Το Silverkey έρχεται να δώσει ένα χέρι βοηθείας στους ηλικιωμένους οδηγούς

Η EPAM Continuum, μια ομάδα συμβούλων, αναπτύσσει μια νέα τεχνολογία που ονομάζεται Silverkey, με στόχο να προσφέρει ασφάλεια και βοήθεια στους ηλικιωμένους οδηγούς.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία μέχρι το 2025, ένας στους τέσσερις οδηγούς θα είναι 65+. Το 2030, ο νεότερος Baby Boomer θα είναι μεγαλύτερος από 65 ετών.

Το 2034 σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ 77 εκατομμύρια Baby Boomers “αναμένεται να ξεπεράσουν τα παιδιά για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ”.

Έχοντας υπόψη όλα αυτά τα στατιστικά γίνεται αντιληπτό η ανάγκη των ηλικιωμένων να εξοικειωθούν με τα ψηφιακά εργαλεία στην καθημερινή τους ζωή, πράγμα που αυτή την στιγμή δεν συμβαίνει με αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι να μένουν αποξενωμένοι.

Παρόλο που είναι γνωστό ότι οι οδηγοί ηλικίας 65 ετών και άνω είναι 16% πιθανότερο από τους οδηγούς ενηλίκων (25-64) να προκαλέσουν ατύχημα, δεν παύει η οδήγηση να αντιπροσωπεύει για τους ηλικιωμένους την ελευθερία, τον έλεγχο, την αυτονομία και την ικανότητα.

Ο εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ένωσης Αυτοκινήτου (American Automobile Association) Michael Green που είναι 81 ετών αναφέρει ότι “οι ηλικιωμένοι Αμερικανοί που έχουν σταματήσει να οδηγούν, έχουν σχεδόν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάθλιψη και σχεδόν πέντε φορές πιο πιθανό να εισέλθουν σε μια μονάδα μακροχρόνιας περίθαλψης σε σύγκριση με εκείνους που παραμένουν πίσω από το τιμόνι.”

Θέλοντας να εξασφαλιστεί η αυτονομία και ελευθερία των ηλικιωμένων οδηγών και να οικοδομηθούν λύσεις που θα βοηθήσουν τους ηλικιωμένους οδηγούς, η EPAM Continuum, αναπτύσσει την τεχνολογία Silverkey με στόχο:

  1. Να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να μάθουν και να βελτιώσουν τις οδηγικές τους αδυναμίες, ώστε να γίνουν καλύτεροι οδηγοί.
  2. Να ενημερώσουν τις οικογένειές τους σχετικά με την οδήγηση με ασφάλεια.
  3. Να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να γνωρίσουν πότε δεν είναι πλέον ασφαλές να οδηγούν.
  4. Να συνδέσει τους οδηγούς που δεν είναι πλέον ασφαλές να οδηγούν, με τους τοπικούς ηλικιωμένους που εξακολουθούν να οδηγούν.

Ας δούμε αναλυτικά τι ακριβώς κάνει το Silverkey.

Ο οδηγός μαθαίνει το εύρος των ειδοποιήσεων που αφορούν συγκεκριμένα το Silverkey, ενώ το όχημα περνά τις πρώτες του ημέρες στο δρόμο μαθαίνοντας για τον οδηγό και συλλέγοντας δεδομένα.

Ο Max Bischoff, επικεφαλής μηχανικός σχεδιασμού του έργου, δήλωσε ότι τα δεδομένα περιλαμβάνουν ταχύτητα, συχνότητα οδήγησης, παρακολούθηση ματιών και παρακολούθηση καρδιακού ρυθμού.

Μετά από λίγες μέρες, το Silverkey επινοεί μια βαθμολογία ασφάλειας που θέτει μια βάση για την απόδοση του οδηγού (και της οικογένειας του οδηγού).

Silverkey

Με βάση όσα μαθαίνει το πρόγραμμα, το σύστημα παρέχει καθοδήγηση για την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως συγχώνευση, παράλληλη στάθμευση, διατήρηση ταχύτητας στον αυτοκινητόδρομο ή διέλευση άλλων οχημάτων.

Υποθέτοντας ότι ο οδηγός επιλέγει καθοδήγηση, όταν προγραμματίζεται ένα επερχόμενο ταξίδι, το τμήμα της τεχνολογίας που βασίζεται στην εφαρμογή παρέχει μια λεπτομερή ανάλυση της εμφάνισης αυτού του ταξιδιού, ώστε να μπορεί ο οδηγός να δει κάποια δύσκολα σημεία στο δρόμο που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα.

Silverkey

Επίσης, κατανοώντας τις ανάγκες ενός συγκεκριμένου οδηγού και τις προτιμήσεις διαδρομής, το Silverkey μπορεί να προτείνει προσαρμοσμένες ώρες οδήγησης.

Στη συνέχεια, υπάρχει η μονάδα που έχει δημιουργηθεί για να βοηθήσει στη συγχώνευση.

Όταν είναι ενεργοποιημένο, το όχημα μπορεί να χρησιμοποιεί μια σειρά από οθόνες που περιλαμβάνουν ένδειξη της ιδανικής ταχύτητας για συγχώνευση με την κυκλοφορία και προβολή βελών στο παρμπρίζ και στο δρόμο προς το σημείο όπου θα συγχωνευτούν.

Για ηλικιωμένους με κακή όραση, η σήμανση θα μπορούσε να προβάλλεται σε οθόνη καμπίνας. Μετά το ταξίδι, θα παρέχετε μια πλήρη ανάλυση του εκπαιδευτικού συμβάντος και τον τρόπο με τον οποίο ο οδηγός ανταποκρίθηκε στη βοήθεια του Silverkey, συμπεριλαμβανομένων βιομετρικών δεδομένων όπως παρακολούθηση ματιών και παρακολούθηση καρδιακού ρυθμού.

Το EPAM Continuum οραματίζεται ακόμη και το σύστημα να μπορεί να αναλαμβάνει καθήκοντα οδήγησης μετά από μια στενή κλήση, δίνοντας στον οδηγό μια περίοδο επαναφόρτισης 10 δευτερολέπτων.

Με την κοινή χρήση δεδομένων Silverkey, όπως η βαθμολογία ασφάλειας θα μπορεί να γίνει κατανοητό πότε ένας οδηγός πρέπει να αρχίσει να περιορίζει τις μετακινήσεις του με το αμάξι, ή ακόμα και να παραδίδει τα κλειδιά.

Ο στόχος είναι να βοηθηθούν οι ηλικιωμένοι οδηγοί, αλλά το Silverkey στοχεύει επίσης να επεκτείνει τον κύκλο της κοινότητας δημιουργώντας τοπικά δίκτυα προγραμμάτων οδήγησης Silverkey, κάτι σαν Uber για ηλικιωμένους, καθοδηγούμενο από άλλους ηλικιωμένους.

Πηγή: caranddriver.com

abb_img
spot_img