Ύπνος: Πόσο επηρεάζει την Οδική Ασφάλεια

Ξεκλειδώνοντας τα μυστικά. Ο καλύτερος ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε πιο ασφαλείς δρόμους, με τη βοήθεια της Nissan.

Ξεκλειδώνοντας τα μυστικά. Ο καλύτερος ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε πιο ασφαλείς δρόμους, με τη βοήθεια της Nissan.

Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας. Δύο ταξί είναι εμπρός μας. Ο οδηγός του ενός έχει 30% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμπλακεί σε ατύχημα λόγω έλλειψης ύπνου. Ποιον επιλέγουμε; Η απάντηση είναι προφανής. Όμως πρέπει να καταλάβουμε ότι βάζουμε σε αυτή τη θέση μόνοι μας, τον εαυτό μας, όταν ο ύπνος μας είναι λίγος. Με αυτόν τον τρόπο περιγράφει απλά το θέμα ο ο δρ. Matthew Walker. Καταξιωμένος επιστήμονας, ειδικός στον ύπνο και καθηγητής Νευροεπιστήμων και Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Berkeley της California. Ο Walker και ο δρ. Lucian Gheorghe, o ο οποίος ηγείται του προγράμματος Brain to Performance της Nissan, συνεργάζονται για να αναλύσουν την υπνηλία κατά την οδήγηση και να βρουν λύσεις για το μέλλον.

Τροχαία ατυχήματα: 5 προτάσεις για τη μείωση των θανάτων

Κίνδυνοι στο δρόμο

Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου, περίπου 100.000 ατυχήματα ετησίως στις Η.Π.Α. προκαλούνται από οδηγούς που κοιμούνται στο τιμόνι. Αυτό σημαίνει περίπου 71.000 τραυματισμούς και πάνω από 12,5 εκατομμύρια δολάρια κόστος. Ο δρ. Walker, μετά από μελέτη έχει καταλήξει σε μια συσχέτιση μεταξύ ωρών ύπνου και κινδύνου ατυχημάτων.

Σε σύγκριση με οδηγούς που κοιμούνται τουλάχιστον 7 ώρες τις προηγούμενες 24 ώρες, οι οδηγοί που κοιμήθηκαν 6-7 ώρες είχαν ποσοστό ατυχημάτων 1,3 φορές μεγαλύτερο. Αυτοί που κοιμήθηκαν 5-6 ώρες είχαν ποσοστό ατυχημάτων 1,9 φορές μεγαλύτερο, ενώ όσοι κοιμήθηκαν 4-5 ώρες τις τελευταίες 24 ώρες είχαν ποσοστό ατυχημάτων 4,3 φορές μεγαλύτερο. Τέλος, οι οδηγοί με ξεκούραση λιγότερες από 4 ώρες είχαν ποσοστό ατυχημάτων 11,5 φορές μεγαλύτερο.

Η λύση είναι πολύ απλή. Όλοι μπορούμε να την καταλάβουμε και να την εφαρμόσουμε. Ο ύπνος είναι πιθανώς ο μεγαλύτερος νόμιμος ενισχυτής επιδόσεων. Ωστόσο δεν τον αξιοποιούν αρκετοί οδηγοί» είπε ο Walker. Ο μέσος υγιής ενήλικας πρέπει να στοχεύει σε επτά έως εννέα ώρες ύπνου κάθε νύχτα, σύμφωνα με τον Walker. «Αν πρέπει να δώσω μια συμβουλή για καλύτερο ύπνο, είναι η τακτικότητα» ανέφερε. «Αν πηγαίνουμε κάθε μέρα για ύπνο και ξυπνάμε την ίδια ώρα, θα σταθεροποιήσουμε τον ύπνο μας και θα βελτιώσουμε την ποσότητα και την ποιότητα αυτού του ύπνου».

Ύπνος: Πόσο επηρεάζει την Οδική Ασφάλεια

Η έρευνα της Nissan

Ο στόχος της Nissan για βελτίωση της οδηγικής ασφάλειας περιλαμβάνει την αγωνιστική ομάδα Nissan Formula E, αλλά και μη επαγγελματικούς οδηγούς. Το πρόγραμμα Brain to Performance στοχεύει στη βελτίωση της γνωστικής εστίασης, των χρόνων αντίδρασης και ακόμη και της ικανότητας λήψης αποφάσεων μέσω στοχευμένου εγκεφαλικού ερεθίσματος.

«Αν καταφέρω να βρω έναν τρόπο να κάνω πολύ καλούς οδηγούς λίγο καλύτερους, τότε έχω πιθανότητες να βοηθήσω τους μέτριους οδηγούς να γίνουν καλύτεροι» είπε ο Gheorghe, Διευθυντής στο τμήμα Καινοτομίας και Εμπειρίας Χρήστη στην Nissan. Το πρόγραμμα έχει επιδείξει εντυπωσιακά αποτελέσματα, με τους συμμετέχοντες να οδηγούν 50% ταχύτερα και να μαθαίνουν τις πίστες 50% πιο γρήγορα. Υπάρχει μια σαφής αναλογία μεταξύ αλλαγών στους μύες και αλλαγών στη δομή του εγκεφάλου σύμφωνα με τον Gheorghe. Όταν κάνουμε το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά αναπτύσσουμε διαφορετικά κάποια σημεία του εγκεφάλου μας.

Η συνέπεια είναι το κλειδί της απόδοσης. Τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο και όταν την ώρα του ύπνου. Αυτή η συνέπεια στο πρόγραμμα δίνει στον εγκέφαλό τη δυνατότητα να ανταποκριθεί. Και να πετύχει μεγαλύτερη ποσότητα και καλύτερη ποιότητα ύπνου. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Brain to Performance είχαν καλύτερο ύπνο. Και μετά είχαν καλύτερη απόδοση. Αφού πέτυχαν συγκέντρωση για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Brain to Performance

Η βελτίωση της απόδοσης των οδηγών είναι μία από τις κύριες προτεραιότητες της έρευνας της Nissan. Ο Gheorghe θέλει στο μέλλον τα καταστήματα της Nissan να προσφέρουν προγράμματα εκπαίδευσης του εγκεφάλου. Δημιουργώντας καλύτερους οδηγούς και πιο ασφαλείς δρόμους. «Σε μερικά χρόνια ισως όσοι έρχονται στα καταστήματα της Nissan για σέρβις, αντί να διαβάζουν ένα περιοδικό, κάνουν ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης εγκεφάλου» είπε ο Gheorghe. Πάντως και οι δύο ερευνητές συμφωνούν ότι ο ύπνος είναι επένδυση.

abb_img
spot_img