Ελβετία: Νέο εργοστάσιο ανακύκλωσης για μπαταρίες EVs

Η εταιρεία Librec κατασκευάζει το πρώτο μεγάλο εργοστάσιο ανακύκλωσης μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελβετία στο Biberist

Ακούστε το άρθρο

Η εταιρεία Librec κατασκευάζει το πρώτο μεγάλο εργοστάσιο ανακύκλωσης μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελβετία στο Biberist (καντόνι του Solothurn). Μια νέα αίθουσα έχει κατασκευαστεί για το σκοπό αυτό στη θέση ενός πρώην εργοστασίου χαρτιού. Από τα τέλη Οκτωβρίου, η Librec σχεδιάζει να ανακυκλώνει 12.000 τόνους μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων ετησίως στο Biberist.

Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αυξάνεται και η ανάγκη για ανακύκλωση των μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ειδικά καθώς οι συνθήκες εργασίας για την εξόρυξη των μετάλλων που απαιτούνται για τις μπαταρίες, είναι συχνά δυσμενείς. Η ανακύκλωση μπαταριών προσφέρει επομένως την ευκαιρία να παραχθούν τουλάχιστον μερικές νέες μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, από επαναχρησιμοποιημένα υλικά και έτσι να μετριαστεί κάπως το πρόβλημα. Το εργοστάσιο πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη Οκτωβρίου.

Μετά την παράδοση, οι μπαταρίες αρχικά αποφορτίζονται πλήρως. «Η μπαταρία ανοίγει, συνδέεται με την τεχνολογία εκφόρτισης και όλη η ενέργεια που απομένει αναρροφάται από αυτήν», εξηγεί ο Jodok Reinhardt, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Librec, στο SRF. Η ενέργεια που λαμβάνεται με αυτόν τον τρόπο, θα χρησιμοποιηθεί για τη μονάδα ανακύκλωσης και έτσι καλύπτει το ένα τρίτο της ενεργειακής απαίτησης.

Η Librec θέλει να ανακυκλώσει μπαταρίες από όλους τους κατασκευαστές. Μόλις εκφορτιστεί η ενέργειά τους, οι μπαταρίες θα αποσυναρμολογηθούν. Ανάλογα με τον κατασκευαστή, πρέπει να χαλαρωθούν έως και 70 βίδες. Στη συνέχεια, η μπαταρία τεμαχίζεται και στεγνώνει. Η σκόνη που προκύπτει, γνωστή ως μαύρη μάζα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή νέων μπαταριών. «Αυτό το εργοστάσιο ανακύκλωσης είναι το αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας», λέει ο ιδρυτής της Librec, Jodok Reinhardt.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην πυρασφάλεια στο εργοστάσιο, σε περίπτωση που κάποια από τις μπαταρίες πιάσει φωτιά. «Κάθε μπαταρία τοποθετείται σε ξεχωριστό πυροσβεστικό διαμέρισμα. Εάν μια μπαταρία πιάσει φωτιά, η φωτιά δεν μπορεί να εξαπλωθεί», εξηγεί ο Jodok Reinhardt.

Η ανακύκλωση αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Οκτωβρίου. Η μέγιστη χωρητικότητα ετησίως είναι 12.000 τόνοι μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Αυτό είναι επί του παρόντος αρκετό για να εξυπηρετήσει την αγορά, δήλωσε ο ιδρυτής της Librec Reinhardt στο SRF.

Το ποσοστό ανάκτησης λέγεται ότι είναι 97 τοις εκατό, το οποίο σύμφωνα με τον Reinhardt είναι ακόμη υψηλότερο από αυτό των ανταγωνιστών. Εάν το ποσοστό των ηλεκτρικών αυτοκινήτων συνεχίσει να αυξάνεται, η επέκταση του εργοστασίου στην Ελβετία, θα μπορούσε να γίνει δυνατή σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Πηγή: srf.ch , librec.ch

abb_img