Το μέλλον κλείνει το μάτι στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Με τις κατάλληλες κινήσεις, τη σωστή οργάνωση και την πλήρη στήριξη του κράτους, το σχέδιο για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορεί να πετύχει.

Ακούστε το άρθρο

Σε μια Ελλάδα με οργανωμένο σχέδιο, το όραμα της πλήρους ηλεκτροκίνησης κάθε άλλο παρά ανέφικτο είναι. Με τις κατάλληλες κινήσεις, τη σωστή οργάνωση και φυσικά την πλήρη στήριξη του κράτους, το σχέδιο μπορεί να πετύχει. Το μόνο που χρειάζεται είναι αποφασιστικότητα και οι πολίτες σίγουρα τότε θα ακολουθήσουν και θα στραφούν στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Το μέλλον κλείνει το μάτι στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Ένας τομέας που θα πρέπει να αναπτυχθεί και να χρηματοδοτηθεί είναι η έρευνα και εξέλιξη πάνω στην τεχνολογία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και των δικτύων φόρτισης. Τα ελληνικά πανεπιστήμια σίγουρα θα μπορούσαν να πρωτοστατήσουν σε αυτόν τον τομέα, πάντα με τις κατάλληλες χρηματοδοτήσεις και να συνεργαστούν με μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, προκειμένου να μπουν δυναμικά στην κατασκευή εξαρτημάτων και την εξέλιξη τεχνολογιών.

Το μέλλον κλείνει το μάτι στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Παράλληλα, με την ανάπτυξη των υποδομών και τα οικονομικά κίνητρα, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, θα πρέπει να προχωρήσουν σε ένακοινό πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των πολιτών. Καλό είναι να οργανωθούν εκδηλώσεις όπου όλοι οι οδηγοί θα μπορούν να δοκιμάσουν την εμπειρία της οδήγησης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Η άμεση εμπειρία, μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη των ανησυχιών για την απόδοση και την αυτονομία.

Το μέλλον κλείνει το μάτι στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Με ένα ολοκληρωμένο δίκτυο φόρτισης, εξαλείφεται το άγχος της αυτονομίας, που είναι αυτήν τη στιγμή το πιο σημαντικό πρόβλημα μαζί με το κόστος απόκτησης. Τα γνωστά μας πρατήρια βενζίνης, θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο προσέγγισης των παροχών στις υπηρεσίες τους. Γεμίζοντας ένα πρατήριο με ηλεκτρικούς φορτιστές και όχι με αντλίες βενζίνης, μπορεί να μειώσει το κέρδος από τα καύσιμα, αλλά θα αυξήσει το κέρδος από τις υπόλοιπες υπηρεσίες.

Το μέλλον κλείνει το μάτι στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Αρκεί να σκεφτούμε, ότι ο χρήστης του φορτιστή, θα καθίσει τουλάχιστον 20-30 λεπτά στο σημείο. Αυτό σημαίνει ότι αν του παρέχεις τις κατάλληλες υπηρεσίες εστίασης και αγοράς προϊόντων, τότε σίγουρα θα βγει κερδισμένος ο κάτοχος της επιχείρησης. Με λίγα λόγια, θα πιεις το καφέ σου, θα φας ένα γεύμα, θα διαβάσεις και θα σερφάρεις, αν ο χώρος είναι κατάλληλος.

Το μέλλον κλείνει το μάτι στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Οι επιδοτήσεις και τα κίνητρα στις επιχειρήσεις, για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, πρέπει να κλιμακωθούν και να ανταποκριθούν στους στόχους που έχουν τεθεί, προκειμένου να υπάρξει σοβαρό αποτέλεσμα. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι μόνο μια εύκολη και αποτελεσματική συνθήκη φόρτισης στην απλή καθημερινότητα, είναι αυτή που θα ολοκληρώσει το εγχείρημα. Αυτή την ευκολία και αμεσότητα, μπορούν να τη δώσουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, αρκεί να τους ανοίξει ο σωστός επενδυτικός δρόμος.

Το μέλλον κλείνει το μάτι στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Παράλληλα, θα χρειαστεί να δοθούν κίνητρα ή επιδοτήσεις για την εγκατάσταση σταθμών φόρτισης στο σπίτι, κάνοντάς το πιο βολικό για τους χρήστες, να φορτίζουν τα οχήματά τους. Άλλωστε έχει αποδειχτεί ότι το 90% των ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη φορτίζεται στο σπίτι, κάτι που είναι και οικονομικό και πρακτικό για τον χρήστη.

Το μέλλον κλείνει το μάτι στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Το πιο σημαντικό δομικό στοιχείο που πρέπει να δημιουργηθεί, για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, είναι η υποδομή ενός εκτεταμένου δικτύου φόρτισης. Αυτό περιλαμβάνει τόσο την κρατική επέμβαση, όσο και την ιδιωτική πρωτοβουλία, στην οποία θα πρέπει να δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα να αναπτύξει τις δράσεις της. Το πρώτο όμως που πρέπει να γίνει, είναι το κράτος να φροντίσει να κατασκευάσει τις βασικές υποδομές, όπως σταθερό δίκτυο ενέργειας, με την κατάλληλη επάρκεια, προκειμένου από εκεί και πέρα οι εταιρίες να μπορούν να φτιάξουν σταθμούς φόρτισης.

Το μέλλον κλείνει το μάτι στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Αυτό περιλαμβάνει σταθμούς ταχείας φόρτισης σε αστικές περιοχές, κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων και σε οικιστικές γειτονιές. Κάπου εδώ έρχεται να προστεθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία, που αφορά κυρίως τις επιχειρήσεις. Μπορεί να έχουν γίνει προσπάθειες ακόμα και στη χώρα μας να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις για να υπάρξει αυτό που λέμε «φορτίζω παντού», αλλά αυτό από μόνο του δεν φτάνει.

Το μέλλον κλείνει το μάτι στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η Νορβηγία, έχει καταφέρει κάτι ιδιαίτερα εντυπωσιακό στον τομέα της ηλεκτροκίνησης,  καθώς αποτελεί μία από τις ελάχιστες χώρες παγκοσμίως, που πλησιάζει το 100% στη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, σε όλες τις μορφές μετακίνησης.

Το μέλλον κλείνει το μάτι στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Αυτό που έκανε η Νορβηγία και τελικά θα πετύχει την απόλυτη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση το 2025, αφού μέχρι και τα επιβατικά της πλοία είναι ηλεκτρικά, ήταν να έχει όραμα και αποφασιστικότητα. Από εκεί και πέρα, αν θέλουμε κι εμείς εδώ στην Ελλάδα να κοιτάξουμε το μέλλον στα μάτια και να πετύχουμε ουσιαστική μείωση των εκπομπών ρύπων, ώστε να βελτιώσουμε σημαντικά την ποιότητα της ζωής μας, είναι να ακολουθήσουμε το παράδειγμά της.

Το μέλλον κλείνει το μάτι στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Στην Ελλάδα, παρότι η ηλεκτροκίνηση προχωράει με γρήγορο βηματισμό, ωστόσο προβληματισμοί και αμφιβολίες γύρω από διάφορα θέματα, δυσκολεύουν την επιτάχυνση των ρυθμών διείσδυσης της. Είναι επομένως επιτακτική ανάγκη, προκειμένου να πειστούν οι πολίτες να προχωρήσουν σ’ αυτήν, να ξεδιαλύνουμε την θολή εικόνα γύρω από την ηλεκτροκίνηση και φυσικά να αναδείξουμε τα πολλαπλά οφέλη της.

 

abb_img