XEV Yoyo: Πώς κατασκευάζεται το microcar (video)

Το XEV Yoyo είναι ένα μικρό, νεανικό, 100% ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ειδικό για καθημερινές μετακινήσεις στην πόλη.

Ακούστε το άρθρο

Το XEV Yoyo είναι ένα μικρό, νεανικό, 100% ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ειδικό για καθημερινές μετακινήσεις στην πόλη. Με μεγάλη ευελιξία, οικονομία και σεβασμό στο περιβάλλον. Ανήκει στην κατηγορία των microcars (L7e). Όμως κατασκευάζεται ακριβώς όπως τα σύγχρονα αυτοκίνητα πλήρους μεγέθους. Έτσι ώστε να προστατεύει πλήρως τους επιβάτες του.

Έχει αυτοφερόμενο πλαίσιο από ατσάλι υψηλής αντοχής, με μπάρες ασφαλείας στις πόρτες. Έτσι ώστε να προσφέρει κορυφαία ακαμψία και προστασία σε περίπτωση εμπρόσθιας ή πλευρικής σύγκρουσης. Ο ενισχυμένος κλωβός ασφαλείας εξασφαλίζει τον απαραίτητο ζωτικό χώρο για τους επιβάτες σε περίπτωση ανατροπής. Επιπλέον το μοντέλο έχει τέσσερα δισκόφρενα και σύστημα αντιμπλοκαρίσματος (ABS) για έγκαιρη επιβράδυνση, όταν χρειαστεί. Ενώ το Hill-start Assist Control δεν αφήνει το αυτοκίνητο να κυλίσει πίσω, κατά την εκκίνηση σε ανηφόρα.

Χάρη στα παραπάνω χαρακτηριστικά, το XEV Yoyo μπορεί να κινηθεί ασφαλώς με ταχύτητα πάνω από 80 χλμ./ώρα. Έτσι ο οδηγός μπορεί να χρησιμοποιεί και οδούς ταχείας κυκλοφορίας, χωρίς περιορισμό, στις καθημερινές μετακινήσεις του.

XEV Yoyo: Πώς κατασκευάζεται το microcar (video)

Αυτοματοποιημένη παραγωγή με κορυφαίες πιστοποιήσεις ποιότητας

Οι προδιαγραφές του microcar έχουν καθοριστεί από το Κέντρο Σχεδιασμού της XEV στο Τορίνο. Ενώ η κατασκευή του γίνεται σε ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο 427.000 τ.μ. με δυνατότητα παραγωγής 150.000 μονάδων ετησίως, στην Κίνα.

Η γραμμή παραγωγής είναι αυτοματοποιημένη, με on-line παρακολούθηση της αντοχής των συγκολλήσεων για ρυθμίσεις και διορθώσεις σε πραγματικό χρόνο. Και με 14 πλήρως αυτόματα ρομπότ στο τμήμα βαφής. Έχει πιστοποιητικά ποιότητας ISO 9001 και IATF 16949, και μπορεί να κατασκευάζει έως και 30 Yoyo ανά ώρα, δηλαδή ένα κάθε 2’.

Δείτε σε ένα εντυπωσιακό video το ταξίδι που κάνει κάθε Yoyo από τη στιγμή που αρχίζει να χτίζεται πάνω σε ένα κομμάτι ατσάλι, μέχρι την ημέρα που παραδίδεται στον ιδιοκτήτη του.

Ο ρόλος των εκτυπωτών 3D στην κατασκευή του XEV Yoyo

Το πλαίσιο του Yoyo είναι ατσάλινο, για ακαμψία και ασφάλεια. Όμως η XEV έχει εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες των σύγχρονων εκτυπωτών 3D σε άλλα τμήματα του microcar. Πιο συγκεκριμένα, με εκτυπωτή 3D κάνει τα πολύχρωμα διακοσμητικά τμήματα Yoyo blades που βλέπουμε στις πόρτες του.

Επίσης, με 3D printer έκανε τα πρώτα μοντέλα του Yoyo σε πραγματικό μέγεθος. Για να αξιολογηθεί ο σχεδιασμός και να προκύψει η τελική μορφή του. Το αποτέλεσμα είναι ένα πολύ ξεχωριστό, νεανικό microcar. Το οποίο διατίθεται σήμερα σε 20 χώρες του κόσμου, από σημεία πώλησης σε 113 διαφορετικές πόλεις.

Η XEV στην Ελλάδα

Το XEV Yoyo έχει μπαταρία LFP 10,4 kWh που δίνει αυτονομία έως 150 χλμ, μήκος 2,53 μέτρα και ακτίνα στροφής 4,5 μέτρα. Που του επιτρέπουν να ελίσσεται εύκολα και να παρκάρει παντού. Ενώ είναι άνετο χώρο για 2 επιβάτες και 180 lt για αποσκευές. Κάθε έκδοση έχει πλούσιο εξοπλισμό άνεσης. Όπως A/C, ηλεκτρικά παράθυρα, ηλεκτρικούς καθρέπτες, είσοδο χωρίς κλειδί ,κεντρική οθόνη 7”, σύνδεση Bluetooth, 3 θύρες USB κ.ά.

Στη χώρα μας την εισαγωγή του XEV Yoyo κάνει το Spanos Group και πωλείται μέσω επιλεγμένων συνεργατών σε όλη την Ελλάδα. Η τιμή του αρχίζει από τα 12.990 €. Με την κρατική επιδότηση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2 και την επιδότηση για νέους έως 29 ετών.

Πηγή: Δελτίο Τύπου

abb_img