Τα οινοποιεία της Αυστραλίας γίνονται «πιο πράσινα» με τη χρήση της ηλιακής ενέργειας

Η Αυστραλία αποτελεί μία από τις «Μεγάλες Δυνάμεις» στην ομάδα κρασιών του λεγόμενου «Νέου Κόσμου». Μαζί με τις ΗΠΑ, τη Χιλή, την Αργεντινή, τη Ν. Αφρική και τη Νέα Ζηλανδία επιχειρεί να διαμορφώσει νέες τάσεις στο κρασί, παγκοσμίως.

Τώρα όμως η Αυστραλία φαίνεται να πρωτοστατεί στη διαμόρφωση άλλης μίας νέας τάσης που αφορά στη χρήση της ηλιακής ενέργειας, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των οινοποιείων της.

To Treasury Wine Estates δεσμεύτηκε να χρησιμοποιεί αποκλειστικά την ηλιακή ενέργεια έως το 2024

wineyards

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ένα από τα μεγαλύτερα οινοποιεία της έγινε 100% ηλιακό. Η Treasury Wine Estates, η οποία παράγει τις κορυφαίες μάρκες Penfolds, Wolf Blass, Pepperjack και Wynns, έχει δεσμευτεί ότι θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες της σε ενέργεια από 100% ηλιακή ενέργεια έως το 2024.

Επιπλέον τα οινοποιεία της περιοχής Barossa έχουν ήδη επιτύχει να καλύπτουν τις ανάγκες του με τη χρήση 100% ανανεώσιμης ενέργειας εγκαθιστώντας ένα ηλιακό σύστημα 3MW. Πιο συγκεκριμένα ένα σύστημα ισχύος 1,4 MW τροφοδοτεί τις λειτουργίες των οινοποιείων της κοιλάδας Barossa που ανήκει στην οικογένεια Yalumba.

Μάλιστα η Treasury Wine Estates Ltd (TWE) ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ότι συμμετέχει στην παγκόσμια πρωτοβουλία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας RE100 ως μέρος της δέσμευσης της εταιρείας premium κρασιού να στραφεί σε 100% ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια έως το 2024.

Σύμφωνα με την παγκόσμια εταιρική πρωτοβουλία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας RE100 εκατοντάδες μεγάλες και φιλόδοξες επιχειρήσεις δεσμεύονται για τη χρήση 100% ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια.

Διαβάστε επίσης: Ο νέος γαλλικός νόμος που θα βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να μετακινούνται χρησιμοποιώντας την ηλιακή ενέργεια

Στο πλαίσιο της μετάβασής της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η επικεφαλής της εταιρικής υπηρεσίας TWE Kirsten Grey ανέφερε ότι η εταιρεία λαμβάνει επίσης μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την ελαχιστοποίηση της χρήσης ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, η ίδια ανέφερε: «Κατέχουμε περισσότερα από 12.700 εκτάρια αμπελώνων παγκοσμίως, οπότε κατανοούμε τη σημασία της διαχείρισης και του σχεδιασμού για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής – όχι μόνο ως παγκόσμιος κορυφαίος παραγωγός κρασιού αλλά και ως υπεύθυνη επιχείρηση που λειτουργεί σε κοινότητες σε όλο τον κόσμο.»

Και συνέχισε λέγοντας «Καθώς όλοι εργαζόμαστε για ένα καθαρότερο περιβάλλον, είμαστε υπερήφανοι που είμαστε ένας από τους πρώτους υιοθετητές της βιομηχανίας οίνου που εντάχθηκε στο RE100 μαζί με μερικές από τις πιο σημαντικές επιχειρήσεις στον κόσμο. Γνωρίζουμε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη συμβαίνει ταχύτερα από ό, τι είχε προηγουμένως προβλεφθεί, γι ‘αυτό έχουμε θέσει αυτόν τον τολμηρό στόχο».

Η τάση των ηλιακών οροφών σε οινοποιεία και ζυθοποιίες της Αυστραλίας

Solar panel

Ο συντονιστής RE100 της Αυστραλίας Jon Dee δήλωσε: «Οι αμπελώνες βασίζονταν πάντα στον ήλιο για να παράγουν τα σταφύλια για κρασί. Είναι λογικό για το TWE να κάνει το επόμενο βήμα και να χρησιμοποιήσει τον ήλιο για να τροφοδοτήσει τις εγκαταστάσεις του».

Ο στόχος της TWE για ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί μέρος της ευρύτερης ατζέντας της για τη βιωσιμότητα, η οποία περιλαμβάνει τον στόχο των μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2030.

«Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να εντοπίζουμε, να δοκιμάζουμε και να υλοποιούμε ευκαιρίες για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και το προφίλ των εκπομπών της επιχείρησής μας και να διασφαλίσουμε ότι οι προσπάθειές μας ενημερώνονται και υποστηρίζονται από τεχνογνωσία της βιομηχανίας», δήλωσε επίσης η κα Gray.

Επιπλέον, στο Hidden Creek Winery Cafe Vineyard κοντά στο Stanthorpe του Queensland, μπορεί κανείς να φορτίσει δωρεάν ένα Tesla (ή οποιοδήποτε άλλο ηλεκτρικό όχημα) με ενέργεια που προέρχεται από την ηλιακή τους στέγη.

Αλλά και διάφορες ζυθοποιίες φαίνεται να ακολουθούν, επίσης, τη συγκεκριμένη τάση όπως η θυγατρική της Carlton & United Breweries, η Asahi Beverage Yatala στο Queensland που έχει εγκαταστήσει ένα ηλιακό σύστημα στην οροφή της.

Διαβάστε επίσης: Στη Σιγκαπούρη ολοκληρώθηκε μια από τις μεγαλύτερες πλωτές μονάδες ηλιακής ενέργειας στον κόσμο

Η συγκεκριμένη πρόκειται μάλιστα για τη μεγαλύτερη ηλιακή εγκατάσταση που βρίσκεται σε ζυθοποιείο στην Αυστραλία.

Το επόμενο βήμα φαίνεται πως θα είναι και τα ηλεκτρικά φορτηγά τα οποία θα καλύπτουν τις ανάγκες αυτών των επιχειρήσεων και θα τροφοδοτούνται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!