Ο Καναδάς θα επιβάλει 100% εισαγωγικούς δασμούς στα κινεζικά EV

Ο Καναδάς θα εφαρμόσει επιπλέον φόρο 100% σε όλα τα EV που κατασκευάζονται και εισάγονται από την Κίνα από την 1η Οκτωβρίου

Ακούστε το άρθρο

Ο Καναδάς θα εφαρμόσει επιπλέον φόρο 100% σε όλα τα EV που κατασκευάζονται και εισάγονται από την Κίνα από την 1η Οκτωβρίου. Τα υβριδικά, τα plug-in υβριδικά και τα οχήματα κυψελών καυσίμου περιλαμβάνονται επίσης στη λίστα, όπως και τα Tesla Model 3 και Model Y, που κατασκευάζονται στη Σαγκάη.

Ο κατάλογος είναι μακρύς και περιλαμβάνει πραγματικά οποιοδήποτε όχημα με τουλάχιστον έναν «ηλεκτρικό κινητήρα ως κινητήρα για πρόωση», είτε πρόκειται για λεωφορείο, φορτηγό ή επιβατικό όχημα. Ο Καναδός Πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό είπε, ότι οι δασμοί είχαν σκοπό να αντιμετωπίσουν την σκόπιμη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της Κίνας.

«Μεταμορφώνουμε τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας του Καναδά σε παγκόσμιο ηγέτη στην κατασκευή των οχημάτων του αύριο», είπε στους δημοσιογράφους. «Αλλά ηθοποιοί όπως η Κίνα επέλεξαν να δώσουν στους εαυτούς τους ένα αθέμιτο πλεονέκτημα στην παγκόσμια αγορά, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των κρίσιμων βιομηχανιών μας και εκτοπίζοντας αφοσιωμένους Καναδούς εργάτες αυτοκινήτων και μετάλλων».

Η Κίνα επέκρινε την κίνηση, λέγοντας ότι αγνόησε τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). «Η καναδική κυβέρνηση επέμεινε να ανακοινώσει δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, αγνοώντας τις επανειλημμένες αντιρρήσεις και τις επίσημες παραστάσεις της Κίνας», δήλωσε εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στον Καναδά.

Η αύξηση των φόρων στον Καναδά, την οποία η χώρα ανακοίνωσε για πρώτη φορά τον Ιούνιο, ακολουθεί παρόμοιες κινήσεις στις ΗΠΑ και την ΕΕ. Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε τον Μάιο ότι θα τετραπλασιάσει τους φόρους εισαγωγών, ύψους 100%. Το μέτρο επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ από τον Αύγουστο, αλλά αντιμετώπισε ορισμένες καθυστερήσεις. Σύμφωνα με το Reuters, ενδέχεται ακόμη και να μειωθεί τις επόμενες ημέρες. Η ΕΕ ζητά πρόσθετους φόρους εισαγωγής για ηλεκτρικά οχήματα από την Κίνα, έως και 36 τοις εκατό.

Αυτό που είναι εντυπωσιακά διαφορετικό, είναι ότι ο Καναδάς δεν κάνει εξαίρεση για τα οχήματα Tesla που κατασκευάζονται στην Κίνα. «Είναι 100% επιπλέον φόρος για όλα τα κινεζικής κατασκευής EV.

Εάν οι εταιρείες που κατασκευάζουν επί του παρόντος οχήματα στην Κίνα επιλέξουν να μεταφέρουν την παραγωγή τους σε διαφορετική χώρα, δεν θα «αιχμαλωτίζονται» πλέον από αυτόν τον δασμό», δήλωσε στο Reuters ένας καναδικός κυβερνητικός αξιωματούχος. Η ΕΕ συμφώνησε να επιβάλει μόνο ένα επιπλέον 9 τοις εκατό στα οχήματα της Tesla από την Κίνα, επιπλέον των σημερινών εισαγωγικών δασμών ύψους 10 τοις εκατό για όλα τα αυτοκίνητα.

Οι νέοι δασμοί περιλαμβάνουν επίσης επιπλέον φόρο 25 τοις εκατό στα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου. Σύμφωνα με τον Τριντό, θα μπορούσαν να ακολουθήσουν φόροι για τσιπ και ηλιακά κύτταρα.

Πηγές: canada.careuters.com

 

abb_img