Το αφιέρωμα του Der Spiegel για το «πείραμα της Αστυπάλαιας»

Στο «πείραμα της Αστυπάλαιας» αναφέρεται εκτενώς το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, φιλοξενώντας ένα αφιέρωμα στην πρόσφατη έναρξη της «νέας, πράσινης εποχής» του νησιού του Αιγαίου.

«Όσο μικροσκοπική είναι η Αστυπάλαια στον χάρτη της Ευρώπης, τόσο μεγάλες είναι οι αξιώσεις που την συνδέουν με τον πρωθυπουργό και το υψηλόβαθμο στέλεχος της αυτοκινητοβιομηχανίας. Στο νησί ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020 ένα φιλόδοξο ελληνο-γερμανικό κοινό έργο.

Η ελληνική κυβέρνηση και η Volkswagen υποσχέθηκαν να μετατρέψουν την Αστυπάλαια σε ένα εντελώς πράσινο νησί -θα είναι το πρώτο κατοικημένο νησί στην Ευρώπη που θα κάνει ένα τέτοιο βήμα. Αυτό σημαίνει πως στο εγγύς μέλλον θα κινούνται εκεί μόνον ηλεκτρικά οχήματα.

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η βενζίνη και το πετρέλαιο θα πρέπει ουσιαστικά να καταργηθούν», επισημαίνει το Der Spiegel και παραθέτει τη δήλωση του επικεφαλής του Ομίλου της Volkswagen Δρ. Χέρμπερτ Ντίες, ο οποίος τόνισε, επίσης, πως «η Αστυπάλαια θα γίνει εργαστήριο του μέλλοντος για την Ευρώπη».

Μαζί με την ελληνική κυβέρνηση, η VW «θα μεταμορφώσει ολόκληρο το νησί», έγραψε ο ίδιος στο Twitter.

Τον ίδιο χαρακτηρισμό χρησιμοποιεί και το γερμανικό περιοδικό, που περιγράφει το εγχείρημα της μετατροπής του νησιού σε «πράσινο», σημειώνοντας πως: «Εργαστήριο δοκιμών για την πράσινη ηλεκτρική ενέργεια και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα γίνει η Αστυπάλαια με τη βοήθεια της Volkswagen».

Διαβάστε επίσης: Το πείραμα της Αστυπάλαιας σηματοδοτεί την εκκίνηση της ηλεκτροκίνησης

Στοίχημα για την Ελλάδα και την VW

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, το έργο αποτελεί δοκιμασία για ολόκληρο τον γερμανικό όμιλο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια συγκέντρωσε αρνητική δημοσιότητα παγκοσμίως, λόγω του σκανδάλου με τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητά του.

Τώρα «επιδιώκει να μετατραπεί σε ηγέτη της παγκόσμιας αγοράς σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική κινητικότητα – και ταυτόχρονα να αναπτύξει περαιτέρω το επιχειρηματικό του μοντέλο.

Ο Ντίες έχει στο μυαλό του όχι μόνο την μελλοντική πώληση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά το να εμφανίζεται όλο και περισσότερο ως πάροχος υποδομών που θα μπορούν να βοηθήσουν ολόκληρες περιοχές να αποκτήσουν πράσινη κινητικότητα.

Ο Γερμανικός όμιλος διαφημίζει ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων, από τα αυτοκίνητα και τη φόρτιση έως βιώσιμες ενεργειακές λύσεις», αναφέρει το δημοσίευμα και τονίζεται ότι «αυτό που ακούγεται ως κενολογία για τη δημιουργία εντυπώσεων σε επίπεδο δημοσίων σχέσεων, αποτελεί για την VW μελλοντική ελπίδα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ».

Το γερμανικό περιοδικό περιγράφει ακόμη τις διάφορες πτυχές του σχεδίου και μεταφέρει δηλώσεις Ελλήνων κυβερνητικών αξιωματούχων, σύμφωνα με τους οποίους, «η στροφή της Αστυπάλαιας στην πράσινη ενέργεια αποτελεί μέρος ενός γενικού σχεδίου για ολόκληρη τη χώρα».

Διαβάστε επίσης: Η «επόμενη μέρα» στην Αστυπάλαια, το μελλοντικό εργαστήρι της Ευρώπης για την απολιγνιτοποίηση

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!