ΑΔΜΗΕ: Κίνδυνος διακοπής του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου

Αντιδράσεις ΑΔΜΗΕ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά από απόφαση της ΡΑΕΚ που καθιστά το έργο της διασύνδεσης οικονομικά μη βιώσιμο.

Ακούστε το άρθρο

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες στο ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Το έναυσμα έδωσε μια απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ). Η απόφαση αυτή εξέφραζε, μεταξύ άλλων, την άρνηση της ΡΑΕΚ να αρχίσουν οι Κύπριοι καταναλωτές να πληρώνουν ειδικό τέλος από τον Ιανουάριο του 2025 για την ανάκτηση των εξόδων της διασύνδεσης από τον φορέα υλοποίησης του έργου, δηλαδή τον ΑΔΜΗΕ.

Αυτή η απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά του ΑΔΜΗΕ, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συγχρηματοδοτεί το έργο της διασύνδεσης. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ, κ. Μανουσάκης, προέβη χθες σε δηλώσεις στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ). Στις δηλώσεις του επισήμανε πως με την απόφαση που έλαβε η ΡΑΕΚ το έργο καθίσταται οικονομικά μη βιώσιμο. Επίσης, ανέφερε πως θα αποτρέψει επενδυτές από το να συμμετέχουν στη χρηματοδότηση του. Τέλος, δήλωσε πως αν δεν αλλάξει άμεσα η απόφαση της ΡΑΕΚ, το έργο της διασύνδεσης θα σταματήσει.

Schneider Electric: Έλαβε τον τίτλο της πιο Βιώσιμης Εταιρείας παγκοσμίως για το 2024 – Cars Electric

Η απόφαση της ΡΑΕΚ που καθιστά το έργο μη βιώσιμο, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ

Το ειδικό τέλος που θα έπρεπε να πληρώνουν οι Κύπριοι καταναλωτές από αρχές του 2025 είναι 0,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Το ίδιο ποσό θα πληρώνουν και οι Έλληνες καταναλωτές μετά από απόφαση της ΡΑΑΕΥ. Πρέπει να σημειώσουμε εδώ πως αυτό αποτελεί τη συνήθη διαδικασία για την κατασκευή μιας ηλεκτρικής διασύνδεσης. Ωστόσο, η ΡΑΕΚ προκρίνει οι Κύπριοι καταναλωτές να αρχίσουν να πληρώνουν το ειδικό τέλος μόλις ξεκινήσει η λειτουργία της διασύνδεσης. Αυτό θα συμβεί μάλλον στα τέλη του 2029.

Google: Επένδυση στην Ταϊβάν για κατασκευή φωτοβολταϊκών έργων 1 GW – Cars Electric

Η αντίδραση της ΕΕ και η πιθανότητα απόσυρσης της χρηματοδότησης της

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει ζητήσει εξηγήσεις από την Κυπριακή κυβέρνηση. Υπενθυμίζουμε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει 657 εκατομμύρια ευρώ για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου. Το συνολικό κόστος του έργου θα φτάσει τα 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, ο Υπ. Ενέργειας της Κύπρου, κ. Γιώργος Παπαναστασίου, σε δηλώσεις του εξέφρασε τον φόβο μήπως η ΕΕ αποφασίσει να αποσύρει την χρηματοδότηση της, αν κρίνει πως το έργο δεν μπορεί να προχωρήσει.

HELLENiQ ENERGY: Η εκλογή νέου Δ.Σ. και οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει – Cars Electric

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού, κ. Μητσοτάκη, μετά τις τελευταίες εξελίξεις 

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως το ζήτημα έχει φτάσει σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, αφού χθες το απόγευμα υπήρξε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού, του Υπουργού Ενέργειας κ. Σκυλακάκη και του CEO του ΑΔΜΗΕ, κ. Μανουσάκη. Στη σύσκεψη υπήρξε ενημέρωση του πρωθυπουργού, κ. Μητσοτάκη για τις τελευταίες εξελίξεις στη διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου. Ο κ. Μητσοτάκης είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί την Κύπρο στις 20 Ιουλίου. Πιθανότατα, θα συζητήσει με τον ομόλογο του και για αυτό το ζήτημα. Επομένως, σύντομα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς την συνέχιση ή μη του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

abb_img