Το Doroni Aerospace H1 πραγματοποίησε επανδρωμένη πτήση

Το ηλεκτρικό αεροσκάφος Doroni Aerospace H1, ολοκλήρωσε στις ΗΠΑ την πρώτη επανδρωμένη, δοκιμαστική πτήση.

Ένα νέο μέλος της κατηγορίας των ηλεκτρικών αεροσκαφών κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOL) έκανε ντεμπούτο στις ΗΠΑ. Το εν λόγω eVTOL «ακούει» στο όνομα Doroni Aerospace H1. Μάλιστα, είναι ξεχωριστό σε σχέση με τα ήδη υπάρχοντα ηλεκτρικά αεροσκάφη της κατηγορίας.

Ο λόγος είναι ότι πραγματοποίησε δοκιμαστική πτήση έχοντας πιλότο στα ενδότερα του. Έτσι, η εταιρεία Doroni Aerospace γίνεται η πρώτη που καταφέρνει κάτι τέτοιο στις ΗΠΑ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Doron Merdinger, ο οποίος κάθισε στη θέση του πιλότου, δήλωσε:

«Είμαι απόλυτα ενθουσιασμένος από την αξιοσημείωτη επιτυχία της ομάδας μας στην ολοκλήρωση της πρώτης επανδρωμένης δοκιμαστικής πτήσης στις ΗΠΑ ενός προσωπικού διθέσιου eVTOL. Ένιωσα σαν να επιπλέω σε ένα μαξιλάρι αέρα, βιώνοντας ένα επίπεδο ελευθερίας και ενθουσιασμού που είναι απαράμιλλο».

GAG Gove: Το eVTOL που… «σπάει» στα δύο!

Μέγιστη ταχύτητα τα 231 χλμ./ώρα

Για τη δοκιμαστική πτήση, ο Merdinger χρησιμοποίησε μία απλή έκδοση του ηλεκτρικού αεροσκάφους, η οποία έχει ολοκληρώσει στο παρελθόν περισσότερες από 50 δοκιμαστικές πτήσεις.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το Doroni H1 έχει μήκος 7 μέτρων, πλάτος 5,6 μέτρων και ύψος 1,67 μέτρων, ενώ ζυγίζει 1.650 κιλά. Η μέγιστη ταχύτητα του φτάνει τα 231 χλμ./ώρα. Ακόμη, διαθέτει αυτονομία 96 χιλιομέτρων, καθώς και γρήγορη φόρτιση από 20% σε 80% σε λιγότερο από 20 λεπτά.

Joby Aviation: Και οι πτήσεις ξεκινούν!

Το Doroni Aerospace H1 είναι αποτελεσματικό στον αέρα

Το eVTOL διαθέτει συνολικά 10 ηλεκτρικούς κινητήρες. Ειδικότερα, διαθέτει 4 αεραγωγούς με 2 ηλεκτροκινητήρες ο καθένας και επιπλέον 2 ωθητήρες για πιο αποτελεσματική πτήση.

Το σύστημα είναι απλό στη χρήση, με ημι-αυτόνομες δυνατότητες που καθοδηγούν τον πιλότο σε διαφορετικά επίπεδα. Επιπλέον, υπάρχει ένας μοχλός ελέγχου τον οποίο ο πιλότος, σπρώχνει προς τα εμπρός, προς τα πίσω ή προς το πλάι. Όπως, δηλαδή και στα συμβατικά αεροσκάφη.

Model A: Ιπτάμενο αυτοκίνητο και με τη… βούλα!

Πάνω από 300 προπαραγγελίες

Επιπλέον, να σημειώσουμε ότι το ηλεκτρικό αεροσκάφος ήδη έχει μεγάλη ζήτηση, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτησή του. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Merdinger, η εταιρεία έχει λάβει ήδη περισσότερες από 300 προπαραγγελίες.

Τέλος, η τιμή για το ηλεκτρικό σκάφος αγγίζει τα 350.000 δολάρια. Η εταιρεία θα ξεκινήσει τις παραδόσεις όταν αυτό είναι έτοιμο, δηλαδή το 2025.

Μέχρι τότε δείτε το παρακάτω video:

abb_img
spot_img