Ο απόλυτος οδηγός για το 7ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula E που ξεκινά

Μετά από έξι επιτυχημένες σεζόν, το έβδομο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula E ξεκινάει με διπλό αγώνα την Παρασκευή στις 26 και Σάββατο 27 Φεβρουαρίου στις 19:00 ώρα Ελλάδος. 

Οι αγώνες θα διεξαχθούν στην περιοχή Diriyah που βρίσκεται στα περίχωρα της πρωτεύουσας Riyadh της Σαουδικής Αραβίας.   

Οι αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Formula E διεξάγονται στους δρόμους πόλεων, συνήθως εμβληματικές πόλεις, οι οποίες μετατρέπονται για λίγες μόνο μέρες σε πίστες της Formula E. 

Έτσι, η πίστα στην Diriyah θα σχηματιστεί μέσα στους δρόμους της πόλης ανάμεσα σε μοντέρνα κτίρια, την έρημο και στο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομίας της UNESCO η At-Turaif συνοικία χτισμένη με πλίνθινη παραδοσιακή αρχιτεκτονική.  

Στην Diriyah θα λάβει χώρα ο πρώτος νυχτερινός αγώνας στην ιστορία της Fromula E, η οποία θα εγκαταστήσει φωτισμό χαμηλής κατανάλωσης, τεχνολογίας LED και η ενέργεια που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι από ανανεώσιμες πήγες. 

Οι δυο νυχτερινοί αγώνες σε συνδυασμό με το ιστορικό μνημείο της Diriyah θα προσφέρει μοναδικές εικόνες στο κοινό.   

Formula E Riyahd

Κάποιες μικρές αλλαγές της τελευταίας στιγμής που έγιναν στην διάταξη της πίστας στην Diriyah δημιουργούν έξτρα πίεση στις ομάδες και τους οδηγούς.

Δεδομένου ότι η ακριβής τελική διάταξη της πίστας είναι απαραίτητη για την καλύτερη προσομοίωση των οδηγών με την πραγματική πίστα που θα έχει έκταση 2.495 Km και 21 στροφές.  

Διαβάστε ακόμα: Formula E: H DS Automobiles υπέγραψε νέο συμβόλαιο συμμετοχής έως το 2026

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα των αμιγώς ηλεκτρικών μονοθέσιων, Formula E, για πρώτη χρονιά η FIA το αναγνωρίζει ως επίσημο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της.

Παρά το μικρό χρονικό διάστημα ζωής της Formula E έχει αποδείξει το υψηλό επίπεδο του πρωταθλήματος της, πλαισιώνοντας το με μερικούς από τους καλυτέρους οδηγούς και ομάδες στον μηχανοκίνητο αθλητισμό.  

Formula E

Τα δυο τελευταία Παγκόσμια Πρωταθλήματα της Formula E σε ομάδες και οδηγούς κατέκτησε η γαλλική εταιρεία DS Automobiles που συνεργάζεται με την κινεζική ομάδα TECHEETAH, με τους οδηγούς της Αντόνιο Φέλιξ ντα Κόστα την περασμένη 6η σεζόν 2019/2020 και τον Ζαν-Ερίκ Βερν να κατακτά τον τίτλο του πρωταθλητή την 4η και 5η σεζόν  2017/2018 και 2018/2019 αντίστοιχα. Ενώ, δεύτερη στο πρωτάθλημα ομάδων αναδείχθηκε η Nissan E Dams και τρίτη  Mercedes-Benz EQ την περασμένη σεζόν.  

Πάρα την διπλή συνεχομένη κατάκτηση του πρωταθλήματος από την ομάδα DS TECHEETAH, η νίκη για το φετινό πρωτάθλημα της Formula E καθόλου εύκολη και προβλέψιμη δεν είναι. 

Το πιο μοντέρνο πρωτάθλημα στον μηχανοκίνητο αθλητισμό χαρακτηρίζεται από μεγάλο ανταγωνισμό και πολλές ανατροπές, αφού το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula E έχουν κατακτήσει 5 διαφορετικές ομάδες, και οδηγοί.

Τα pre-sessions που έγιναν στην Βαλένθια το προηγούμενο Νοέμβριο επιβεβαιώνουν τον μεγάλο ανταγωνισμό που υπήρχε μεταξύ των οδηγών.  Όλα προμηνύουν ότι θα είναι ένα ανατρεπτικό πρωτάθλημα που αξίζει κανείς να δει.   

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula Ε  για το 2021 αποτελείται από 12 ομάδες και 24 οδηγούς.   

Formula E

Μετά από κάποιες ακυρώσεις που έγιναν στο πρόγραμμά της Formula E λόγω της πανδημίας, το πρόγραμμά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος έχει διαμορφωθεί ως εξής:

   
  Αγώνας Ημερομηνία Χώρα   Τοποθεσία  
  1ος 26 Φεβρουαρίου 2021 Σαουδική Αραβία Diriyah
  2ος 27 Φεβρουαρίου 2021 Σαουδική Αραβία Diriyah
  3ος 10 Απριλίου 2021 Ιταλία Ρώμη
  4ος 24 Απριλίου. 2021 Ισπανία Βαλένθια
  5ος 8 Μαΐου 2021 Μονακό Μονακό
  6ος 22 Μαΐου 2021 Μαρόκο Μαρακές
  7ος 5 Ιουνίου 2021 Χιλή Σαντιάγο
  8ος 6 Ιουνίου 2021 Χιλή  Σαντιάγο

Ό,τι πρέπει να ξέρεις για τις δοκιμές και τον αγώνα   

Shakedown – Συνήθως μια μέρα πριν τον αγώνα οι ομάδες δοκιμάζουν τα μονοθέσια για να ελέγξουν τυχόν προβλήματα και το ηλεκτρονικό σύστημα του μονοθέσιου. Η ισχύς που επιτρέπεται  να χρησιμοποιηθεί είναι 110KW, οπότε η ταχύτητα τους  είναι πολύ περιορισμένη.   

