Στοκχόλμη: «Στοπ» στα θερμικά αυτοκίνητα από το 2025

Από το 2025, στην Στοκχόλμη δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία αυτοκινήτων βενζίνης και πετρελαίου, με στόχο την καταπολέμηση της ρύπανσης.

Η Στοκχόλμη στοχεύει να γίνει η πρώτη πρωτεύουσα του κόσμου, η οποία θα καταπολεμήσει την ρύπανση του περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα, η πρωτεύουσα της Σουηδίας θα απαγορεύσει την κυκλοφορία των αυτοκινήτων με κινητήρα βενζίνης και πετρελαίου, στο κέντρο της πόλης.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας των εν λόγω οχημάτων θα λάβει χώρα σε ορισμένα τμήματα του κέντρου της πόλης. Οι Αρχές της Στοκχόλμης προχώρησαν σε αυτή την κίνηση, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, καθώς επίσης και του περιορισμού της ηχορύπανσης. Η εφαρμογή του εν λόγω μέτρου θα ξεκινήσει από το 2025.

Στο Παρίσι τα SUV θα πληρώνουν ακριβά το πάρκινγκ!

Μόνο ηλεκτροκίνητα οχήματα στη Στοκχόλμη… με εξαιρέσεις

Ειδικότερα, σε ένα συγκεκριμένο τμήμα στο κέντρο θα κυκλοφορούν μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ορισμένα υβριδικά και οχήματα με κυψέλες καυσίμου.

Για την ακρίβεια, η κυκλοφορία των εν λόγω οχημάτων θα επιτρέπεται σε μία περιοχή 20 οικοδομικών τετραγώνων, μεταξύ της οικονομικής περιοχής της Στοκχόλμης και των κύριων εμπορικών δρόμων. Φυσικά, θα υπάρχουν εξαιρέσεις για τα ασθενοφόρα, τα περιπολικά της αστυνομίας, τα αυτοκίνητα αναπήρων, καθώς και τις μοτοσυκλέτες.

Τα κινέζικα ηλεκτρικά αυτοκίνητα «απειλούν» την Ευρώπη

Ο αντιδήμαρχος της Στοκχόλμης, Λαρς Στρόμγκρεν, δήλωσε σχετικά:

«Ο λόγος που οι Αρχές στοχεύουν να εφαρμόσουν το εν λόγω μέτρο, έχει να κάνει με την ρύπανση του αέρα στην πόλη. Πιο αναλυτικά, ο αέρας της Στοκχόλμης προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα στα βρέφη, καθώς και πρόωρους θανάτους σε ηλικιωμένους. Η κατάσταση είναι εντελώς απαράδεκτη. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον διαβίωσης για τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται εδώ».

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Στα ύψη οι πωλήσεις στην Ευρώπη!

Αντιδράσεις από τον κλάδο των μεταφορών

Στον αντίποδα, ο κλάδος των μεταφορών αντιδρά στο εν λόγω μέτρο, χαρακτηρίζοντάς το υπερβολικό. Μάλιστα, επισημαίνει ότι η πόλη θα πρέπει να δώσει περισσότερη έμφαση στην αύξηση των σταθμών φόρτισης. Προφανώς, για την κυκλοφορία ηλεκτρικών οχημάτων εντός αυτής.

Πιο συγκεκριμένα, η Σουηδική Ομοσπονδία Μεταφορικών Επιχειρήσεων, ανακοίνωσε:

«Από το 2010 έχουμε μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 35%, Όμως το Κόμμα των Πρασίνων και οι συνεργάτες του στην πόλη της Στοκχόλμης, δείχνουν υπερβολική βιασύνη».

abb_img
spot_img