αναμένεται να δοθεί στην επαρκή αυτονομία για τις καθημερινές διαδρομές και όχι στις υψηλές επιδόσεις ή στις δυνατότητες μεγάλων ταξιδιών.
Πότε θα μπορούσε να κυκλοφορήσει
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται αρχικά στο ηλεκτρικό Citroën 2CV και στο αντίστοιχο μοντέλο της Fiat, το οποίο έχει συνδεθεί με την πιθανή ονομασία Koala. Οι εκδόσεις παραγωγής τους αναμένονται να παρουσιαστούν το 2027, ενώ η εμπορική τους διάθεση τοποθετείται χρονικά στο 2028.

Εφόσον επιβεβαιωθεί, το ηλεκτρικό Opel θα μπορούσε να ακολουθήσει λίγους μήνες αργότερα. Και τα τρία μοντέλα αναμένεται, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει περιγραφεί, να κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της Stellantis στο Pomigliano d’Arco της Ιταλίας.
Η συνεργασία των τριών μαρκών δεν αποτελεί κάτι πρωτόγνωρο, καθώς τα Citroën Ami, Fiat Topolino και Opel Rocks Electric, βασίζονται στην ίδια φιλοσοφία αστικής ηλεκτρικής μετακίνησης. Η νέα οικογένεια E-Car, ωστόσο, θα μπορούσε να μεταφέρει αυτή τη λογική σε κανονικά επιβατικά αυτοκίνητα με μεγαλύτερη πρακτικότητα και δυνατότητα μεταφοράς περισσότερων επιβατών.
Πηγή: quattroruote.it