Ρομπότ-ντελιβεράς… φέρνει την πίτσα στο σπίτι σας!

Διανομέας-ρομπότ εθεάθη στους δρόμους του Βερολίνου να μεταφέρει πίτσες, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος της Domino's Pizza.

Την περασμένη εβδομάδα σε γειτονιά του Βερολίνου, ρομπότ ανέλαβαν χρέη διανομέα, παραδίδοντας… πίτσες σε σπίτια. Προκαλώντας, προφανώς πολλές αντιδράσεις στους περαστικούς που αντίκρυσαν το θέαμα.

Το ρομπότ-διανομέας είναι στα πλάνα διάφορων εταιρειών, ως υπεύθυνο για την διανομή της εκάστοτε παραγγελίας. Δημιουργώντας νέα δεδομένα για τις μικρές μεταφορές μέσα στις πόλεις.

Ένα ρομπότ-διανομέας κυκλοφορεί ανάμεσά μας

Ρομπότ-ντελιβεράς... φέρνει την πίτσα στο σπίτι σας!

Το ρομπότ έχει ύψος 1,5 μέτρο, θυμίζει μεγάλο ψυγείο και έχει δύο προβολείς που μοιάζουν με μάτια. Ο ρυθμός κίνησης του είναι γρήγορος, με την ταχύτητα του να φτάνει τα 6 χλμ./ώρα.

Το ρομπότ διασχίζει τα πεζοδρόμια του Βερολίνου αρκετές φορές τη μέρα για να παραδώσει τις παραγγελίες, στα πλαίσια πιλοτικού προγράμματος. Υπεύθυνη για το πρόγραμμα είναι αλυσίδα Domino’s και μέσω αυτού μελετά τη χρησιμότητα τέτοιων λύσεων στη διανομή φαγητού.

Tesla Optimus: Το ρομπότ του Έλον Μασκ έρχεται το 2023

Το ρομπότ «μεταφέρει» τις πίτσες σε ένα ντουλάπι στο εσωτερικό του. Διαθέτει 4 αισθητήρες και πολλές κάμερες, ενώ έχει όραση 360 μοιρών, η οποία του επιτρέπει να εντοπίζει τα εμπόδια που συναντά μπροστά ή πίσω του. Προφανώς, επιβραδύνοντας ή σταματώντας όποτε είναι απαραίτητο.

Επιπλέον, μπορεί να παραδώσει τις παραγγελίες εντελώς αυτόνομα, τουλάχιστον μέχρι την είσοδο του κτιρίου. Ωστόσο, με τα όσα ορίζουν οι κανονισμοί στο Βερολίνο, η συνεχής παρακολούθηση του από χειριστή είναι αναγκαία. Ένας ακόμη υπάλληλος το παρακολουθεί από το γραφείο και μπορεί επίσης να επέμβει με ένα τηλεχειριστήριο.

Ρομπότ-ντελιβεράς... φέρνει την πίτσα στο σπίτι σας!

Η startup πίσω από την καινοτομία 

Υπεύθυνη για την κατασκευή των ρομπότ-διανομέων είναι η εταιρεία λογισμικού Teraki. Η οποία χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία με εκείνη που χρησιμοποιείται για την αυτόνομη οδήγηση αυτοκινήτων.

«Σύντομα ένας υπάλληλος θα μπορεί να παρακολουθεί και να ελέγχει από το γραφείο πολλά ρομπότ ταυτόχρονα», επισημαίνει με αισιοδοξία ο CEO της Teraki, Ντάνιελ Ρίτσαρντ.

Kawasaki RHP Bex: Η κατσίκα-ρομπότ που όλοι θέλουμε να καβαλήσουμε!

Οι τεχνικές δυσκολίες

Μπορεί το συγκεκριμένο εγχείρημα να εντυπωσιάζει εκ πρώτης όψεως, ωστόσο οι δυσκολίες είναι πολλές. Και οι περιορισμοί είναι αρκετοί, παρά τον τεχνικό εξοπλισμό του.

Για παράδειγμα, το ρομπότ μπορεί να πηγαίνει μόνο σε κοντινή τοποθεσία από την εκάστοτε πιτσαρία. Έτσι, ο πελάτης παραλαμβάνει το φαγητό του ζεστό.

Επιπλέον, οι σκάλες δυσκολεύουν κατά πολύ το έργο τους, όπως επίσης και τα ασανσέρ, αφού προφανώς δεν… φτάνουν για να πατήσουν τα κουμπιά. Τελευταίο και σημαντικότερο εμπόδιο είναι η τιμή του, η οποία δεν πέφτει κάτω από τα 50.000 ευρώ.

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!