Το κυβερνητικό σχέδιο για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα

Ακούστε το άρθρο

Η ανάπτυξη των υποδομών φόρτισης και της αγοράς των ηλεκτρικών οχημάτων, αποτελούν τους βασικούς στόχους του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ηλεκτροκίνηση, όπως τους παρουσίασε ο υπουργός Κώστας Αχ. Καραμανλής, στο συνέδριο Electric Vehicle Conference.

To σχέδιο του υπουργείο Μεταφορών για την ηλεκτροκίνηση, όπως επισήμανε ο κ. Καραμανλής, έχει τέσσερις βασικούς άξονες.

Ο πρώτος αφορά την ανανέωση του «στόλου» με ηλεκτρικά οχήματα και την ανανέωση του στόλου των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, που θα αποκτήσουν ηλεκτροκίνητο χαρακτήρα.

Όπως σημείωσε, ο υπουργός, είναι στα σκαριά διαγωνισμός για τα 1.300 νέα, σύγχρονα και φιλικά προς το περιβάλλον λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που στην πλειοψηφία τους θα είναι ηλεκτροκίνητα.

Μάλιστα ήδη, κυκλοφορούν δοκιμαστικά δυο ηλεκτροκίνητα λεωφορεία στο κέντρο της Αθήνας.

Επίσης όπως τόνισε, μέσω του προγράμματος «Κινούμαι ηλεκτρικά» παρέχοντα κίνητρα σε καταναλωτές και επιχειρηματίες να αγοράσουν ηλεκτρικά οχήματα.

Αναφέρθηκε, μάλιστα, στην επιδότηση για ηλεκτρικά ΤΑΞΙ, που μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 8.000 ευρώ.

Ο δεύτερος άξονας του σχεδίου του υπουργείου Υποδομών είναι η δημιουργία ενός ευρύτερου δικτύου για την ανάπτυξη δημοσίως προσβάσιμων υποδομών φόρτισης. Τα σημεία αυτά θα βρίσκονται σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, αλλά και σε ιδιωτικούς και κοινόχρηστους χώρους.

Συγκεκριμένα, οι ειδικότεροι στόχοι που καθορίζονται στο Εθνικό Πλαίσιο Πολιτικής για την ανάπτυξη της αγοράς υποδομών εναλλακτικών καυσίμων στον τομέα των μεταφορών, ορίζουν ότι φέτος ο αριθμός των σημείων φόρτισης θα προσεγγίσει τους 2.000, το 2025 τους 12.000 και το 2030 θα υπάρχουν 25.000 φορτιστές.

Το υπουργείο Υποδομών έχει ορίσει συγκεκριμένα τις τεχνικές προδιαγραφές, τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εγκατάσταση σημείων φόρτισης των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, ώστε η αδειοδοτική διαδικασία να είναι γρήγορη κι εύκολη για τις επιχειρήσεις και παράλληλα ασφαλής για τους χρήστες.

Ο τρίτος άξονας του σχεδίου του υπουργείου Υποδομών είναι η λεπτομερής παρακολούθηση της Αγοράς Ηλεκτροκίνησης, με το Μητρώο Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης, όπου θα καταγράφονται όλες οι υποδομές επαναφόρτισης και οι σχετικοί φορείς.

Το Μητρώο θα παρέχει στους χρήστες των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, στοιχεία όπως π.χ. τη διαθεσιμότητα των σημείων, την τρέχουσα κατάστασή τους, δηλαδή αν είναι ελεύθερο ή κατειλημμένο, καθώς και την τιμή και τον τρόπο πληρωμής.

Ο τέταρτος άξονας του σχεδίου του υπουργείου Υποδομών είναι η προετοιμασία για τη νέα εποχή. Στο πλαίσιο αυτό, ρυθμίζεται η αδειοδότηση και λειτουργία συνεργείων επισκευής και συντήρησης ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς και τα απαιτούμενα προσόντα για την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος τεχνίτη ηλεκτρικών οχημάτων.

abb_img