Μοιράσου το!

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο πλευρό της BYD

Η BYD ολοκλήρωσε την πώληση μετοχών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ για να συγκεντρώσει το ποσό των 5,33 δισ. ευρώ.

Ακούστε το άρθρο

Η BYD ολοκλήρωσε την πώληση μετοχών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ για να συγκεντρώσει το ποσό των 5,33 δισ. ευρώ. Η BYD σχεδιάζει να επενδύσει τα έσοδα σε έρευνα και ανάπτυξη, να επεκτείνει τις διεθνείς δραστηριότητές της και να αυξήσει το κεφάλαιο κίνησης, μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με το Reuters, πρόκειται για τη μεγαλύτερη πώληση μετοχών στο είδος της στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η BYD είπε ότι πούλησε 129,8 εκατομμύρια κοινές μετοχές. Η εταιρεία είχε αρχικά σχεδιάσει να πουλήσει μόνο 118 εκατομμύρια μετοχές. Ο όγκος των πωλήσεων, ήταν περίπου 10% υψηλότερος.

Δείτε ακόμη: Η BYD θα ξεκινήσει μαζική εγκατάσταση μπαταριών στερεάς κατάστασης

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο πλευρό της BYD

Αν και η BYD μπόρεσε να πουλήσει περισσότερες μετοχές από τις προγραμματισμένες, η τιμή ήταν χαμηλότερη από την τιμή κλεισίματος τη Δευτέρα. Στη συμφωνία, κάθε μετοχή πουλήθηκε για 335,2 δολάρια Χονγκ Κονγκ (41,09 ευρώ). Στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης τη Δευτέρα, οι μετοχές της BYD εξακολουθούσαν να αξίζουν 363,60 δολάρια Χονγκ Κονγκ (44,57 ευρώ), κάνοντας στην πώληση έκπτωση 7,8%.

Δεν αναφέρονται συγκεκριμένα έργα που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν με την πώληση των μετοχών. Αντίθετα, τα έσοδα θα επενδυθούν στη γενική ανάπτυξη, για παράδειγμα σε νέες εγκαταστάσεις παραγωγής. Η BYD σχεδιάζει να πουλήσει πέντε έως έξι εκατομμύρια αυτοκίνητα φέτος, κάτι που θα έκανε την εταιρεία περίπου στο μέγεθος της General Motors.

Στο πλαίσιο της πώλησης μετοχών, το Οικογενειακό Γραφείο Al-Futtaim με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα λέγεται ότι απέκτησε μερίδιο στην BYD. Και οι δύο πλευρές είχαν εκ των προτέρων συμφωνήσει μια στρατηγική εταιρική σχέση. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό πόσα έχει επενδύσει η οικογένεια, ή τι μετοχές κατέχει πλέον στον κινέζο κατασκευαστή. Λέγεται μόνο ότι το Οικογενειακό Γραφείο Al-Futtaim, ήταν «σημαντικός επενδυτής» στην πώληση μετοχών.

Δείτε ακόμη: Αυτό είναι το νέο BYD Atto 3

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο πλευρό της BYD

Η BYD πούλησε 4,25 εκατομμύρια αυτοκίνητα το 2024, 1,76 εκατομμύρια από τα οποία ήταν αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ωστόσο, η κινεζική αγορά αντιπροσωπεύει περίπου το 90% των πωλήσεων, με μόνο το 10% να πωλείται εκτός Κίνας. Για το σκοπό αυτό, η BYD έχει εισέλθει σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές, μεταξύ άλλων και θέλει επίσης να αυξήσει την παρουσία της στην παραγωγή, προκειμένου να αποφύγει τους δασμούς της ΕΕ στα εισαγόμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα. Ωστόσο, η BYD δραστηριοποιείται και σε άλλες αγορές, για παράδειγμα με το δικό της εργοστάσιο στην Ταϊλάνδη ή το Ουζμπεκιστάν .

Η εταιρεία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ και του Shenzhen. Σύμφωνα με το Reuters, οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ, έχουν αυξηθεί κατά 36,4% μέχρι στιγμής φέτος, και το πρακτορείο ειδήσεων βλέπει επίσης την τρέχουσα συμφωνία, ως απόδειξη του «ολοένα και πιο θετικού κλίματος στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα». Η τιμή της μετοχής BYD στο χρηματιστήριο του Shenzhen έχει αυξηθεί κατά 27,4% μέχρι στιγμής το 2025.

Πηγή: reuters.com