Τι συμβαίνει αν παρκάρεις ανάποδα στον δρόμο;

Σε όλους έχει τύχει να δούμε παρκαρισμένα οχήματα με φορά αντίθετη από αυτή της κυκλοφορίας. Τι ισχύει σε αυτή την περίπτωση;

Ένα συχνό φαινόμενο στον δρόμο, είναι να βλέπουμε αυτοκίνητα παρκαρισμένα αντίθετα από τη φορά της κυκλοφορίας. Μάλιστα, η γενικότερη κατάσταση στους δρόμους είναι απαράδεκτη και κάθε οδηγός κάνει ότι… γουστάρει. Όμως τι προβλέπει ο Κ.Ο.Κ. αν παρκάρεις ανάποδα;

Αρχικά, η παραβίαση του Κ.Ο.Κ. από την πλειοψηφία των οδηγών, είναι ένα καθημερινό φαινόμενο με πολλές προεκτάσεις. Από παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, μέχρι στάθμευση σε πεζοδρόμια και μπάρες ΑμΕΑ. Με λίγα λόγια, σκηνικά ανομίας που δυσκολεύουν την κίνηση των υπολοίπων οδηγών, καθώς και των πεζών.

5 tips για διακοπές με ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές, κατά τις οποίες βλέπουμε αυτοκίνητα να παρκάρουν με αντίθετη φορά από αυτή της κυκλοφορίας. Κι όμως σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας δεν υπάρχει πρόβλεψη για την ενδεδειγμένη φορά του οχήματος.

Αυτό σημαίνει ότι ο οδηγός δεν θα τιμωρηθεί από την Τροχαία, στην περίπτωση που το παρκαρισμένο όχημα κοιτάει σε αντίθετη κατεύθυνση. Βέβαια, το γεγονός ότι δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη, δεν σημαίνει ότι πρέπει να παρκάρουμε κατά αυτόν τον τρόπο. Και αυτό γιατί το παρκάρισμα στην αντίθετη πορεία, σημαίνει έκθεση στο αντίθετο ρεύμα. Κάτι που δυνητικά μπορεί να προκαλέσει ατύχημα.

Πώς γλιτώνεις την ουρά στα διόδια χωρίς e-pass;

Πρόστιμο για την κίνηση στο αντίθετο ρεύμα

Να γνωρίζεις όμως ότι αν παρκάρεις ανάποδα, ο Κ.Ο.Κ. απαγορεύει την κίνηση κατά αυτό τον τρόπο. Για την ακρίβεια η παράγραφος 4 του Άρθρου 16 «Θέση επί της Οδού», είναι ξεκάθαρη. Ο οδηγός δεν μπορεί να κυκλοφορεί σε οδόστρωμα που προορίζεται για την αντίθετη προς την κατεύθυνση του κυκλοφορίας. Η παράβαση αυτή επισύρει διοικητικό πρόστιμο ύψους 200 ευρώ.

Ποιο λάθος κάνουμε οδηγώντας σε κυκλικούς κόμβους;

Στην περίπτωση που ο κάτοχος του οχήματος «συλληφθεί» κατά την προσπάθεια στάθμευσης στο αντίθετο ρεύμα, θα «πληρώσει» το παραπάνω πρόστιμο. Τώρα, αν προλάβει να παρκάρει και η Τροχαία δεν τον δει επί τω έργω, δεν θα λάβει κλήση. Επίσης, στην περίπτωση που το όργανο της Τροχαίας εντοπίσει οδηγό με κίνηση αντίθετα σε μονόδρομο, για να σταθμεύσει τότε και πάλι ισχύει το πρόστιμο των 200 ευρώ.

Editorial