Το επόμενο Toyota Kluger θα είναι ηλεκτρικό!

Μια αμερικανική έκθεση ισχυρίζεται ότι η επόμενη γενιά του δημοφιλούς επταθέσιου SUV, θα ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο των ηλεκτρικών μοντέλων της.

Ακούστε το άρθρο

Η επόμενη γενιά του κορυφαίου σε πωλήσεις SUV της οικογένειας Toyota Kluger θα μπορούσε να πωλείται αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με μια μη επαληθευμένη έκθεση στο εξωτερικό. Το επταθέσιο Kluger που πωλείται ως Highlander στη Βόρεια Αμερική, σχεδιάζεται να κατασκευαστεί ως ηλεκτρικό, σε εργοστάσιο στο Κεντάκι.

Η Toyota έχει επιβεβαιώσει προηγουμένως σχέδια για την κατασκευή ενός μεγάλου, επταθέσιου ηλεκτρικού SUV στο εργοστάσιο του Κεντάκι από το 2025. Προηγουμένως εικαζόταν ότι το ανώνυμο μοντέλο θα υιοθετούσε το σήμα BZ5X, σύμφωνα με την αυξανόμενη οικογένεια ηλεκτρικών οχημάτων BZ (Beyond Zero), αλλά εάν η αναφορά απο τον αυτοκινητιστικότύπο είναι ακριβής, το όχημα μπορεί να υιοθετήσει το όνομα Kluger.

Η Toyota έχει επιβεβαιώσει προηγουμένως σχέδια για την κατασκευή ενός μεγάλου, επταθέσιου ηλεκτρικού SUV στο εργοστάσιο του Κεντάκι από το 2025. Το νέο μεγάλο ηλεκτρικό SUV της Toyota πρόκειται να δημιουργήσει μια έκδοση Lexus, που αναμένεται να ονομάζεται TZ – με τον ίδιο τρόπο που το Lexus LX βασίζεται στο Toyota LandCruiser.

Το ηλεκτροκίνητο Kluger θα κατασκευαστεί στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Κεντάκι, με μπαταρίες που θα κατασκευάζονται στη νέα της μονάδα παραγωγής στη Βόρεια Καρολίνα. Το νέο μεγάλο ηλεκτρικό SUV της Toyota πιστεύεται ότι είχε δώσει μια εικόνα του BZ Large SUV concept, που παρουσιάστηκε το 2021.

Η τρέχουσα σειρά Kluger στην Αυστραλία τροφοδοτείται από έναν τετρακύλινδρο turbo-βενζινοκινητήρα 2,4 λίτρων ή έναν υβριδικό βενζινοκινητήρα 2,5 λίτρων. Η ισχύς του V6 διακόπηκε στις αρχές του 2023.

Αφού δέχθηκε πυρά τα τελευταία χρόνια επειδή άργησε να συμμετάσχει στον ηλεκτρικό ανταγωνισμό, παρόλο που ήταν η πρώτη που κυκλοφόρησε ένα υβριδικό μαζικής παραγωγής, στο Prius που παρουσιάστηκε στο εξωτερικό το 1997, η Toyota ανακοίνωσε σχέδια να διαθέσει μια ποικιλία ηλεκτρικών οχημάτων στα επόμενα χρόνια.

«Είμαστε πάντα δεσμευμένοι στην κατασκευή BEV  είπε ο David Christ, γενικός διευθυντής του τμήματος Toyota στις ΗΠΑ,  μετά το ντεμπούτο αυτής της εβδομάδας του τετρακίνητου 4Runner 2025 και θα δείτε περισσότερα BEV από εμάς στο μέλλον.»

Στην Αυστραλία, η Toyota προσφέρει επί του παρόντος μόνο ένα ηλεκτρικό μοντέλο, το BZ4X που έφθασε πρόσφατα , ενώ το πολυτελές τμήμα της Lexus προσφέρει δύο – τα UX300e και RZ300e SUV.

Ενώ το Kluger/Highlander φένεται οτι θα γίνει ηλεκτρικό, το Grand Highlander, μια διευρυμένη έκδοση του Kluger που πωλείται μόνο στη Βόρεια Αμερική, με το δικό του αδερφάκι Lexus TX, σχεδιάζεται να διατηρήσει έναν βενζινοκινητήρα.

Τα τρέχοντα Grand Highlander και Lexus TX που παρουσιάστηκαν στις ΗΠΑ το 2023 δεν κατασκευάζονται ως δεξιοτίμονα.

abb_img