Πιθανόν αρκετοί να μην γνωρίζετε τι είναι η ύπνωση του αυτοκινητόδρομου. Ίσως ορισμένοι να την έχετε ακούσει ως «πυρετός της λευκής γραμμής». Ανεξάρτητα όμως από την ορολογία, το σίγουρο είναι πώς είναι μια αλλοιωμένη ψυχική κατάσταση. Για την ακρίβεια ο οδηγός χειρίζεται το όχημα για μεγάλες αποστάσεις, με ορθό τρόπο, αλλά με μια διαφορά. Δεν μπορεί να θυμηθεί τίποτα. Σύμφωνα με τους μελετητές, σε αυτήν την κατάσταση, το συνειδητό μυαλό του οδηγού έχει εστιάσει αλλού. Όμως ταυτόχρονα έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας κάθε πληροφορίας για να οδηγήσει.
EvaRID: Η κούκλα δοκιμών σύγκρουσης με γυναικείες αναλογίες
Είναι μια επικίνδυνη κατάσταση
Ο ορισμός της ύπνωσης του αυτοκινητόδρομου έγινε γνωστός το 1921, ενώ ο ορισμός που ισχύει έως και σήμερα εισήχθη το 1963 από τον GW Williams. Κατά τη δεκαετία του 1920, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι οδηγοί έδειχναν αποκοιμισμένοι με ανοιχτά μάτια, αλλά το παράδοξο ήταν ότι οδηγούσαν κανονικά. Με τα χρόνια οι έρευνες προχώρησαν και στη δεκαετία του 1950 έγιναν οι πρώτες αναλύσεις ατυχημάτων. Τα δεδομένα έδειξαν πως ένα μεγάλο ποσοστό των τροχαίων ήταν απόρροια της ύπνωσης των αυτοκινητοδρόμων.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η ύπνωση του αυτοκινητόδρομου ξεκινά 2.5 ώρες αφότου ο οδηγός είναι στο δρόμο. Σε αυτή την κατάσταση τα μάτια του οδηγού είναι ανοιχτά, αλλά ο εγκέφαλός του δεν καταγράφει και δεν αναλύει ότι βλέπει. Η συγκεκριμένη κατάσταση είναι η πιο κοινή αιτία ατυχημάτων οπίσθιας σύγκρουσης.
Ύπνος: Πόσο επηρεάζει την Οδική Ασφάλεια
Ποια είναι τα σημάδια;
Αρχικά να αναφέρουμε πως ο οδηγός δεν καταλαβαίνει την κατάσταση ύπνωσης. Τουλάχιστον μέχρι να βγει από αυτή.
Τα πρώτα σημάδια αυτής της κατάστασης είναι:
- υπνηλία
- απώλεια συγκέντρωσης
- περιπλανώμενες σκέψεις
- αργός χρόνος αντίδρασης
- βαριά βλέφαρα ή συχνό βλεφάρισμα
Μπορείτε να κάνετε κάτι για να αποφύγετε την ύπνωση;
Αν σας τρομάζει η ιδέα να οδηγείτε υπνωτισμένοι και θέλετε να μείνετε ξύπνιοι στο τιμόνι, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βελτιώσετε την εστίαση και την εγρήγορσή σας, όπως:
- Να οδηγήσετε την ημέρα
- Να καταναλώνετε καφέ ή ένα σνακ
- Να έχετε καλή στάση σώματος
- Να διατηρείτε χαμηλή τη θερμοκρασία της καμπίνας
- Να κάνετε συχνές στάσεις