Peugeot E – 5008: ηλεκτρικό, ήπια υβριδικό και plug-in!

Το Tesla model Y, έχει έναν νέο ευρωπαϊκό αντίπαλο και έρχεται με τη μορφή του νέου Peugeot E-5008, ενός σβέλτου, επταθέσιου αυτοκινήτου, που διατίθεται σε πλήρως ηλεκτρικές και υβριδικές μορφές.

Ακούστε το άρθρο

Βασισμένο στην πλατφόρμα STLA Medium, το γαλλικό crossover, διαθέτει πολλές επιλογές ηλεκτροκίνησης, συμπεριλαμβανομένης μιας έκδοσης Dual Motor, με κίνηση σε όλους τους τροχούς και μιας παράγωγης Long Range.

Οι αγοραστές του προσθιοκίνητου E-5008, μπορούν να επιλέξουν από διαφορετικές αποδόσεις, με το βασικό Electric 210 να αποδίδει 210 ίππους. Υπάρχει επίσης ένα Electric 230 Long Range με 228 hp, ενώ και τα δύο διαθέτουν, 254 lb-ft ροπής. Περνώντας στο Electric 320 Dual Motor AWD, η ισχύς ανεβαίνει στα 318 άλογα, ενώ η ροπή αυξάνεται αισθητά στα 380 lb-ft.

Ενώ ένα Tesla Model Y, μπορεί να προσφέρει περισσότερη ισχύ, το Peugeot εξυπηρετεί ένα ευρύτερο φάσμα πελατών, χάρη στην προσθήκη ενός ήπιου υβριδικού και plug-in υβριδικού. Ένας τρικύλινδρος 1,2 λίτρων με 134 ίππους τροφοδοτεί τον πρώτο, ενώ ο δεύτερος συνδυάζει έναν ηλεκτροκινητήρα με έναν κινητήρα 1,6 λίτρων για συνδυασμένη απόδοση 193 ίππων.

Μπαταρία, εμβέλεια και απόδοση

Το PHEV μπορεί να διαχειριστεί 82 χλμ μόνο με την μπαταρία, αλλά οι πλήρως ηλεκτρικές εκδόσεις, μπορούν να ταξιδέψουν πολύ περισσότερο από αυτό. Τα παράγωγα Electric 210 και 320 χρησιμοποιούν μπαταρία 73 kWh, που παρέχει αυτονομία περίπου 500 χλμ. 

Το E-5008 Long Range διαθέτει μπαταρία 98 kWh, αυξάνοντας την αυτονομία στα 660 χλμ. Αυτό είναι υψηλότερο από οποιοδήποτε μοντέλο Y, συμπεριλαμβανομένου του Long Range, αλλά πρέπει να επισημάνουμε ότι τα προαναφερθέντα στοιχεία, έχουν υπολογιστεί στον κύκλο WLTP.

Όσον αφορά τη φόρτιση, το E-5008 μπορεί να φορτίσει με ταχύτητες έως και 160 kW, όταν είναι συνδεδεμένο σε φορτιστή DC. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται μόλις 10 λεπτά για 100 χλμ εμβέλειας. 

Η επαναφόρτιση της μπαταρίας από 20-80%, γίνεται σε μισή ώρα. Η Peugeot είναι σίγουρη για τη μακροζωία της μπαταρίας, καθώς το E-5008, συνοδεύεται στάνταρ με εγγύηση οκτώ ετών ή 160.000 χλμ, με την εταιρεία να ισχυρίζεται ότι η ικανότητα φόρτισης δεν θα πέσει κάτω από το όριο του 70%.

Άφθονη γαλλική αίσθηση

Με μήκος 4,79 μέτρα, πλάτος 1,89 μέτρα και ύψος 1,69 μέτρα, το E-5008 είναι σχεδόν πανομοιότυπο με το μοντέλο Y, όσον αφορά το μέγεθος. Η Peugeot επέλεξε να βασιστεί σε διαφορετικά χρώματα βαφής, για να αναδείξει το σχέδιο αντί για το παραδοσιακό χρώμιο, ή άλλα διακοσμητικά ένθετα. 

Αυτό δίνει στο αυτοκίνητο μια πιο καθαρή, πιο μοντέρνα εμφάνιση. Διατίθενται με ζάντες των 19 και 20 ιντσών, μαζί με έξι χρώματα βαφής. Το μοντέλο GT, έχει μαύρη βαμμένη οροφή. Το E-5008 διαθέτει στάνταρ τους νέους προβολείς LED pixel της Peugeot. Αυτό προσαρμόζει αυτόματα τα φώτα στην κίνηση, διασφαλίζοντας ότι ο οδηγός έχει τον καλύτερο φωτισμό, χωρίς να αποσπά την προσοχή των οδηγών που έρχονται από το αντίθετο ρεύμα.

Εσωτερικό με Masterclass στο σχεδιασμό

Ενώ οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες γεμίζουν το εσωτερικό τους με τεράστιες οθόνες και πλαστικό σε μαύρο φόντο, η Peugeot έχει δημιουργήσει μια υπέροχη ατμόσφαιρα για τους επιβάτες, με καλόγουστη σχεδίαση και αριστοκρατικές πινελιές.

Υπάρχει ακόμα μια μεγάλη οθόνη που έχει μέγεθος 21 ίντσες και παρέχει στον οδηγό μια χρήσιμη οθόνη ευρείας οπτικής. Το σύστημα περιλαμβάνει συνδεσιμότητα Apple CarPlay και Android Auto, αλλά επιτρέπει επίσης στον οδηγό να ελέγχει άλλες λειτουργίες, όπως την πλοήγηση και τον έλεγχο του κλιματισμού. Η Peugeot δανείστηκε απο την Volkswagen την λειτουργία ChatGPT στο σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

abb_img