Η VW πέρασε την Tesla στις παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Ακούστε το άρθρο

Η Volkswagen πούλησε στα τέλη του περασμένου έτους για πρώτη φορά περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε ολόκληρο τον κόσμο από ότι η Tesla, σύμφωνα με μια ανάλυση της συμβουλευτικής επιχείρησης AlixPartners. Ωστόσο, οι πωλήσεις της VW περιλαμβάνουν plug-in υβριδικά.

Τα brands του ομίλου Volkswagen τα οποία περιλαμβάνουν την Porsche και Audi πούλησαν 192.000 αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή plug-in υβριδικά οχήματα το τέταρτο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με τα 181.000 αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα της Tesla.

«Η αγορά ηλεκτρονικών αυτοκινήτων βιώνει μια άνευ προηγουμένου αύξηση της ζήτησης παγκοσμίως, από την οποία επωφελούνται ιδιαιτέρως οι Γερμανοί κατασκευαστές αυτοκινήτων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της AlixPartners, Nicolas Franzw.

Διαβάστε ακόμα: Τesla Model S3: το αυτοκίνητο με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως με διαφορά (πίνακας πωλήσεων)

Πρόσθεσε επίσης ότι οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν συχνά περιγραφεί ως “κοιμώμενοι γίγαντες” αναφορικά με τα ηλεκτρονικά αυτοκίνητα: «Τα αποτελέσματα της μελέτης μας αποδεικνύουν εντυπωσιακά ότι τώρα πιθανώς τελικά ξύπνησαν και βάζουν στο στόχαστρο τους τις πωλήσεις ηλεκτρονικών οχημάτων».

Σύμφωνα με την AlixPartners η Ευρώπη ξεπέρασε την Κίνα ως τη μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρονικών αυτοκινήτων στον κόσμο με πωλήσεις 1,4 εκατομμυρίων το 2020 και το παγκόσμιο μερίδιο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε νέες ταξινομήσεις υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο σε σχεδόν σε 6% στο τέλος του 2020.

Τόσο τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία όσο και τα plug-in υβριδικά, τα οποία διαθέτουν επίσης κινητήρα καύσης, συνήθως υπολογίζονται ως «ηλεκτρικά αυτοκίνητα» σε επίσημα έγγραφα και στόχους, αλλά τα ήπια υβριδικά χωρίς πρίζα υπολογίζονται.

Η Tesla πουλάει μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα χωρίς συμβατικό κινητήρα, ενώ στην VW τα plug-in υβριδικά συμβάλλουν στον υπολογισμό της VW.

Πολλοί υποστηρικτές της καθαρής κινητικότητας ισχυρίζονται ότι τα plug-in υβριδικά δεν είναι τόσο «καθαρά» όσο διατείνονται οι αυτοκινητοβιομηχανίες επειδή συχνά χρησιμοποιούν κινητήρα καύσης και δεν φορτίζονται.

Αυτό αντικατοπτρίζεται στην κατάταξη της Alix Partners για το συνολικό εύρος ηλεκτρικών αυτοκίνητων που πωλούνται, όπου η εταιρεία της Καλιφόρνιας παρέμεινε ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης.

Πηγή: Thedriven.io

abb_img