Η Sirius Aviation θα «πετάξει» με υδρογόνο

Η Sirius Aviation ανακοίνωσε το ηλεκτρικό H2 Sirius Jet, που θα κινείται με υδρογόνο και θα προσφέρει αυτονομία έως και 1.850 χιλιόμετρα.

Ακούστε το άρθρο

Μια σημαντική εξέλιξη στον τομέα της αεροπορίας έρχεται από την εταιρεία Sirius Aviation AG, η οποία ανακοίνωσε σημαντικά νέα. Πιο συγκεκριμένα, η ελβετική εταιρεία αεροσκαφών ανακοίνωσε ένα νέο ηλεκτρικό επαγγελματικό αεροσκάφος κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOL), το οποίο θα χρησιμοποιεί υδρογόνο για την κίνησή του.

Beta Technologies: Παραγωγή eVTOL και στη Νέα Υόρκη

Το H2 Sirius Jet φέρνει την αλλαγή 

Ο λόγος για το ηλεκτρικό αεροσκάφος H2 Sirius Jet, το οποίο σύμφωνα με την εταιρεία προσφέρει εντυπωσιακή αυτονομία που φτάνει μέχρι τα 1.850 χιλιόμετρα. Η ελβετική Sirius Aviation, με έτος ίδρυσης το 2021, ανέπτυξε το εν λόγω αεροσκάφος σε συνεργασία με την BMW Designworks και το Sauber Group.

Αυτή η συνεργασία υπογραμμίζει τη σημασία σύμπραξης διαφορετικών βιομηχανιών για την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών στον τομέα της αεροπορίας. Το Sirius Jet προσφέρει χώρο για έως και 5 άτομα. Σύμφωνα με την εταιρεία μπορεί να συνδυάσει την αεροδυναμική ενός τζετ με τη δυνατότητα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης.

Το Lilium Jet έτοιμο να ανοίγει τα φτερά του!

Ο στόχος της Sirius Aviation

Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι άλλο. Ειδικότερα, στις αρχές του 2024, η εταιρεία στοχεύει να φιλοξενήσει μία πρωτοποριακή εκδήλωση στην Ελβετία. Σε αυτή θα προβεί στην αποκάλυψη και την ανάφλεξη του συστήματος προώθησης ανεμιστήρα υδρογόνου-ηλεκτρικού αεραγωγού του Sirius Jet.

Lufthansa και Lithium δίνουν τα χέρια για τα… eVTOL

Τα eVTOL προοδεύουν παντού

Ο τομέας των eVTOL έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο τελευταία, ενώ λαμβάνει σημαντική υποστήριξη από μεγάλες αεροπορικές εταιρείες. Για την παράδειγμα, η Lufthansa επενδύει σε αυτή την τεχνολογία. Παράλληλα, άλλα μεγάλα ονόματα του χώρου, όπως είναι η Rolls-Royce προσπάθησαν να εμπορευματοποιήσουν την τεχνολογία. Αλλά απέτυχαν.

Τέλος, θυμίζουμε πως η αμερικάνικη FAA έχει συνάψει σημαντική συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία για την αδειοδότηση της τεχνολογίας για πτήσεις στις ΗΠΑ. Παράλληλα, η start-up εταιρεία Lillium σημειώνει διαρκή πρόοδο για να ξεκινήσει τις πτήσεις στην Ευρώπη. Συμπέρασμα; Η ηλεκτροκίνηση προοδεύει και στην αεροπορία.

abb_img