Το πρώτο SKODA ENYAQ iV στο Μουσείο Τεχνολογίας της Τσεχίας

Το πρώτο ENYAQ iV που κατασκεύασε ποτέ η SKODA AUTO, ανήκει πλέον στη συλλογή του Εθνικού Μουσείου Τεχνολογίας της Τσεχίας, στην Πράγα.

Εάν κάποιος ενδιαφέρεται να δει από κοντά το πρώτο SKODA ENYAQ iV που βγήκε από τη γραμμή παραγωγής στο εργοστάσιο στη Mladá Boleslav, δεν έχει παρά να επισκεφτεί το Εθνικό Μουσείο Τεχνολογίας της Τσεχίας, στην Πράγα. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο δώρισε η SKODA AUTO στο μουσείο της τσεχικής πρωτεύουσας.

Το αμιγώς ηλεκτρικό SUV είναι, πλέον έκθεμα δίπλα σε πολλά άλλα ορόσημα από την ιστορία της εταιρείας. Συμπεριλαμβανομένου του VOITURETTE B του 1906.

Αυτό το όχημα είχε δώσει στο μουσείο πριν από 86 χρόνια ο ίδιος ο Václav Klement, ένας από τους ιδρυτές της Laurin & Klement. Από την οποία στη συνέχεια προήλθε η SKODA.

Το VOITURETTE B του 1906.
Το VOITURETTE B του 1906.

Michael Oeljeklaus: Φιλοδοξούμε να καταστήσουμε την Τσεχία ως κόμβο ηλεκτροκίνησης

Ο Michael Oeljeklaus, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου για την Παραγωγή και την Εφοδιαστική της SKODA AUTO, εξηγεί:

«Τα σχέδιά μας για το μέλλον δεν περιορίζονται μόνο στην κατασκευή του ENYAQ iV. Φιλοδοξούμε να καταστήσουμε την Τσεχία ως κόμβο ηλεκτροκίνησης, με βιομηχανική παραγωγή αυτοκινήτων, κινητήριων συστημάτων, εξαρτημάτων και μπαταριών για ηλεκτροκίνηση.

Δικαιωματικά, το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο που δημιουργήθηκε ποτέ στην έδρα μας στη Mladá Boleslav, ολοκληρώνει τη συλλογή των οχημάτων SKODA στο Εθνικό Μουσείο Τεχνολογίας».

⇒ ENYAQ iV: Η νέα ηλεκτρική ναυαρχίδα της SKODA

Το Εθνικό Μουσείο Τεχνολογίας αναγνωρίζει την ιστορική σημασία του νέου εκθέματος, του πρώτου SKODA ENYAQ iV

Ο Karel Ksandr, Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Τεχνολογίας της Τσεχίας εξηγεί:

«Το 1935, όταν το τότε Τεχνικό Μουσείο της Τσεχοσλοβακίας ήταν ακόμη στο παλάτι Schwarzenberg στο Hradčany, η πρώτη συλλογή αυτοκινήτων δημιουργήθηκε χάρη στη γενναιόδωρη δωρεά του Václav Klement.

Εκείνη την εποχή, ο συνιδρυτής της Laurin & Klement, που μετεξελίχθηκε στη σημερινή SKODA AUTO, επαναγόρασε ένα Laurin & Klement VOITURETTE B του 1906, από έναν από τους πρώτους πελάτες του.

Το αυτοκίνητο αυτό, μαζί με τρεις μοτοσυκλέτες και ιστορικά ιδρυτικά έγγραφα της εταιρείας του, δώρισε στο μουσείο. Ενώ χρηματοδότησε και μέρος της κατασκευής του κτιρίου του.

Το Εθνικό Μουσείο Τεχνολογίας αναγνωρίζει την ιστορική σημασία του νέου εκθέματος. Του πρώτου SKODA ENYAQ iV, που συμπληρώνει τα κλασικά μοντέλα της μάρκας στη συλλογή μας».

Η SKODA σχεδιάζει την κυκλοφορία τουλάχιστον τριών ακόμη αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων έως το 2030

Η παραγωγή του πρώτου αμιγώς ηλεκτρικού μοντέλου της SKODA με την MEB, του Volkswagen Group, ξεκίνησε στις 25 Νοεμβρίου 2020. Επίσης έλαβε χώρα στο κύριο εργοστάσιό της στη Mladá Boleslav.

Μέχρι τις 30 Αυγούστου 2021, η SKODA AUTO είχε φτάσει το ορόσημο παραγωγής 100.000 iV μοντέλων. Δηλαδή αμιγώς ηλεκτρικών ή plug-in υβριδικών, στη Mladá Boleslav.

Στις αρχές του 2022, στο ίδιο εργοστάσιο θα ξεκινήσει η παραγωγή συστημάτων μπαταριών για το ENYAQ iV.

Στο πλαίσιο της «NEXT LEVEL – SKODA 2030» στρατηγικής, η τσέχικη φίρμα σχεδιάζει να κυκλοφορήσει τουλάχιστον τρία ακόμη αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα έως το 2030. Αυτά θα είναι κάτω από το ENYAQ iV ως προς την τιμή και το μέγεθος.

Τέλος, η τσέχικη μάρκα αναμένει την σταδιακή αύξηση του μεριδίου όλων των ηλεκτρικών οχημάτων στο 50 – 70% της γκάμας της, στην Ευρώπη.

Editorial