Σκυλακάκης: Τον Σεπτέμβριο στον «αέρα» ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων

Ως «τεράστια επένδυση» χαρακτήρισε το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Δωδεκανήσων με την ηπειρωτική χώρα ο ΥΠΕΝ, κ. Σκυλακάκης.

Ακούστε το άρθρο

Σε μερικές σημαντικές ανακοινώσεις προέβη ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, μετά από συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Τρίτης με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργο Χατζημάρκο, και τον δήμαρχο Ρόδου, κ. Αλέξανδρο Κολιάδη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε πως τον προσεχή Σεπτέμβριο θα βγει στον «αέρα» ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων με την ηπειρωτική χώρα. Ειδικότερα, η διασύνδεση των νησιών θα γίνει μέσω του νέου Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) της Κορίνθου. Το εν λόγω ΚΥΤ ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από ένα μήνα. Επίσης, η κατασκευή του το καθιστά κατάλληλο για το έργο που θα επιτελέσει, δηλαδή να αποτελέσει τη βάση για την ηλεκτρική διασύνδεση.

ΕΕ: Προστασία έναντι της Κίνας ζητούν Ευρωπαίοι κατασκευαστές εξοπλισμών υδρογόνου – Cars Electric

Τα οφέλη της ηλεκτρικής διασύνδεσης για τις τοπικές κοινότητες

Η ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων με την ηπειρωτική χώρα θα προσφέρει μεγάλα οφέλη στους κατοίκους τους, καθώς θα έχουν πρόσβαση σε φθηνότερο ρεύμα. Αυτό θα δώσει μια οικονομική βοήθεια στις τοπικές κοινότητες και θα μειώσει την ενεργειακή φτώχεια. Παράλληλα, η διασύνδεση θα εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια των νησιών.

Εκτός της παραπάνω είδησης, ο κ. Σκυλακάκης προέβη και σε άλλες σημαντικές ανακοινώσεις. Αφενός, ανακοίνωσε την εκπόνηση από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος προγράμματος για τη διαχείριση του υπερπληθυσμού των ελαφιών dama-dama της Ρόδου. Αφετέρου, έκανε γνωστή τη συμμετοχή του ΥΠΕΝ στο project “The Rhodes Co – Lab”.

ΑΔΜΗΕ: Κίνδυνος διακοπής του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Cars Electric

Οι δηλώσεις στις οποίες προέβη ο ΥΠΕΝ, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης

Όσον αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων, ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε τα εξής: «Προχωρούμε πολύ σύντομα στο επόμενο βήμα για την ηλεκτρική διασύνδεση της Δωδεκανήσου με την ηπειρωτική Ελλάδα. Τον Σεπτέμβριο θα βγει στον “αέρα” διαγωνισμός για το καλώδιο. Μιλάμε για μια τεράστια επένδυση η οποία θα δώσει ενεργειακή ασφάλεια και θα επιτρέψει την πολύ καλύτερη αξιοποίηση των υπεράκτιων ενεργειακών πόρων που υπάρχουν στο Αιγαίο. Όταν ολοκληρωθεί η διασύνδεση, τότε μιλάμε για μια καινούργια πραγματικότητα». Ταυτόχρονα, επισήμανε πως σε συνδυασμό με τη διασύνδεση «θα υπάρχει πάντα, είτε με ψυχρή εφεδρεία είτε με μπαταρίες ή με συνδυασμό μπαταριών και ψυχρής εφεδρείας, απόλυτη ενεργειακή κάλυψη των νησιών».

Schneider Electric: Έλαβε τον τίτλο της πιο Βιώσιμης Εταιρείας παγκοσμίως για το 2024 – Cars Electric

Η ικανοποίηση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κ. Χατζημάρκου

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, εξέφρασε την ικανοποίηση του λέγοντας: «Είναι εξαιρετική είδηση για μας κύριε υπουργέ, η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ηλεκτρική διασύνδεση της Δωδεκανήσου και σας ευχαριστούμε για την αφοσίωση σε αυτό τον στόχο. Η συνεργασία μας ήταν πάντοτε αποδοτική. Η διασύνδεση είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο ζήτημα για το μέλλον των νησιών».

 

abb_img