Σκάνδαλο στην Κίνα – Πουλάνε μεταχειρισμένα EVs με μηδέν χλμ!

Η κινεζική αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων συγκλονίζεται από ένα σοκαριστικό κόλπο: ολοκαίνουργια οχήματα βαφτίζονται «μεταχειρισμένα» για να εκμεταλλευτούν επιδοτήσεις

Ακούστε το άρθρο

Φανταστείτε να πηγαίνετε για ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο και να βρίσκετε μπροστά σας ολοκαίνουργια EVs χωρίς γρατζουνιά, με πλαστικά στα καθίσματα και τη χαρακτηριστική μυρωδιά του καινούργιου. Κι όμως, όλα αυτά «βαφτίζονται» μεταχειρισμένα. Τι συμβαίνει; Ένα νέο σκάνδαλο ξέσπασε στην Κίνα: ολοκαίνουργια ηλεκτρικά αυτοκίνητα εμφανίζονται στις αγγελίες ως μεταχειρισμένα, χωρίς καν να έχουν διανύσει ούτε ένα χιλιόμετρο! Η πρακτική αυτή, έχει κινητοποιήσει τις ρυθμιστικές αρχές, καθώς οι υποψίες για καταχρήσεις επιδοτήσεων και μαγειρέματα στις πωλήσεις αυξάνονται.

Το σενάριο είναι απλό αλλά ύποπτο: κατασκευαστές που θέλουν να δείξουν υψηλές πωλήσεις, «πουλάνε» εικονικά οχήματα σε αντιπροσώπους. Αυτά δηλώνονται ως ταξινομημένα, ώστε να ενεργοποιηθούν οι κυβερνητικές επιδοτήσεις και στη συνέχεια καταλήγουν στην αγορά «μεταχειρισμένων». Στην ουσία, όμως, πρόκειται για αχρησιμοποίητα, παρθένα οχήματα.

Η κατάσταση μοιάζει με win-win: οι κατασκευαστές ανεβάζουν τα νούμερα τους, οι καταναλωτές αποκτούν πιο φθηνά αυτοκίνητα. Αλλά στην πραγματικότητα, κάποιος πληρώνει τον λογαριασμό και αυτός είναι το κράτος, δηλαδή οι φορολογούμενοι.

Η κινεζική κυβέρνηση δεν έμεινε αδιάφορη. Το Υπουργείο Εμπορίου, κάλεσε κολοσσούς όπως η BYD και η Dongfeng σε εξηγήσεις, καθώς και μεγάλες εμπορικές και κατασκευαστικές ενώσεις. Η υποψία είναι ξεκάθαρη: γίνεται μαζική κατάχρηση των επιδοτήσεων, για να κρατηθεί ζωντανή η υπερκορεσμένη αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.

Ο CEO της Great Wall Motors, Wei Jianjun, χτύπησε καμπανάκι κινδύνου, συγκρίνοντας το φαινόμενο με την κατάρρευση του κινεζικού κολοσσού ακινήτων Evergrande. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Evergrande της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι ήδη εδώ, απλώς δεν έχει καταρρεύσει ακόμα.»

Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 4.000 έμποροι στην Κίνα, συμμετέχουν στο κόλπο των «μηδενικών χιλιομέτρων», ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που δραστηριοποιούνται και σε γνωστές online πλατφόρμες πωλήσεων.

Αν και η πρακτική δεν φαίνεται αυστηρά παράνομη, δημιουργεί σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά, ενώ θέτει υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα ολόκληρου του τομέα. Τα στοιχεία πωλήσεων διογκώνονται τεχνητά, οι καταναλωτές μπερδεύονται και οι κρατικοί πόροι σπαταλώνται για επιδοτήσεις, που δεν στηρίζουν πραγματική ανάπτυξη.

Το φαινόμενο είναι το σύμπτωμα μιας βαθύτερης ασθένειας: χρόνια κρατικών επιδοτήσεων και αδυσώπητου ανταγωνισμού, έχουν οδηγήσει τις κινεζικές εταιρείες σε ακραίες τακτικές επιβίωσης. Και τώρα, αντί να ανταγωνίζονται για την ποιότητα, παίζουν παιχνίδια αριθμών, για να κρατήσουν το κεφάλι τους πάνω από το νερό.

Εν κατακλείδι, αυτό που μοιάζει με ευκαιρία για τον καταναλωτή, ένα «μεταχειρισμένο» αυτοκίνητο χωρίς ούτε ένα χιλιόμετρο, είναι στην πραγματικότητα ένας καθρέφτης των παρασκηνίων μιας βιομηχανίας υπό πίεση. Και όπως κάθε φούσκα, το μόνο σίγουρο είναι ότι αργά ή γρήγορα… σκάει.

Πηγή: insideevs.com