Το νέο Toyota GR Yaris είναι εδώ | Δείτε τιμές

Με επιπλέον ένα αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων, αλλα και περισσότερη ισχύ, τo νέο Toyota GR Yaris ήρθε στην Ελλάδα με «αλμυρές» τιμές.

Ακούστε το άρθρο

Με 280 ίππους στις 6.500 σ.α.λ. και 390 Nm ροπής από τις 3.250 έως και τις 4.600 σ.α.λ., το νέο «πολεμικό» Toyota GR Yaris, ήρθε και πάλι να ανακατέψει την τράπουλα, στην κατηγορία hot hatch. O 3κύλινδρος τούρμπο κινητήρας των 1,6 λίτρων, αποδίδει 19 επιπλέον ίππους αλλά και 30 Nm ροπής, περισσότερα απο πριν.

Το νέο Toyota GR Yaris είναι εδώ | Δείτε τιμές

Αυτό επιτεύχθηκε, απο τα νέα ελαφριά έμβολα που χρησιμοποιούν νέα ανθεκτικότερα ελατήρια, απο το ενισχυμένο σύστημα βαλβίδων με το νέο υλικό κατασκευής για τις βαλβίδες εξαγωγής και την ανεβασμένη πίεση στο σύστημα ψεκασμού στην εισαγωγή, η οποία τώρα διαθέτει έναν νέο αισθητήρα πίεσης. Συμπληρωματικά ένα επιπλέον ψυγείο και ένα  ιντερκούλερ με ψεκασμό, διατηρεί «δροσερή» την αναπνοή του κινητήρα.

Το Toyota GR Yaris μπορεί να παραγγελθεί, είτε με χειροκίνητο 6άρι κιβώτιο ταχυτήτων, είτε με αυτόματο 8 ταχυτήτων με κοντύτερες σχέσεις, που έχει επιμεληθεί η Gazoo Racing.

Το νέο Toyota GR Yaris είναι εδώ | Δείτε τιμές

Ο οδηγός του αυτοκινήτου έχει στη διάθεσή του τα προγράμματα Sport, Normal και Eco, τα οποία παραμετροποιούν τα χαρακτηριστικά απόδοσης για το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι, τη λειτουργία του συστήματος κλιματισμού, την απόκριση του γκαζιού και την απεικόνιση στο ταμπλό. Στις αυτόματες δε εκδόσεις, ρυθμίζεται επίσης και η αίσθηση αλλαγής των ταχυτήτων, όπως και η επιλογή τους μέσω του επιλογέα ή των paddles.

Το νέο Toyota GR Yaris είναι εδώ | Δείτε τιμές

Η χρήση ενός υλικού στο συμπλέκτη με υψηλή αντοχή στη θερμότητα και η ρύθμιση του λογισμικού ελέγχου, έχουν ως αποτέλεσμα οι αλλαγές ταχυτήτων, να πραγματοποιούνται εξαιρετικά γρήγορα. Οι αλλαγές εν τω μεταξύ στο αυτόματο πρόγραμμα D, είναι αγωνιστικού επιπέδου, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Toyota. Στάνταρ και στις δύο εκδόσεις, είναι και το ψυγείο λαδιού, για το λιπαντικό των κιβωτίων.

Το νέο Toyota GR Yaris είναι εδώ | Δείτε τιμές

Όπως και με τις προηγούμενες εκδόσεις του μοντέλου, το ειδικό βάρος στο σύστημα μετάδοσης, έχει η ηλεκτρονικά ελεγχόμενη μόνιμη τετρακίνηση GR-Four, η οποία διαθέτει τρία προφίλ (Normal, Sport και Track) και συνοδεύεται από μπλοκέ διαφορικά τύπου Τόρσεν εμπρός και πίσω.

Το νέο Toyota GR Yaris είναι εδώ | Δείτε τιμές

Περνώντας στην ανάρτηση, έγιναν δραστικές αλλαγές στην τοποθέτηση των εμπρός αμορτισέρ στο αμάξωμα, καθώς και νέες ρυθμίσεις συντονισμού της σκληρότητας, στα ελατήρια εμπρός και πίσω. Οι τεχνικοί της Toyota, αύξησαν επίσης την ακαμψία στο πλαίσιο, κάνοντας περισσότερες συγκολήσεις «ράψιμο», αλλά και χρησιμοποιώντας περισσότερο υλικό δομικής κόλλας.

Το νέο Toyota GR Yaris είναι εδώ | Δείτε τιμές

Μέσα-Έξω

Χρηστικές αλλαγές έγιναν στο εσωτερικό, όπου τα χειριστήρια για την σπορ οδήγηση, όπως το σύστημα για τον ψεκασμό του intercooler, ο διακόπτης για την απενεργοποίηση του συστήματος ευστάθειας και τα φώτα αλάρμ, έχουν τοποθετηθεί πιο κοντά στον οδηγό.

Το νέο Toyota GR Yaris είναι εδώ | Δείτε τιμές

Η ορατότητα του οδηγού έχει βελτιωθεί με τη μείωση του ύψους κατά 50 χλστ. του άνω άκρου του πίνακα οργάνων, τη νέα θέση του εσωτερικού καθρέφτη και την αλλαγή της κλίσης του νέου ψηφιακού πίνακα οργάνων 12,3 ιντσών, κατά 15 μοίρες προς τον οδηγό. Επίσης, το κάθισμα έχει χαμηλώσει κατά 25 χλστ. με το τιμόνι να έχει προσαρμοστεί ανάλογα. Τώρα στην αυτόματη έκδοση, οι αλλαγές ταχυτήτων μέσω του επιλογέα γίνονται σειριακά όπως στα αγωνιστικά πρότυπα. Έτσι ο οδηγός σπρώχνει τον μοχλό προς τα εμπρός για να κατεβάσει σχέση και τον τραβάει προς τα πίσω για να ανεβάσει.

Το νέο Toyota GR Yaris είναι εδώ | Δείτε τιμές

Εξωτερικά τώρα, καινούργια σχεδίαση διαθέτει το πλέγμα της κάτω μάσκας, όπως και ο προφυλακτήρας. Πίσω, τα φώτα ομίχλης και της όπισθεν έχουν μετακινηθεί, προκειμένου να ενσωματωθούν στα πίσω φωτιστικά σώματα, ενώ το ψηλά τοποθετημένο τρίτο φως των  φρένων, μεταφέρθηκε από την αεροτομή σε χαμηλότερο σημείο στην πίσω πόρτα.

Τιμές του νέου GR Yaris

Η έκδοση με το χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων κοστίζει στη χώρα μας 66.670€, ενώ εκείνη με το αυτόματο κιβώτιο τιμολογείται λίγο ψηλότερα στα 70.310€.

 

abb_img