Θα επικρατήσουν οι κυψέλες υδρογόνου;

Οι κυψέλες υδρογόνου χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο και πολλοί θεωρούν ότι το υδρογόνο θα αποτελέσει το καύσιμο του μέλλοντος.

Αρκετά βήματα έχουν γίνει σχετικά με τη χρήση κυψελών υδρογόνου στα αυτοκίνητα. Μάλιστα, αρκετοί αναλυτές θεωρούν το υδρογόνο ως το καύσιμο του «μέλλοντος». Ωστόσο, η έλλειψη σταθμών φόρτισης και αυτοκινήτων με υδρογόνο, αποδυναμώνουν την παρουσία των οχημάτων με κυψέλες υδρογόνου στις πωλήσεις.

Υδρογόνο: Ένα χωριό στη Δυτική Μακεδονία πρωτοπορεί

Το υδρογόνο ως καύσιμο

Το υδρογόνο είναι ένα από τα πιο απλά χημικά στοιχεία και η ποσότητα του είναι σχεδόν απεριόριστη στον πλανήτη Γη. Σε αντίθεση λοιπόν με το υδρογόνο, τα στοιχεία νικέλιο και κοβάλτιο, τα οποία τα χρησιμοποιούμε στην κατασκευή μπαταριών, είναι περιορισμένα.

Επιπλέον, το υδρογόνο έχει υψηλή ενεργειακή αξία και προσφέρει στο αυτοκίνητο τη δυνατότητα κάλυψης μεγαλύτερων αποστάσεων, σε σχέση με ένα ηλεκτρικό όχημα.

Ωστόσο, η δημιουργία ενός καυσίμου υψηλής ενεργειακής αξίας απαιτεί την κατανάλωση πρόσθετης ενέργειας.

Η Porsche σχεδιάζει κινητήρα υδρογόνου!

Είναι ασφαλείς οι κυψέλες υδρογόνου;

Δεν είναι λίγοι, όσοι εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των κυψελών υδρογόνου στα αυτοκίνητα. Συγκεκριμένα, το υδρογόνο είναι ασφαλέστερο ακόμα και από τη βενζίνη. Επιπλέον, το υδρογόνο σε περίπτωση διαρροής παράγει μία στενή κάθετη φλόγα, η οποία δεν εξαπλώνεται ούτε δημιουργεί υψηλή θερμοκρασία.

Hellenic Train: Επενδύσεις και σε τρένα υδρογόνου

Παράλληλα, την τιμή του υδρογόνου ως καύσιμο επηρεάζουν διάφοροι παράγοντες, όπως οι τιμές των επιβαλλομένων φόρων ή το κόστος κατασκευής και ενέργειας για την παραγωγή. Βέβαια, αυτή τη στιγμή τα λιγοστά αυτοκίνητα με κυψέλες υδρογόνου, προκαλούν την υψηλότερη τιμή του υδρογόνου.

Επι του παρόντος η τιμή του υδρογόνου στην Ευρώπη αγγίζει τα 12,85 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, το κόστος λειτουργίας ενός αυτοκινήτου υδρογόνου θα μπορούσε τελικά να είναι χαμηλότερο από συγκρίσιμες εναλλακτικές τεχνολογίες.

Hellenic Hydrogen: Motor Oil, ΔΕΗ και πράσινο υδρογόνο

Οι κυψέλες υδρογόνου και το μεγάλο πλεονέκτημα

Τα αυτοκίνητα, τα οποία χρησιμοποιούν ως καύσιμο το υδρογόνο, δεν εκπέμπουν επιβλαβείς ουσίες στην ατμόσφαιρα. Μάλιστα, το υδρογόνο παράγει μόνο υδρατμούς (νερό) κατά την οδήγηση και είναι τελείως ακίνδυνο για το περιβάλλον.

Shell: Εργοστάσιο παραγωγής υδρογόνου στην Ολλανδία!

Ωστόσο, το μεγαλύτερο εμπόδιο σχετικά με τη χρήση του υδρογόνου ως καύσιμο είναι η μεταφορά και η αποθήκευση του. Ακόμη, η πιθανότητα ανάφλεξης του υδρογόνου σε ενδεχόμενη επαφή με τον αέρα δημιουργεί ανησυχίες για την ασφάλεια.

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!