Το σωτήριο κόλπο με τις ζώνες ασφαλείας που δεν ήξερες!

Οι ζώνες ασφαλείας μας δένουν με τη ζωή, αλλά αυξάνουν ακόμη περισσότερο την προστασία που προσφέρουν, με μία κίνηση-έκπληξη.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι οι ζώνες ασφαλείας σώζουν ζωές και έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα σε ένα τροχαίο ατύχημα. Μάλιστα, η ζώνη ασφαλείας αποτελεί το βασικό εξάρτημα παθητικής ασφάλειας, ακόμη και στα πλέον σύγχρονα μοντέλα.

Επιπλέον, η αποτελεσματικότητα των υπόλοιπων συστημάτων παθητικής ασφάλειας έχει να κάνει και με την εφαρμογή των ζωνών ασφαλείας. Για παράδειγμα, η μη εφαρμογή της ζώνης, μειώνει την αποτελεσματικότητα των αερόσακων. Αυτό σημαίνει ότι οι αερόσακοι από μόνοι τους, χωρίς ζώνη ασφαλείας, μπορούν να κάνουν ζημιά στα σώματα των επιβατών.

Σκύλος και αυτοκίνητο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η χρησιμότητα που δεν γνωρίζουν πολλοί

Η προφανής χρήση της ζώνης ασφαλείας, είναι γνωστή στους περισσότερους. Όμως έχει και άλλη χρησιμότητα. Ελάχιστοι γνωρίζουν ένα πολύ απλό κόλπο, το οποίο σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος είναι σωτήριο. Μάλιστα, αυτό αφορά τις ζώνες ασφαλείας των πίσω καθισμάτων. Σε κάθε περίπτωση, οι ζώνες πρέπει να είναι δεμένες ακόμη και χωρίς την ύπαρξη επιβάτη στα πίσω καθίσματα.

Βλέπετε οι νόμοι της φυσικής δεν κάνουν διακρίσεις και αφορούν τα αντικείμενα στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου μας. Μάλιστα, τα περισσότερα αυτοκίνητα τα τελευταία χρόνια έχουν ανακλινόμενο πίσω κάθισμα. Αυτό, σε περίπτωση ατυχήματος μπορεί να ανοίξει και οτιδήποτε υπάρχει στο πορτμπαγκάζ να εκτοξευτεί στην καμπίνα.

Ο ήλιος βλάπτει σοβαρά το… αυτοκίνητο!

Το δέσιμο που… κυριολεκτικά σώζει ζωές

Για να γίνει αντιληπτή η χρησιμότητα του δεσίματος των πίσω ζωνών, φανταστείτε το παρακάτω. Στο χώρο αποσκευών έχετε αντικείμενα συνολικού βάρους 75 κιλών. Ακόμη και στην περίπτωση μιας μετωπικής ή πλαγιομετωπικής σύγκρουσης με χαμηλή ταχύτητα 60 χλμ./ώρα, ότι υπάρχει στο πορτμπαγκάζ έχει ορμή 4,2 τόνων.

Μάλιστα, το δέσιμο των πίσω ζωνών ασφαλείας λειτουργεί ως ένα πρόσθετο «δίχτυ προστασίας». Το εν λόγω δίχτυ καταφέρνει να συγκρατήσει την πλάτη του πίσω καθίσματος στη θέση της. Μάλιστα, όσα πράγματα είναι στο χώρο αποσκευών παραμένουν στη θέση τους και δεν θα εισέρχονται στην καμπίνα. Κάτι που μπορεί να βλάψει τη σωματική ακεραιότητα των επιβατών, ακόμη και να προκαλέσει τον θάνατό τους.

Editorial