Το μεγαλύτερο ηλεκτρικό φέρι μποτ του κόσμου βρίσκεται στη Νορβηγία

Του έδωσαν το όνομα «Bastø Electric» και είναι το πρώτο, από τα συνολικά τρία, ηλεκτρικά φέρι μποτ της νορβηγικής εταιρείας Bastø Fosen που, εδώ και περίπου δύο μήνες, εκτελεί το πολυσύχναστο δρομολόγιο Moss – Horten στο φιόρδ του Όσλο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη διαδρομή μεταξύ Moss και Horten είναι αυτή που συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο φόρτο μεταφοράς ανθρώπων και οχημάτων, κατατάσσοντάς τον στο πλέον σημαντικό της χώρας, αφού εξυπηρετεί περισσότερα από 1,8 εκατομμύρια οχήματα και 3,8 εκατομμύρια επιβάτες, ετησίως.

Το Bastø Electric έχει μήκος, σχεδόν, 139 μέτρα και πλάτος 21 μέτρα. Μπορεί να μεταφέρει έως και 600 επιβάτες, ενώ σε αυτό μπορούν να χωρέσουν 200 οχήματα ή 24 φορτηγά!

Για την κίνησή του διαθέτει ένα σύστημα μπαταριών συνολικής ισχύος 4,3 MWh (!), ενώ, σύμφωνα με την εταιρεία, το σύστημα ταχείας φόρτισης έχει ισχύ 9 MW και έτσι, όταν το πλοίο θα είναι δεμένο, η φόρτισή του γίνεται με «ταχύτητα φωτός», όπως σημειώνει η νορβηγική εταιρεία.

Δείτε το παρακάτω βίντεο με πλάνα από τη δημιουργία και την καθέλκυση που έγινε στη Νορβηγία πριν από κάποιους μήνες:

Στόχος η μείωση 75% της εκπομπής ρύπων

«Κατά τη διάρκεια του 2022, ο στόχος μας είναι να έχουμε μειώσει στο 75% τις εκπομπές ρύπων σε αυτή τη θαλάσσια διαδρομή», τόνισε η νορβηγική εταιρεία, η οποία περιμένει την ναυπήγηση άλλων δύο ηλεκτροκίνητων πλοίων στον στόλο της, τα οποία θα μετατραπούν από πετρελαιοκίνητα σε ηλεκτροκίνητα και θα συνδράμουν και αυτά στη συγκεκριμένη πορθμειακή γραμμή.

Οι υποδομές για τη φόρτιση του Bastø Electric και στα δύο λιμάνια που θα εξυπηρετεί, δεν είναι ακόμα πλήρως έτοιμες, και για αυτό τον λόγο, κινείται υβριδικά. Ο σταθμός ταχείας φόρτισης στο Horten είναι λειτουργικός και προσβάσιμος, όμως αυτός στο Moss βρίσκεται ακόμα υπό κατασκευή με το χρονοδιάγραμμα να τοποθετεί την πλήρη λειτουργία του μέσα σε αυτό το καλοκαίρι.

«Είναι σημαντικό για εμάς να λάβουμε πολύ σοβαρά την κοινωνική μας ευθύνη και θέλουμε να συνεισφέρουμε όσο περισσότερο μπορούμε στην αλλαγή που συντελείται ως προς την «πράσινη αλλαγή». Το Bastø Electric είναι ένα σημαντικό ορόσημο, όχι μόνο για εμάς ως εταιρεία, αλλά και γενικότερα για την «πράσινη ανάπτυξη» μίας καθαρής τεχνολογίας στον τομέα της ναυτιλίας στη Νορβηγία και στον κόσμο», δήλωσε ο CEO της Bastø Fosen, Øyvind Lund.

Διαβάστε επίσης: Οι Κινέζοι κατασκευάζουν το μεγαλύτερο ηλεκτρικό κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!