Οι χώρες με τις περισσότερες πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Παρά τις δύσκολες συνθήκες και τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού στην αυτοκινητοβιομηχανία, οι πωλήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων έκαναν ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός σε πολλές χώρες το 2020.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από την βάση δεδομένων EV-Volumes, τα ηλεκτρικά οχήματα αντιπροσώπευαν το 4,2% του παγκόσμιων πωλήσεων των ελαφριών οχημάτων, αρκετά υψηλότερα από το 2,5% το 2019.

Ενώ το 2019 μόλις σε οκτώ χώρες οι συνολικές πωλήσεις νέων ηλεκτρικών αυτοκίνητων αποτέλεσαν πάνω από το 5% των πωλήσεων του συνολικού αριθμού αυτοκινήτων, το 2020 ο αριθμός των χωρών όπου τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποτελέσαν πάνω από το 5% των συνολικών πωλήσεων εκτοξεύτηκε στις 16.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια η Νορβηγία ήταν μακράν η πρώτη χώρα σχετικά με τον αριθμό των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων (75%) σε σχέση με τον συνολικό αριθμό πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Δύο άλλες Σκανδιναβικές χώρες και συγκεκριμένα η Ισλανδία και η Σουηδία διαμόρφωσαν την πρώτη τριάδα, με ποσοστό 45% και 32.2% αντίστοιχα.

Γράφημα Πωλήσεων Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων
Πηγή εικόνας: Statista

Κάποιοι από τους λόγους για τον μεγάλο αριθμό πωλήσεων των ηλεκτρικών αυτοκίνητων στη Νορβηγία είναι οι ευνοϊκές ρυθμίσεις από την κυβέρνηση, όπως π.χ. φοροαπαλλαγἐς, απαλλαγές από διόδια και άλλα κίνητρα, αλλά και η μεγάλη αγοραστική δύναμη των κατοίκων της.

Η Κίνα, η οποία είναι η χώρα με την μακράν μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων όσον αφορά των αριθμών πωλήσεων, με μερίδιο ηλεκτρικών αυτοκίνητων 6.2%, δεν βρισκόταν στην πρώτη δεκάδα των χωρών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με μερίδιο μόλις 2.3%, παρά τη δημοφιλία της Tesla, βρίσκονταν στη 17η θέση.

abb_img
spot_img