Το Free Practice one διαρκεί 45 λεπτά και το Free Practice two 30 λεπτά, η ισχύς που επιτρέπεται είναι 250KW. Όταν διεξάγονται διπλοί αγώνες, για τον δεύτερο αγώνα γίνονται μόνο τα 45 λεπτά των ελεύθερων δομικών.   

Qualifying  – Οι οδηγοί θα χωρίζονται σε τέσσερα διαφορετικά groups με 6 οδηγούς το κάθε ένα. Το κάθε group έχει 6 λεπτά στο grid για να κάνει τον καλύτερο χρόνο. Ο καλύτερος χρόνος σε αυτήν την διαδικασία θα κερδίσει 1 βαθμό και οι 6 γρηγορότεροι οδηγοί θα προχωρήσουν στην επόμενη φάση για την διεκδίκηση της Pole Position, ενώ ο χρόνος των  υπόλοιπων οδηγών 7-24 θα καθορίσει τις θέσεις εκκίνησης τους στον αγώνα. Οι 6 πιο γρήγοροί οδηγοί έχουν μόνο ένα γύρο για να διεκδικήσουν την πρώτη θέση, όποιος κάνει τον ταχύτερο χρόνο θα πάρει και την Pole Position και 3 βαθμούς. 

Το βαθμολογικό σύστημα της  Formula

1st – 25 Βαθμοί 

2nd – 18 Βαθμοί 

3rd – 15 Βαθμοί

4th – 12 Βαθμοί

5th – 10 Βαθμοί

6th – 8 Βαθμοί

7th – 6 Βαθμοί

8th – 4 Βαθμοί

9th – 2 Βαθμοί

10th – 1 Βαθμός

Ο ταχύτερος χρόνος του αγώνα παίρνει 1 βαθμό  

Ο ταχύτερος χρόνος των ελεύθερων δοκιμαστικών 1 βαθμό 

Η Pole Position 3 βαθμούς 

Συνολικά ένας οδηγός μπορεί να διεκδικήσει 30 βαθμούς ανά αγώνα.

Ο αγώνας δεν έχει προκαθορισμένο αριθμό laps, αλλά διαρκεί 45 λεπτά + 1 lap.

Με άλλα λόγια, αφού ολοκληρωθούν τα 45 λεπτά, τα μονοθέσια θα πρέπει να κάνουν έναν τελευταίο γύρο για να λήξει ο αγώνας.    

Formula E

Attack Mode  

Μέσα στην πίστα υπάρχουν <<activation zones>>. Ένα μονοθέσιο διασχίζοντας τις ζώνες αυτές παίρνει ισχύς 35KW, η οποία τον βοηθάει να πάει πιο γρήγορα για ένα χρονικό διάστημα.

Αυτά τα <<activation zones>> είναι τοποθετημένα σε σημεία της πίστας οπού οι γραμμές που θα πρέπει να ακολουθήσει το μονοθέσιο για να περάσει από πάνω είναι πιο αργές συγκριτικά με άλλες.

Η ανακοίνωση για το που βρίσκονται τα <<activation zones>> στην πίστα γίνεται λίγο πριν τον αγώνα, δημιουργώντας πίεση στις ομάδες για να αλλάξουν τον τρόπο στρατηγικής τους έτσι ώστε να καταφέρουν να πάρουν την ισχύς που χρειάζονται.   

Fan Boost  

Η Formula E  είναι διαδραστική  και σου δίνει την ευκαιρία να συμμετέχεις έμμεσα στο αγώνα, ψηφίζοντας τον αγαπημένο σου οδηγό μπορείς να του δώσεις έξτρα ισχύς, την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει για 5 δευτερόλεπτα μετά το μισό του αγώνα.

Οι 5 πιο αγαπητοί οδηγοί θα πάρουν αυτήν την έξτρα δύναμη.   

Μπορείς να ψηφίσεις εδώ https://fanboost.fiaformulae.com/   

ή μέσω του Formula E App  

ή με #hashtag το όνομα του αγαπημένου σου οδηγού + #FANBOOST στο Twitter   

Να σημειωθεί ότι η επαναφόρτιση των μονοθέσιων δεν επιτρέπεται κατά την διάρκεια των κατατακτήριων δοκιμών και του αγώνα. Κάθε μονοθέσιο μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο δυο σετ ελαστικών σε όλη την διαδικασία.

Οι αγώνες μεταδίδονται από το BBC TV και online μέσα από το Red Button, BBC Sport website και BBC iPlayer.  

Ακόμα μπορείς να τον δεις online στο site the Formula E: 

Free practice one – Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου  17:10  Ώρα Ελλάδος   

Free practice two – Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 12:55  

Qualifying – Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 14:45  

Race one – Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 18:20  

Free practice three –  Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 12:55  

Qualifying – Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 14:45  

Race two – Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 18:30

abb_img
spot_img