Το Citroën Ami γίνεται αυτόνομο από Γάλλους φοιτητές

Το Citroën Ami μεταμορφώθηκε σε όχημα αυτόνομης οδήγησης, από φοιτητές της σχολής μηχανικών ESIGELEC στη βόρεια Γαλλία.

Στο διαγωνισμό αυτοκινητικής καινοτομίας UTAC-Ceram έλαβαν μέρος οι φοιτητές της σχολής μηχανικών ESIGELEC. Η συμμετοχή τους, μάλιστα, περιλάμβανε τη μετατροπή ενός Citroën Ami σε πλήρως αυτόνομο όχημα. Το δημιούργημα, λοιπόν, των φοιτητών διέπρεψε σε 3 κατηγόριες, ενώ απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία της «αστικής μετακίνησης».

To Citroën Ami σας περιμένει στο Golden Hall

Το «αυτόνομο» Citroën Ami

Ο βασικός εξοπλισμός του Citroën Ami δεν περιλαμβάνει συστήματα ημιαυτόνομης οδήγησης, όπως το Adaptive Cruise Control, το αυτόματο φρενάρισμα ή τον έλεγχο διατήρησης λωρίδας.

Αυτό όμως άλλαξε μετά τις προσθήκες της ομάδας φοιτητών από τη Γαλλία. Συγκεκριμένα, οι φοιτητές τοποθέτησαν στην οροφή του Ami έναν πολύπλοκο μηχανισμό, ο οποίος συνδυάζει κάμερες, lidar και αισθητήρες αδράνειας.

Τον συντονισμό των ανωτέρω εξαρτημάτων ανέλαβε ένας κεντρικός υπολογιστής, τον οποίο τοποθέτησε η φοιτητική ομάδα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Επιπλέον, στο ίδιο σημείο τοποθέτησαν τη μπαταρία των εξαρτημάτων, αλλά και τα συστήματα της μεταξύ τους επικοινωνίας.

Ακόμη, ο κεντρικός υπολογιστής ελέγχει το γκάζι και τα φλας. Παράλληλα στα συστήματα διεύθυνσης και πέδησης παρατηρούμε μικρά μοτέρ, τα οποία ελέγχουν το φρενάρισμα και την κατεύθυνση του Ami. Στο εν λόγω εγχείρημα σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ένα joystick, το οποίο ελέγχει εξωτερικά ένας φοιτητής.

Στην Ελλάδα το Citroën Ami με τιμή από 5.500 ευρώ

Χρηματοδότηση και μελλοντική χρήση

Τη χρηματοδότηση του προγράμματος ανέλαβε στο μεγαλύτερο μέρος η τοπική αυτοδιοίκηση της Νορμανδίας. Επιπλέον, η σχολή ESIGELEC διατηρεί συνεργασία με τη γαλλική υπηρεσία μέσων μαζικής μεταφοράς, Transdev. Επομένως, στο άμεσο μέλλον μπορεί να δούμε τη συγκεκριμένη τεχνολογία στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Ρουέν.

abb_img
spot_img