Πόσο κοστίζει πραγματικά η αντικατάσταση μπαταρίας ενός Tesla

Παρόλο που δεν είναι συχνή ανάγκη και αφορά κυρίως παλαιότερα μοντέλα της Tesla, η αντικατάσταση της μπαταρίας είναι ακριβή.

Ακούστε το άρθρο

Παρόλο που δεν είναι συχνή ανάγκη και αφορά κυρίως παλαιότερα μοντέλα της Tesla, η αντικατάσταση της μπαταρίας μπορεί να είναι ακριβή.

Το μεγάλο κόστος είναι ο μεγαλύτερος ανασταλτικός παράγοντας για την αγορά ενός αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Αυτό έδειξε έρευνα της S&P Global Mobility το περασμένο έτος.

Ένας προφανής τρόπος να μειωθεί το ποσό που φεύγει από το πορτοφόλι μας είναι να αγοράσουμε ένα μεταχειρισμένο ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Αλλά ανάλογα με το πόσο παλιό είναι υπάρχει το θέμα της μπαταρίας. Όμως τελικά πόσο ακριβή είναι μια αντικατάσταση μπαταρίας;

Για να απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση, θα δούμε το κόστος αντικατάστασης μπαταρίας για τα μοντέλα της Tesla. Αφού αυτή η μάρκα έχει τα περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα σε κυκλοφορία σήμερα. Και, διότι πολλά Tesla έχουν κυκλοφορήσει για πάνω από μια δεκαετία.

Πόσο κοστίζει πραγματικά η αντικατάσταση μπαταρίας ενός Tesla

Πόσο κρατούν οι μπαταρίες των Tesla;

Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αντικαταστάσεις μπαταριών χωρίς να έχουμε μια ιδέα πότε αυτό μπορεί να χρειαστεί σε ένα μεταχειρισμένο Tesla. Αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση, καθώς εξαρτάται από παράγοντες όπως οι συνήθειες φόρτισης, οι θερμοκρασίες στις οποίες εκτίθεται το αυτοκίνητο και πόσο συχνά ωθούμε το αυτοκίνητο στα άκρα της απόδοσης του. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η συχνή ταχυφόρτιση μπορούν να συμβάλουν στην καταπόνηση της μπαταρίας.

Το 2019, ο Elon Musk έγραψε σε tweet ότι «τα τρέχοντα μοντέλα μπαταριών θα διαρκέσουν 480.000 έως 800.000 χιλιόμετρα». Κάτι που είναι ισοδύναμο με 1.500 κύκλους φόρτισης. Αυτή η απόσταση είναι πολύ μεγαλύτερη ​​από αυτή που ο μέσος ιδιοκτήτης ενός συμβατικού αυτοκινήτου βενζίνης θα κάνει πριν χρειαστεί μια ολική επισκευή του κινητήρα.

Ωστόσο, η εγγύηση της μπαταρίας της Tesla καλύπτει μόνο έως 240.000 χιλιόμετρα για το Model S και το Model Χ ή 190.000 χιλιόμετρα για τα μικρότερα Model Υ και Model 3. Αυτά τα όρια δίνουν άλλη μια ένδειξη για πότε μπορεί να αρχίσει η μεγαλύτερη υποβάθμιση της μπαταρίας. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μια μπαταρία της Tesla μπορεί να κρατήσει 160.000 χιλιόμετρα άνετα, με υποβάθμιση περίπου στο 5% στα πρώτα 80.000 χιλιόμετρα.

Πόσο κοστίζει πραγματικά η αντικατάσταση μπαταρίας ενός Tesla

Πόσο κοστίζει η αντικατάσταση μπαταρίας ενός Tesla;

Υπάρχουν μερικοί παράγοντες που κάνουν δύσκολο τον προσδιορισμό μιας ακριβούς τιμής για την αντικατάσταση μπαταρίας. Όπως το μοντέλο, η ηλικία του οχήματος, το μέγεθος του πακέτου μπαταριών και τα εργατικά κόστη.

Σύμφωνα με έρευνα του Recurrent το 2023, οι αντικατάσταση μπαταρίας στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κοστίζει μεταξύ 5.000 και 20.000 δολαρίων για όλες τις μάρκες. Ευτυχώς, η ίδια έρευνα έδειξε ότι από τους περίπου 15.000 οδηγούς ηλεκτροκίνητων, αποτυχίες στη μπαταρία είχε μόνο το 1,5%. Παρόλα αυτά, η πιθανότητα μιας αντικατάστασης μπαταρίας εκτός εγγύησης μπορεί να κοστίσει πολύ.

Επιστρέφοντας στο tweet του Musk το 2019, που αναφέρεται στο Model 3, ο επικεφαλής της Tesla είπε ότι η αντικατάσταση των μονάδων θα «κοστίσει μόνο 5.000 έως 7.000 δολάρια.» Αυτό δεν αφορά το σύνολο του πακέτου μπαταριών, αλλά μόνο στα modules.

Η έκθεση της Recurrent αναφέρει ότι βρήκε απόδειξη σχετικά με την αντικατάσταση της μπαταρίας ενός Model 3 του 2020. Εκεί η μπαταρία κοστίζει 13.500 δολάρια και η εργασία $2.299,27 δολάρια. Έτσι το συνολικό κόστος είναι στα 15.799,27 δολάρια.

