Ελβετία: Τέλος η φορολογική απαλλαγή για τα ηλεκτρικά

Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Ελβετίας αποσύρει την απαλλαγή φορολογίας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα λόγω της σημαντικής αύξησης τους.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ελβετία, όπως και σε αρκετές χώρες, έχουν φορολογική απαλλαγή, με τους κατόχους τους να έχουν άλλο ένα προνόμιο πέραν των άλλων.

Ωστόσο, αυτό δεν θα ισχύει για πολύ, καθώς το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της χώρας ανακοίνωσε κατάργηση της φορολογική απαλλαγή για τις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων.

Ελβετία: Μικρότερη ταχύτητα στις πόλεις ίσον λιγότερα ατυχήματα

Τα ηλεκτρικά στην Ελβετία θα «πληρώνουν» φόρο από το 2024

Πιο συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου 2024, τα εν λόγω οχήματα θα υποβληθούν στον εισαγωγικό δασμό ύψους 4% που ισχύει και για τα αυτοκίνητα με καύσιμα. Να σημειώσουμε, πως η απαλλαγή ισχύει στην Ελβετία από το 1997. Ωστόσο, σύμφωνα με την κυβέρνηση αυτό πλέον δεν είναι απαραίτητο. Τα υψηλά ποσοστά υιοθέτησης ηλεκτρικών οχημάτων στη χώρα, έχουν μειώσει τα φορολογικά έσοδα. Οπότε με λίγα λόγια δεν τους συμφέρει.

Πιο αναλυτικά, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο ανακοίνωσε:

«Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο θεωρεί ότι η αλλαγή από τον φόρο ως κίνητρο δεν είναι πλέον περιορισμένη, η απότομη αύξηση του μεριδίου των ηλεκτρονικών οχημάτων στο σύνολο των εισαγωγικών αυτοκινήτων και της σύγκλισης των τιμών».

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Απαγόρευση στην Ελβετία (;)

Η αύξηση των ηλεκτρικών οχημάτων… φταίει για όλα

Μεταξύ του 2018 και του 2022, οι ετήσιες εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων εκτοξεύθηκαν σχεδόν στο εξαπλάσιο. Δηλαδή, από τα περίπου 8.000 οχήματα οι εισαγωγές έφτασαν τα 45.000 οχήματα.

Επιπλέον, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, εισήχθησαν περίπου 30.400 ηλεκτρικά οχήματα, σημειώνοντας αύξηση 66% σε σχέση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα.

Η αύξηση των ηλεκτρικών είναι δραματική. Ειδικότερα, τα ηλεκτρικά αποτελούσαν σχεδόν το 1/4 των συνολικών εισαγωγών το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Αντίστοιχα, το 1ο εξάμηνο του 2022 αποτελούσαν το 16%.

Η Ελβετία θα φορολογήσει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα!

Μεγάλο έλλειμα από τα φορολογικά έσοδα

Για όλο το 2022, το έλλειμμα φόρων ήταν περίπου 78 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (81 εκατομμύρια ευρώ). Φέτος το έλλειμμα έφτασε στα 100 με 150εκατομμύρια ελβετικά φράγκα.

Τέλος, εάν η απαλλαγή συνέχιζε, το αθροιστικό έλλειμμα φόρων για τα έτη 2024 έως 2030 θα ήταν μεταξύ 2 και 3 δισεκατομμυρίων φράγκων.

abb_img
spot_img