Toyota bZ3: Προ των πυλών το 2ο ηλεκτρικό της Toyota

Η Toyota ανακοίνωσε ένα νέο ηλεκτρικό σεντάν με την κωδική ονομασία bZ3, το οποίο θα κατασκευάζεται και θα πωλείται αρχικά στην Κίνα.

Το δεύτερο σε σειρά αμιγώς ηλεκτρικό όχημα από την Toyota είναι πολύ κοντά, όπως αποδεικνύει το πρωτότυπο bZ3. Η κατασκευή του bZ3 θα λάβει χώρα στην Κίνα, όπου θα είναι αρχικά διαθέσιμο, σε συνεργασία με την κατασκευάστρια μπαταριών BYD.

Για την ιστορία, η συνεχώς αναπτυσσόμενη BYD προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον τομέα της ενέργειας. Μάλιστα, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη εταιρειών παγκοσμίως, χάρη στο αποτελεσματικό σύστημα ανάπτυξης και τις προηγμένες τεχνολογίες ηλεκτροκίνησης.

Ξεκίνησε ο φετινός διαγωνισμός Toyota Dream Car Contest!

Σχεδίαση βασισμένη στον σφυροκέφαλο καρχαρία

Το εμπρός μέρος του σεντάν αμιγώς ηλεκτρικού μοντέλου, διαθέτει δυναμική σχεδίαση, η οποία σύμφωνα με την Toyota έχει πάρει έμπνευση από τον σφυροκέφαλο καρχαρία. Στο πλαϊνό μέρος εντύπωση κάνουν οι γυάλινες επιφάνειες, οι οποίες καλύπτουν μεγάλο μέρος του αυτοκινήτου. Παράλληλα, ξεχωρίζει η καμπύλη της γραμμής της οροφής, η οποία κλείνει στα τελευταία εκατοστά του πίσω μέρους του αμαξώματος.

Πολύ βασικό στοιχεία, σε ένα τέτοιου είδους ηλεκτρικό όχημα, είναι ο συντελεστής οπισθελκουσας ο οποίος είναι μόλις 0,218 Cd. Σύμφωνα με την Toyota, το bZ3 θα έχει μήκος 4,725 μέτρα, πλάτος 1,835 μέτρα και ύψος 1,475 μέτρα. Μάλιστα, στα 2,880 μέτρα είναι το μήκος του μεταξονίου, το οποίο συμβάλλει στην άνετη μετακίνηση πέντε ενήλικων επιβατών.

Toyota Yaris Cross Electric Hybrid: Success story!

Με ισχύ έως 245 ίππους και 600 χιλιόμετρα αυτονομία

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε η ιαπωνική φίρμα, το bZ3 θα διαθέτει έναν ηλεκτροκινητήρα τοποθετημένο στον πίσω άξονα. Επίσης, από πλευράς απόδοσης θα δούμε δύο εκδόσεις βάσει της ιπποδύναμης: 184 και 245 ίππων. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση για την χωρητικότητα της μπαταρίας ιόντων λιθίου, η οποία θα προσφέρει αυτονομία έως 600 χιλιόμετρα.

Επιπλέον η Toyota ανακοίνωσε ότι η δομή της μπαταρίας, τα συστήματα ψύξης, ελέγχου και παρακολούθησης ασφάλειας σχεδιάστηκαν πρόσφατα. Το μοναδικό στοιχείο που γνωρίζουμε είναι ότι θα διατηρεί το 90% της χωρητικότητάς της μετά από 10 χρόνια.

Toyota: Μεγάλη επένδυση στην παραγωγή μπαταριών

Άνετο εσωτερικό με όλες τις τεχνολογικές ευκολίες

Το εσωτερικό διαθέτει το σύστημα Digital Island που ενσωματώνει μία μεγάλη κάθετη κεντρική οθόνη. Μάλιστα, εκτός από την ασύρματη φόρτιση, προσφέρει σύνδεση smartphone και πολυμέσων, παρέχοντας μία νέα εμπειρία στους επιβάτες.

Κάποιες από τις λειτουργίες που συμπεριλαμβάνονται στην κεντρική οθόνη του bZ3, είναι η ρύθμιση του κλιματισμού και το άνοιγμα του χώρου αποσκευών. Παράλληλα, θα είναι διαθέσιμη η επιλογή χρωμάτων ατμοσφαιρικού φωτισμού περιμετρικά της καμπίνας. Τέλος, ο φωνητικός έλεγχος συμβάλλει σημαντικά στην άνεση και την ασφάλεια.

Toyota bZ3: Ένα νέο ηλεκτρικό μόνο για την Κίνα

Τελικά το Toyota bZ3 θα το δούμε στην Ευρώπη;

Σύμφωνα με πληροφορίες που εμφανίστηκαν στις αρχές του προηγούμενου μήνα, η Toyota θέλει να λανσάρει ένα ηλεκτρικό σεντάν στην ευρωπαϊκή αγορά. Πολύ πιθανόν αυτό το μοντέλο να είναι το bZ3, λογικά μέσα στο 2024.

Editorial