Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ανατρέπουν τα δεδομένα!

«Η έκρηξη του αριθμού των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αναδιαμορφώνει ήδη την αυτοκινητοβιομηχανία»

Ακούστε το άρθρο

Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι έτοιμη για τις μεγάλες αλλαγές που φέρνουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέσα στο 2022.

Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους Jack Ewing και Neal E. Boudette από τους The New York Times: «Η άφιξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη ανατροπή στην αυτοκινητοβιομηχανία από τότε που ο Henry Ford παρουσίασε το Model T το 1908.»

«Οι πωλήσεις αυτοκινήτων που τροφοδοτούνται αποκλειστικά από μπαταρίες αυξήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Κίνα πέρυσι. Aπό την άλλη οι παραδόσεις θερμικών αυτοκινήτων παρέμειναν στάσιμες. Η ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι τόσο μεγάλη που οι κατασκευαστές απαιτούν από τους αγοραστές να καταθέσουν προκαταβολές μήνες πριν από την αγορά».

Το 2022 είναι το έτος κατά το οποίο η πορεία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μπορεί να γίνει ασταμάτητη

Επιπλέον, «Η γρήγορη εξάπλωση  θα μπορούσε να καταστήσει το 2022 το έτος κατά το οποίο η πορεία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα γίνει ασταμάτητη. Έτσι θα ανατραπεί κάθε αμφιβολία σχετικά με το ότι οι κινητήρες εσωτερικής καύσης οδεύουν προς την απαξίωση».

«Είναι ένας από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς μετασχηματισμούς πιθανώς στην ιστορία του καπιταλισμού», δήλωσε ο Scott Keogh, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Volkswagen της Αμερικής. «Οι επενδύσεις και η αποστολή είναι τεράστιες».

Για παράδειγμα το ηλεκτρικό φορτηγό F-150 Lightning EV της Ford αναδεικνύει ότι βρισκόμαστε στη μετάβαση της βιομηχανίας στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. «Είμαστε σε θέση να πουλήσουμε ό,τι μπορούμε να κατασκευάσουμε», λέει ο Hau Thai-Tang, επικεφαλής Προϊόντων και των λειτουργιών της Ford.

Ωστόσο ποιος κερδίζει πραγματικά  στον αγώνα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων; Σύμφωνα με τους NYT, «Ο μεγαλύτερος ωφελούμενος αλλά και η μεγαλύτερη απειλή για την καθιερωμένη τάξη πραγμάτων είναι η Tesla. Με επικεφαλής τον Εlon Musk, η εταιρεία παρέδωσε σχεδόν 1 εκατομμύριο αυτοκίνητα το 2021. Αύξηση 90% σε σχέση με το 2020».

Στην πραγματικότητα όμως ο μεγαλύτερος νικητής θα είναι το περιβάλλον.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αναδιαμορφώνουν ήδη την αυτοκινητοβιομηχανία

Οι NYT αναφέρουν «Τα ακραία καιρικά φαινόμενα κάνουν πιο απτές τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Την ίδια στιγμή τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι εύκολα στη συντήρηση, οικονομικά στον ανεφοδιασμό και διασκεδαστικά στην οδήγηση. Μοιραία οι εύποροι αγοραστές αγοράζουν πια ηλεκτρικά αυτοκίνητα».

Επίσης οι συγκρίσεις κόστους εκπλήσσουν. Αναφέρεται ότι «Τα ηλεκτρικά οχήματα είναι ήδη ανταγωνιστικά σε τιμές. Άλλωστε οι αγοραστές μπορούν να εξοικονομήσουν από τη συντήρηση και τη βενζίνη».

Για παράδειγμα στην Αμερική τα σεντάν Tesla Model 3 και Jaguar XF P250 πωλούνται για περίπου 46.000 $. Αλλά η ιδιοκτησία του Tesla για πέντε χρόνια κοστίζει 16.000 $ λιγότερο, σύμφωνα με την εταιρεία αξιολόγησης οχημάτων Kelley Blue Book.

Για την αυτοκινητοβιομηχανία, το 2022, ξεκίνησε με τα ίδια προβλήματα αλλά και με νέες προοπτικές

Σε κάθε περίπτωση, «η έκρηξη του αριθμού των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αναδιαμορφώνει ήδη την αυτοκινητοβιομηχανία». Και φυσικά «οι νέες εταιρείες όπως η Lucid, η Rivian και η Nio στοχεύουν στο να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Tesla».

abb_img