Πέθανε ο Marcello Gandini

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 85 ετών άφησε ο θρυλικός σχεδιαστής Marcello Gandini, που ξεχώρισε για το έργο του στη Lamborghini.

Ακούστε το άρθρο

Η είδηση του θανάτου του Marcello Gandini, ενός από τους πιο επιδραστικούς σχεδιαστές αυτοκινήτων στην Ιταλία, προκαλεί βαθιά θλίψη στον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Σε ηλικία 85 ετών, ο Gandini μας αφήνει πίσω του μία ανεκτίμητη κληρονομιά από εμβληματικά έργα που σημειώνει την ιστορία του αυτοκινήτου και όχι μόνο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Gandini έγινε περισσότερο γνωστός για τη συνεργασία του με τη Lamborghini. Εκεί σχεδίασε αριστουργήματα όπως το Miura, το Countach και το Diablo. Αλλά η επιρροή του δεν περιορίζεται μόνο εκεί. Είναι ο σχεδιαστής πίσω από εμβληματικά μοντέλα όπως η Lancia Stratos, η Bugatti EB110 και το Fiat X1/9.

Η ιστορία της Lamborghini στο St. Moritz

H πορεία του Marcello Gandini

Γεννημένος στο Τορίνο, ο Gandini ανέδειξε το ταλέντο του εργαζόμενος στον οίκο σχεδιασμού Bertone από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 έως το 1980. Εκεί, χάραξε το δρόμο για μοναδικά σχέδια όπως η Alfa Romeo Montreal, η Maserati Khamsin, το αυθεντικό Volkswagen Polo και η Ferrari 308 GT4.

Με την πάροδο του χρόνου, ο Gandini εξελίχθηκε και αναδείχθηκε ανεξάρτητος σχεδιαστής, συνεργαζόμενος με μεγάλες μάρκες όπως η Citroën και η Renault. Το έργο του δεν περιορίζεται μόνο στα αυτοκίνητα, αλλά επεκτείνεται και σε βιομηχανικούς χώρους και χώρους σχεδιασμού επίπλων.

Lamborghini: Τα μεγάλα «ηλεκτρικά»… σχέδια της μάρκας

Ακόμη και σε μεγάλη ηλικία, ο Gandini συνέχισε να επηρεάζει τον κόσμο του σχεδιασμού. Πρόσφατα, σύναψε συνεργασία με την TaTa Motors για τη δημιουργία του TaMo Racemo. Ένα πρωτότυπο σπορ αυτοκίνητο που έκανε τις εντυπώσεις στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης.

Μάλιστα, τον Ιανουάριο έλαβε το τιμητικό πτυχίο μηχανολόγου μηχανικού από το Πολυτεχνικό Ινστιτούτο του Τορίνο. Τέλος, η κηδεία του αναμένεται να τελεστεί την Παρασκευή ή το Σάββατο, σύμφωνα με το RaiNews.

 

abb_img