Στοιχεία για τις πρωτιές στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης

Τα ηλεκτρικά οχήματα που κινούνται στους δρόμους διεθνώς αυξάνονται ημέρα με την ημέρα και η ηλεκτροκίνηση αρχίζει να διαφαίνεται σταδιακά στον ορίζοντα ως το μέλλον της αυτοκίνησης.

Διαβάστε επίσης: Enfield 8000: Το πρώτο σύγχρονο ελληνικό ηλεκτρικό Ι.Χ. από τη Σύρο

Σε παγκόσμιο επίπεδο πουλήθηκαν 3.124.793 εκατομμύρια αμιγώς ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα, με ποσοστό 68% από αυτά να είναι αμιγώς ηλεκτρικά.

Εταιρίες και χώρες που κρατάνε τα “ηνία” της ηλεκτροκίνησης

Η πρώτη σε πωλήσεις, όπως είναι αναμενόμενο, είναι η Tesla με τις πωλήσεις της να αγγίζουν τα 499.535 οχήματα και με το Tesla Model 3 να αποτελεί το πλέον αγαπημένο μοντέλο για το 2020. Στη δεύτερη θέση είναι το VW Group με 421.591 πωλήσεις.

Tesla charging station

Οι τέσσερις χώρες που έχουν ξεχωρίσει για την ανάπτυξη της σχέση τους, αλλά και την προώθηση και εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης είναι κατά πρώτο λόγο η Ιαπωνία, η οποία δημιουργεί και διαθέτει την πιο προχωρημένη τεχνολογία στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η Νότια Κορέα που έχει εγκαταστήσει τους περισσότερους σταθμούς φόρτισης, η Κίνα η οποία διαθέτει τα περισσότερα κοινόχρηστα ηλεκτρικά οχήματα και η Γαλλία που διαφαίνεται πως έχει διαμορφώσει τις καλύτερες προοπτικές για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Διαβάστε επίσης: Το πείραμα της Αστυπάλαιας σηματοδοτεί την εκκίνηση της ηλεκτροκίνησης

Στην Ευρώπη πάντως η Νορβηγία είναι εκείνη η χώρα που έχει κατορθώσει να έχει στους δρόμους της τον μεγαλύτερο αριθμό ηλεκτρικών οχημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, το περασμένο έτος, πουλήθηκαν στη Νορβηγία 141.412 καινούρια αυτοκίνητα από τα οποία τα 76.789 ήταν αμιγώς ηλεκτρικά.

Συνολικά στην Ευρώπη η ηλεκτροκίνηση γνώρισε αύξηση 91%, με τα plug-in υβριδικά οχήματα να σημειώνουν αύξηση κατά 173%. Το αγαπημένο μικρό ηλεκτρικό μοντέλο στην Ευρώπη το 2020 ήταν το Renault Zoe.

Renault Zoe 1

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνες στην Ευρώπη η πλειοψηφία των ανθρώπων θεωρεί ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα βοηθούν στο περιβαλλοντικό πρόβλημα, ότι το χαμηλό κόστος συντήρησης τους είναι ένα πολύ καλό κίνητρο για αγορά, ότι οι φοροαπαλλαγές αποτελούν επίσης ένα βασικό τους πλεονέκτημα, όπως και το όφελος στάθμευσης.

Τι συνέβη στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, το 2019 πουλήθηκαν 190 ηλεκτρικά αυτοκίνητα και το 2020, 679.

Από τα 679 ηλεκτρικά αυτοκίνητα που πουλήθηκαν στην χώρα μας τα 118 ήταν Peugeot e-208.

Την πρώτη δεκάδα πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη χώρα μας συμπλήρωσαν τα μοντέλα VW I.D.3 (115), BMW i3 (68), Nissan LEAF (45), Skoda Citigo-e (38), Mini Cooper SE (32), VW e-up (31), Smart EQ Fortwo (30), Hyundai Kona Electric (24) και Peugeot e 2008 (24).

abb_img
spot_img