Αυτό το ποσό υπερβαίνει σημαντικά τους αριθμούς που ανέφερε ο Musk. Και το κόστος εργασίας είναι μεγάλο, χωρίς να υπάρχει περίπτωση να το κάνει κάποιος πελάτης μόνος του. Όπως θα μπορούσε σε κάποιο υβριδικό όχημα. Στα παραπάνω κόστη, αυτή η μπαταρία του Model 3 κοστίζει περίπου $180/kWh. Αυτό είναι σημαντικά πάνω από το μέσο κόστος $139/kWh που αναφέρει τo Bloomberg το Νοέμβριο του 2023. Οι τιμές στις μπαταρίες ιόντων έχουν πέσει. Ενώ οι νέες μπαταρίες LFP έχουν μια παγκόσμια μέση τιμή $130/kWh. Για αυτό θεωρούνται σημαντικές στη μείωση του κόστους στο μέλλον.

Φυσικά η αντικατάσταση σε ένα Model 3 με μπαταρία 58 kWh θα κοστίσει πολύ λιγότερο από ένα Model Χ Plaid με μπαταρία 100 kWh. Η JD Power αναφέρει τις ακόλουθες εκτιμήσεις αντικατάστασης μπαταρίας για μοντέλα Tesla, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας:

Model 3: Τουλάχιστον 13.000 δολάρια

Model S: 13.000-15.000 δολάρια

Model X: Τουλάχιστον 14.000 δολάρια

Για το Model Υ to 2022 θα κοστίσει μεταξύ 10.500 και 12.500 δολαρίων.

Πόσο κοστίζει πραγματικά η αντικατάσταση μπαταρίας ενός Tesla

Πραγματικά παραδείγματα κόστους αντικατάστασης

Η ίδια έκθεση του Recurrent βρήκε δύο ιδιοκτήτες Model S που τους ζήτησαν 22.000 δολάρια για αντικατάσταση των μπαταριών των οχημάτων τους. Αυτό το ποσό ήταν για τα Model S MY 2012 και 2013. Κάτι που δείχνει ότι οι παλαιότερες εκδόσεις του ηλεκτρικού μοντέλου έχουν υψηλότερα κόστη αντικατάστασης μπαταριών. Αν λάβουμε υπόψη ότι η εμπορική αξία αυτών των αυτοκινήτων είναι περίπου 20-25 χιλιάδες δολάρια, βλέπουμε ότι ίσως η αντικατάσταση είναι πιο ακριβή από όλο το αυτοκίνητο.

Βρήκαμε κι άλλες πραγματικές αναφορές για προσφορές αντικατάστασης μπαταρίας σε διάφορα φόρουμ. Ας δούμε μερικές.

Model 3 Long Range του 2018: 13.093 δολάρια

Model 3 Long Range: 18.000 δολάρια (προφορική προσφορά)

Model 3 Long Range: 12.000 δολάρια

Model S με μπαταρία 90 kWh: 19.560 δολάρια

Model 3 με μπαταρία 75 kWh: $6.550 (συμπεριλαμβανομένων 2.299 δολαρίων για εργασία)

Model S του 2012: 16.579 δολάρια

Ειδικά για την τελευταία περίπτωση, ο ιδιοκτήτης αγόρασε το 2012 ένα Model S με 154.434 χιλιόμετρα για 22.000 δολάρια. Μετά από μόλις 16.000 χιλιόμετρα χρειάστηκε αντικατάσταση μπαταρίας. Που κόστισε 16.579 δολάρια, δηλαδή 75% της αξίας του αυτοκινήτου.

Δείτε ακόμα: Tesla: Οι προβλέψεις του Μασκ «έπεσαν»… έξω

 

Έλεγχος της Αποδοτικότητας της Μπαταρίας των Tesla

Αν αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο Tesla, μπορείτε να ελέγξετε το επίπεδο αποδοτικότητας της μπαταρίας με μια απλή πράξη. Βεβαιωθείτε ότι η μπαταρία είναι στο 100%. Ενεργοποιήστε το αυτοκίνητο και δείτε την αυτονομία στο πίνακα οργάνων ή στην οθόνη αφής. Διαιρέστε αυτή την αυτονομία με την αρχική αυτονομία και πολλαπλασιάστε με 100. Έτσι θα προσδιορίσετε την τρέχουσα χωρητικότητα της μπαταρίας.

Αν η μπαταρία πέσει κάτω από το 70% της χωρητικότητας εντός της περιόδου εγγύησης, η Tesla θα την αντικαταστήσει. Με αυτό ως γνώμονα, μια μπαταρία με τουλάχιστον 85% της χωρητικότητας πρέπει να έχει ακόμη κάποια χρόνια «ζωής» μπροστά της.

Ανεξάρτητα από το αν το Tesla σας είναι καινούργιο ή μεταχειρισμένο, μπορείτε να κάνετε ορισμένες ενέργειες για να επεκτείνετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Και να μειώσετε το ρυθμό υποβάθμισης. Αποφύγετε την έκθεση του αυτοκινήτου σε ζέστη για πολλύ ώρα οπουδήποτε είναι δυνατόν. Η οικιακή φόρτιση στο Επίπεδο 1 ή Επίπεδο 2 θα διαρκέσει περισσότερο, αλλά είναι καλύτερη για την μπαταρία από την τακτική χρήση γρήγορης φόρτισης DC. Προσπαθήστε να κρατάτε τη μπαταρία με φόρτιση από 20% έως 80%. Στο εγχειρίδιο χρήστη του Model 3, η Tesla συμβουλεύει να αφήνουμε ποτέ τη μπαταρία να αδειάσει τελείως. «Καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των εξαρτημάτων του οχήματος.»

Πηγή: carbuzz.com

abb_img