Πόσο ασφαλή είναι τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα; Πλεονεκτήματα, κίνδυνοι και προστασία δεδομένων

Τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα φέρνουν ευκολία και καινοτομία, αλλά και κινδύνους από χάκερ. Μάθετε πώς λειτουργεί η ασφάλεια στα οχήματα

Ακούστε το άρθρο

Η ψηφιοποίηση έχει διεισδύσει για τα καλά στον τομέα της αυτοκίνησης. Τα σύγχρονα αυτοκίνητα, δεν είναι απλώς μέσα μεταφοράς, είναι πλέον «υπολογιστές με ρόδες». Πλοήγηση σε πραγματικό χρόνο, ασύρματες ενημερώσεις (OTA), αυτόνομη οδήγηση και αυτόματα συστήματα έκτακτης ανάγκης είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά που έχουν γίνει καθημερινότητα. Για την επίτευξη αυτών των λειτουργιών, τα αυτοκίνητα διασυνδέονται ολοένα και περισσότερο:

  • Όχημα προς όχημα (V2V)

  • Όχημα προς πεζό (V2P)

  • Όχημα προς υποδομή (V2I)

  • Όχημα προς δίκτυο φόρτισης (V2G)

Όλοι αυτοί οι τρόποι διασύνδεσης συνοψίζονται στον όρο V2X (Vehicle-to-Everything).

Τα Οφέλη της Ψηφιακής Συνδεσιμότητας

Η διασύνδεση προσφέρει πληθώρα πλεονεκτημάτων για οδηγούς και επιβάτες:

  • Αύξηση ασφάλειας και απόδοσης, μέσω βοηθητικών συστημάτων πέδησης, ή αποφυγής κυκλοφοριακής συμφόρησης

  • Ευκολία στην καθημερινότητα, όπως τηλεχειρισμός για κλείδωμα ή προθέρμανση του αυτοκινήτου μέσω εφαρμογής

  • Άμεσες αναβαθμίσεις λογισμικού χωρίς επίσκεψη στο συνεργείο

Η συνδεσιμότητα αποτελεί επίσης προϋπόθεση για υπηρεσίες όπως η κοινή χρήση οχημάτων (car sharing), καθώς και για την εξέλιξη της αυτόνομης οδήγησης.

Κίνδυνοι από την πλευρά της κυβερνοασφάλειας

Ωστόσο, όσο πιο συνδεδεμένο είναι ένα όχημα, τόσο πιο ευάλωτο γίνεται σε εξωτερικές επιθέσεις. Το αυτοκίνητο αποκτά περισσότερες «πόρτες» που μπορεί να εκμεταλλευτεί ένας χάκερ. Wi-Fi, Bluetooth και δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, μετατρέπονται σε πιθανά σημεία εισόδου.

Παράδειγμα: Κλοπές με σύστημα χωρίς κλειδί

Τα οχήματα με λειτουργία «keyless entry», αναγνωρίζουν το κλειδί όταν αυτό βρίσκεται κοντά και ξεκλειδώνουν αυτόματα. Με ειδικές συσκευές, η εμβέλεια του σήματος μπορεί να επεκταθεί, επιτρέποντας την κλοπή ακόμα και όταν το κλειδί βρίσκεται μέσα στο σπίτι. Σύμφωνα με δοκιμές της ADAC, μόλις το 12% των οχημάτων που εξετάστηκαν, προστατεύονταν από αυτή τη μέθοδο κλοπής.

Όταν τα αυτοκίνητα χακάρονται

Οι κίνδυνοι δεν είναι θεωρητικοί. Το 2015, σε ένα γνωστό περιστατικό, οι ερευνητές Τσάρλι Μίλερ και Κρις Βαλάσεκ, απέδειξαν ότι μπορούσαν να πάρουν τον έλεγχο ενός Jeep Cherokee από απόσταση, προκαλώντας αναστάτωση στη βιομηχανία. Το συμβάν οδήγησε σε ανάκληση 1,4 εκατομμυρίων οχημάτων από τη Chrysler.

Άλλες περιπτώσεις:

  • Το 2016, το Keen Security Lab της Tencent, κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα Tesla Model S.

  • Το 2023, χάκερς κατάφεραν να ελέγξουν Tesla Model 3 σε λιγότερο από 2 λεπτά.

Πώς αντιδρούν οι κατασκευαστές;

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες επενδύουν όλο και περισσότερο στην κυβερνοασφάλεια, χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως:

  • Προγράμματα ανταμοιβής εντοπισμού σφαλμάτων (bug bounty programs)

  • Συνεργασίες με ερευνητικές ομάδες για τον εντοπισμό ευπαθειών

  • Τακτικές ενημερώσεις λογισμικού για κάλυψη κενών ασφαλείας

Από το 2024, έχουν τεθεί σε ισχύ αυστηροί κανονισμοί στην ΕΕ που απαιτούν υψηλά στάνταρ ασφαλείας για όλα τα καινούργια μοντέλα. Ορισμένοι κατασκευαστές, όπως η VW και η Porsche, απέσυραν παλαιότερα μοντέλα (π.χ. VW Up, Porsche Macan), λόγω του υψηλού κόστους αναβάθμισης της κυβερνοασφάλειας.

Προστασία δεδομένων: Ένα εξίσου κρίσιμο ζήτημα

Τα συνδεδεμένα οχήματα, δεν διαχειρίζονται μόνο δεδομένα κίνησης, αλλά συλλέγουν και αποθηκεύουν ευαίσθητες πληροφορίες όπως:

  • Συμπεριφορά οδήγησης

  • Τοποθεσία

  • Προσωπικές προτιμήσεις

Το 2024, το Chaos Computer Club αποκάλυψε διαρροή δεδομένων που αφορούσε 800.000 ηλεκτρικά οχήματα (VW, Audi, Skoda, Seat). Η διαρροή περιλάμβανε δεδομένα τοποθεσίας και στοιχεία επικοινωνίας των κατόχων.

Συμπεράσματα: Καινοτομία με προσοχή

Η ψηφιακή συνδεσιμότητα προσφέρει ασύγκριτα πλεονεκτήματα, αλλά απαιτεί υψηλά πρότυπα ασφάλειας και υπεύθυνη διαχείριση δεδομένων. Παρότι τα σενάρια χάκινγκ τύπου «ταινίας δράσης» είναι σπάνια, η συνεχής επαγρύπνηση είναι απαραίτητη.

Μόνο με συνδυασμό τεχνολογικής καινοτομίας, ρυθμιστικών πλαισίων και συνεργασίας με την ερευνητική κοινότητα, μπορούν τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα να προσφέρουν την ασφάλεια και την αξιοπιστία, που απαιτεί η ψηφιακή εποχή.

Πηγή: elektroauto-news.net